21 Ιαν 2025
READING

Τα κρυμμένα δεδομένα αποκαλύπτουν την πραγματική κλίμακα της επιδημίας του κορωναϊού

5 MIN READ

Τα κρυμμένα δεδομένα αποκαλύπτουν την πραγματική κλίμακα της επιδημίας του κορωναϊού

Τα κρυμμένα δεδομένα αποκαλύπτουν την πραγματική κλίμακα της επιδημίας του κορωναϊού

Κάτι δεν ήταν σωστό στο διαδίκτυο της Μαλαισίας. Ήταν η 13η Μαρτίου και όσο περισσότερο ο Simon Angus εξέταζε τα δεδομένα, τόσο περισσότερο υποπτευόταν ότι η χώρα μπορεί να βρεθεί στη μέση μιας κρίσης από τον κορονοϊό.

Ο Angus είναι ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο Monash και συνιδρυτής της εταιρείας Kaspr Datahaus, μιας εταιρείας με έδρα τη Μελβούρνη, η οποία αναλύει την ποιότητα της παγκόσμιας σύνδεσης στο διαδίκτυο για να συλλέξει οικονομικές και κοινωνικές γνώσεις.

Η εταιρεία παρακολουθεί εκατομμύρια συσκευές συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο για να μετρήσει την ταχύτητα του Διαδικτύου ανά τον κόσμο.

Για αυτούς, μια ξαφνική επιδείνωση της ταχύτητας του Διαδικτύου σε μια χώρα σημαίνει ότι κάτι βάζει το δίκτυο υπό πίεση.

Τις τελευταίες εβδομάδες αποδείχθηκε η θεωρία του Kaspr ότι το “κάτι” συνδέεται με την επιδημία Covid-19 – καθώς οι άνθρωποι που εργάζονται από το σπίτι ή βρίσκονται σε καραντίνα ή μένουν στο σπίτι ως προφύλαξη, αρχίζουν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο πιο έντονα απ ‘ότι συνήθως.

“Για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, σε κατάσταση πανικού ή σε αυτοαπομόνωση, το διαδίκτυο έχει γίνει ένα ουσιαστικά σημαντικό μέρος της πηγής πληροφοριών και της κατανάλωσης ψυχαγωγίας τους”, λέει ο Angus.

Για να το πούμε καθαρά, όταν εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι ενεργοποιούν το Netflix, χρησιμοποιούν το TikTok, ξεκινούν μια κλήση Zoom, παίζει Fortnite ή απλά διαβάζει στο Twitter, αυτό έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του διαδικτύου της χώρας.

Γι ‘αυτό ο Επίτροπος της ΕΕ Thierry Breton ζήτησε από το Netflix να περιορίσει τη ροή υψηλής ευκρίνειας έως ότου τελειώσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η σάρωση του Angus είχε εντοπίσει ότι το διαδίκτυο της Μαλαισίας είχε γίνει πάνω από 5% πιο αργό χειρότερα ακόμη και από την απομονωμένη Ιταλία.

Ωστόσο, επισήμως, η Μαλαισία είχε μόνο 129 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωναϊού – έναν σχετικά μικρό αριθμό, παρόλο που είχε περάσει μια εβδομάδα.

Αυτό που συνέβαινε, όμως, ήταν ότι ο πληθυσμός ανησυχούσε από τον “αδύναμο” χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, που θα αποδειχθεί μνημειώδης σφάλμα, οι αρχές είχαν επιτρέψει μια θρησκευτική μαζική συγκέντρωση στην Κουάλα Λουμπούρ.

Όταν οι περιπτώσεις Covid-19 που συνδέονται με την εκδήλωση άρχισαν να εμφανίζονται, η κυβέρνηση προσπάθησε να βρει όλους τους παρευρισκόμενους, αλλά “έκρυψε” τους αριθμούς – πρώτα λέγοντας ότι μόνο 5.000 άτομα στη συγκέντρωση ήταν κάτοικοι της Μαλαισίας, στη συνέχεια αλλάζοντας τον αριθμό σε 10.000 και στη συνέχεια 14.500 .

Μετά το χάος που δημιουργήθηκε , πολλοί Μαλαισιανοί φαινόταν να αποφάσισαν να μείνουν στο σπίτι από καθαρή αυτο-απομόνωση.

“Πολλοί άνθρωποι, προφανώς, είχαν ήδη παρατηρήσει τι συμβαίνει και πανικοβάλλονταν και άρχιζαν να αλλάζουν τη συμπεριφορά τους σε απάντηση. Και αυτό είναι το σήμα που ξεκινήσαμε να μαζεύουμε “, λέει ο Angus.

“Και επειδή η Μαλαισία δεν είναι γνωστή για το φανταστικό της διαδίκτυο, το δίκτυο ήταν πιθανότατα σε μια εύθραυστη κατάσταση ήδη.”

Η Μαλαισία επέβαλε καραντίνα στις 16 Μαρτίου. σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 553 από τις 18 Μαρτίου, αλλά πρόσφατες δημοσιεύσεις έφεραν τον αριθμό αυτό στα 900.

“Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι υπήρξε κάτι σοβαρό που συμβαίνει με το στρες Covid-19 στην ραχοκοκαλιά του διαδικτύου και τώρα γνωρίζουμε ότι αυτό είναι αλήθεια”, λέει ο Angus.

Καθώς η κρίση του κοροναϊού κατακλύζει τον πλανήτη, κάποιοι πιστεύουν ότι η χρήση των επίσημων δεδομένων για να κατανοήσουν την κατάσταση δεν βοηθά πάρα πολύ.

Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν σκοπίμως να υπονομεύουν το τι συμβαίνει στη χώρα – όπως έκανε η Κίνα στα πρώτα στάδια της επιδημίας.

Τα αριθμητικά στοιχεία για τις περιπτώσεις και τους θανάτους ενδέχεται να είναι ασαφή λόγω των κακών πρακτικών συλλογής ή ακόμη και των περιφερειακών διαφορών ως προς τον τρόπο συλλογής των δεδομένων, όπως συμβαίνει στην Ιταλία.

Γενικότερα, οι επίσημοι αριθμοί προσπαθούν να καταγράψουν τις εξελίξεις σε πραγματικό χρόνο καθώς συμβαίνουν επί τόπου.

“Ποιος νοιάζεται για το ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο;”, λέει ο Jens Nordvig, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δεδομένων Exanti Data της New York, που παρακολουθεί την έκρηξη του Covid-19 στην Κίνα χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων πηγών, δεδομένα GPS από το κινεζικό κοινωνικό δίκτυο Baidu .

“Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πράγματα όπως τα κινήματα των ανθρώπων και πώς λειτουργεί η κοινωνική αποστασιοποίηση. Και τώρα υπάρχουν απίστευτα διαθέσιμα δεδομένα, αν ξέρετε πώς να το χρησιμοποιήσετε. “

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, οι επενδυτές, οι εταιρείες και οι ασφαλιστές στρέφονται σε εταιρείες όπως η Kaspr ή η Exante, οι οποίες ειδικεύονται στην ανάλυση εναλλακτικών πηγών δεδομένων που προσφέρουν μια δίκαιη εξουσιοδότηση για τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες αντιμετωπίζουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αυτό μπορεί να ισχύει για τις κοινωνικές τάσεις, όπως στην περίπτωση της Μαλαισίας, αλλά πιο συχνά αφορά την οικονομία.

Για παράδειγμα, ο Angus λέει ότι η παρακολούθηση του διαδικτύου της Κίνας σε όλη την πανδημία έδειξε πως τα βιομηχανικά εργοστάσια στις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα- που λειτουργούν διακομιστές και υπολογιστές – έκλεισαν κατά τη διάρκεια της επιδημίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες τα πράγματα άρχισαν να γυρίζουν πίσω στην ομαλότητα, ακόμα κι αν είμαστε ακόμα μακριά από τα επίπεδα πριν το Covid-19.

“Η Κίνα δεν είναι φυσιολογική ακόμα”, λέει ο Angus. Η λανθάνουσα κατάσταση στο Internet της χώρας δείχνει ότι “η ανάκαμψη συμβαίνει στην Κίνα, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που πρέπει να αντιμετωπίσουν

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.