24 Απρ 2024
READING

Amazon και Walmart σε αγώνα για την πρώτη θέση

4 MIN READ

Amazon και Walmart σε αγώνα για την πρώτη θέση

Amazon και Walmart σε αγώνα για την πρώτη θέση

Amazon και Walmart: μάχονται να τελειοποιήσουν αυτό που η κάθε μια κάνει καλύτερα. Ποια θα το καταφέρει πρώτη;

Το μεγαλύτερο ερώτημα στον κόσμο του εμπορίου δεν είναι το εάν η Walmart θα φτάσει την Amazon στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ούτε το εάν η Amazon θα φτάσει την Walmart στο λιανικό εμπόριο.

Η σημαντικότερη ερώτηση είναι ποια θα το καταφέρει πρώτη. Όποια εταιρία «τερματίσει» πρώτη, θα είναι αυτή που θα είναι η και η κυρίαρχη εμπορική δύναμη στις ΗΠΑ, ίσως και στον κόσμο, τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια.

O κόσμος του εμπορίου δεν έχει ξαναδεί μια ανάλογη κατάσταση, όπου δύο γίγαντες παλεύουν για την κορυφή της πυραμίδας.

Ακόμη και στην ακμή της Sears ή της Kmart (με δυσκολία μπορεί να πιστέψει κανείς ότι υπήρξαν κάποτε οι μεγαλύτεροι έμποροι των ΗΠΑ), υπήρχαν αρκετά ανταγωνιστικά καταστήματα τόσο σε μέγεθος αλλά και σε πληθώρα. 

Σήμερα όμως, στο εμπόριο υπάρχει μια διαρκής μάχη μεταξύ Walmart και Amazon. Κι ενώ η πρώτη είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τη δεύτερη, τουλάχιστον στις οικιακές πωλήσεις, κι οι δύο παρουσιάζονται ως κυρίαρχες σε ένα τμήμα της αγοράς.

Η Walmart, πέρα του ότι είναι η μεγαλύτερη δύναμη στο γενικευμένο εμπόριο, κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στο λιανικό εμπόριο των ΗΠΑ, με ποσοστό 25% της συνολικής δραστηριότητας. 

Η Amazon, ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού, βρίσκεται στο 40-50% της συνολικής διαδικτυακής αγοράς.

Πρόκειται για μια κυρίαρχη θέση που κανείς δεν έχει ξαναδεί στο αμερικάνικο εμπόριο. Η Walmart από την άλλη κατέχει ένα μερίδιο γύρω στο 5-10% . 

Και κάπου εδώ έγκειται η μάχη. Η Walmart είναι αποφασισμένη να αυξήσει το διαδικτυακό της μερίδιο.

Προσπάθησε αρχικά εξαγοράζοντας την Jet.com και ένα πλήθος ανόμοιων και μικρών διαδικτυακών εταιριών, ωστόσο η στρατηγική αυτή εγκαταλείφθηκε. 

Έτσι τα «παιδιά του Μπέντονβιλ» χρησιμοποιούν το λιανικό εμπόριο ως ένα Δούρειο ίππο, για να καθοδηγήσουν την εταιρία. 

H εταιρία συνδυάζει το διαδικτυακό και φυσικό κατάστημα, μια κίνηση που φαίνεται αρκετά ξεπερασμένη.

Στα αρχικά στάδια του διαδικτυακού εμπορίου, ο εντοπισμός μιας διαδικτυακής διάστασης σε μια τεχνολογική γειτονιά προσέδιδε κύρος και αξιοπιστία. Πλέον είναι ζήτημα πλεονασμού, με επικαλυπτόμενες και συχνά αντιφατικές πρωτοβουλίες.

Η αυξημένη προσοχή της εταιρίας για παράδοση κατ’ οίκον, χρησιμοποιώντας ως κέντρα διανομής 3000 φυσικά καταστήματα, θα είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο.

Η Walmart έχει πλέον συνειδητοποιήσει πως πρόκειται για το μυστικό της όπλο, μιας και η Amazon ποτέ δεν θα μπορέσει να είναι αρκετά ανταγωνιστική σε αυτό το τμήμα.

To ίδιο ισχύει και για την εκκρεμή επέκταση της Walmart στο διαδικτυακό τμήμα, μιας υπηρεσίας ανάλογης  της υπηρεσίας «Amazon Prime».

Αυτά είναι τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσει εάν θέλει να καλύψει το κενό στην διαδικτυακή αγορά.

Η Walmart γνωρίζει ότι πρέπει να βελτιωθεί διαδικτυακά ούτως ώστε να διατηρήσει την συνολική της θέση στην αμερικανική αγορά.

Δεν υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες ευκαιρίες στον τομέα των φυσικών καταστημάτων που θα μπορούσε να αλλάξει αισθητά την πορεία μιας εταιρίας των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οποιαδήποτε πιθανή ανάπτυξη θα προέλθει από το ψηφιακό τμήμα, ακόμη πιο αναγκαία αν αναλογιστεί κανείς τις περικοπές που γίνονται στο εξωτερικό. 

Για την Amazon τα φυσικά καταστήματα είναι το τελευταίο εμπόδιο. Έχει κατακτήσει τα γενικά εμπορεύματα και τα είδη ένδυσης και προχωρά στην αγορά ειδών πολυτελείας, αν και αυτό θα συνεχίσει να είναι μια σκληρό εγχείρημα με περιορισμένα αποτελέσματα σε έσοδα και κερδοφορία. 

Τα τρόφιμα είναι το κλειδί που θα πάει την Amazon σε άλλο επίπεδο, χρησιμοποιώντας πληθώρα πρωτοβουλιών για να το επιτύχει. 

Η αγορά της Whole Food, έδωσε στην Amazon την τεχνογνωσία που χρειαζόταν, όπως ακριβώς κι η αγορά της Jet.com από την Walmart.

Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση της Jet.com, η Whole Food δεν είναι το όχημα για την «γη της ευφορίας».

Γι’ αυτό το λόγο η Amazon ξεκίνησε την σειρά καταστημάτων «Go convenience» και πρόσφατα επέκτεινε την πρωτοβουλία αυτή στο Σιάτλ κάτω από την επωνυμία «Amazon Go Grocery».

Τα επόμενα υπό κατασκευή καταστήματα είναι προφανώς μεγαλύτερα και πλήρως εξοπλισμένα, με αυτό του Λος Άντζελες να είναι το πρώτο που ανοίγει φέτος.

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τον ρόλο που θα παίξει η «Go» τεχνολογία ή εάν τα καταστήματα αυτά θα λειτουργούν κυρίως ως κέντρα διανομής για κατ’ οίκον παράδοση.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα καταστήματα αυτά θα εκπροσωπήσουν ένα νέο μέτωπο για την Amazon, στην προσπάθεια της να επεκταθεί στο λιανικό εμπόριο.

Και κάπως έτσι θα είναι η μάχη της δεκαετίας του 2020. Πόσο γρήγορα θα κερδίσει η Walmart διαδικτυακό μερίδιο; Πόσο γρήγορα θα κερδίσει μερίδιο στο λιανικό εμπόριο η Amazon; 

Αυτή που θα τερματίσει δεύτερη δεν θα εξαφανιστεί. Αυτή όμως που θα καταφέρει να φτάσει πρώτη θα κερδίζει πολλά περισσότερα από το να ακολουθεί κανόνες ορισμένους από άλλους. Ίσως για αυτό το παιχνίδι να ονομάζεται Monopoly (Μονοπώλιο).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.