25 Απρ 2024
READING

Τα πολυτελή brands θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα αποθεμάτων λόγω του κορονοιού

3 MIN READ

Τα πολυτελή brands θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα αποθεμάτων λόγω του κορονοιού

Τα πολυτελή brands  θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα αποθεμάτων λόγω του κορονοιού

Οι πολυτελείς μάρκες αντιμετωπίζουν σημαντική μείωση της ζήτησης σε βασικές αγορές, καθώς οι συλλογές Άνοιξη / Καλοκαίρι του 2020 δεν μπορούν να πουληθούν στα καταστήματα, με την αποθεματοποίηση να φαίνεται τώρα αναπόφευκτη.

Το ποσοστό των προϊόντων που πωλούνται σε έκπτωση είναι ήδη μεγαλύτερο από το προηγούμενο έτος και οι μάρκες πολυτελείας που επιθυμούν να προστατεύσουν την αξία της μάρκας θα αντιμετωπίσουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τις εκπτώσεις που πρέπει να κάνουν.

Οι πολυτελείς μάρκες που είχαν έναν πολύ δύσκολο μήνα κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, με απώλειες στις πωλήσεις στην αγορά υψηλής ανάπτυξης της Κίνας, θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις τους προσεχείς μήνες.

Η πτώση της ζήτησης που προκλήθηκε σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, το κλείσιμο των καταστημάτων της Ιταλίας αλλά και σε άλλες χώρες και το γεγονός ότι οι Κινέζοι αγοραστές δεν αγοράζουν στα ίδια επίπεδα όπως πριν την πανδημία οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι είναι πιθανό να υπάρξει υπερβολικό πλεόνασμα.

Οι εταιρίες πολυτελείας που δεν θέλουν να κάνουν έκπτωση έχουν, στο παρελθόν, καταστρέψει πλεόνασμα αποθεμάτων για να προστατεύσουν την εικόνα της μάρκας και ορισμένοι αρνούνται να αποκλείσουν ότι θα το κάνουν ακόμα και τώρα.

Η Burberry συμφώνησε με τη δέσμευση της βιομηχανίας το 2018 να σταματήσει να καίει τα ρούχα που δεν μπορεί να πουλήσει μετά από μια κατακραυγή για την αποκάλυψη ότι κατέστρεψε ρούχα, αρώματα και αξεσουάρ αξίας 28,6 εκατομμυρίων λιρών το 2018.

Αλλες μάρκες, όπως η Louis Vuitton και η Dior, μπορεί τώρα να υποχρεωθούν νομικά να ακολουθήσουν την ίδια στάση χάρη σε κυβερνητική παρέμβαση.

Οι γάλλοι νομοθέτες αποφάσισαν πέρυσι να απαιτήσουν από τις εγχώριες μάρκες να ανακυκλώσουν ή να δωρίσουν προϊόντα που διαφορετικά θα είχαν καταστρέψει.

Μετά από τον κορονοϊό που έπληξε την Κίνα, ορισμένες μάρκες πολυτελείας μπόρεσαν να αναδιανείμουν τα υπόλοιπα προϊόντα του φθινοπώρου / χειμώνα 2019 σε άλλες αγορές όπου η ζήτηση παρέμεινε υγιής, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

Αλλά η προοπτική και οι μελλοντικές λύσεις είναι αβέβαιες καθώς το Covid-19 γίνεται ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα για τη Δύση.

Εάν η ζήτηση ανακάμψει στην Κίνα, η ανακατανομή του αποθέματος στην περιοχή θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξομάλυνση των ζημιών και στη μείωση της συσσώρευσης αποθεμάτων, αλλά οι περιφερειακές ειδικές διαφορές προϊόντων όπως το μέγεθος μπορούν να προσθέσουν δυσκολίες στην της μετακίνηση αποθεμάτων .

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν είναι η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου σε μια ελπιδοφόρα αγορά πολυτελείας όπως η Μέση Ανατολή.

Ο κίνδυνος της έκπτωσης

Τα εμπορικά σήματα έχουν γίνει όλο και πιο επιφυλακτικά κατά την τελευταία δεκαετία για να υλοποιήσουν οποιαδήποτε εκπτωτική δραστηριότητα στα προϊόντα τους.

Η Louis Vuitton δεν διαθέτει εμπορεύματα σε χονδρική και η Prada ανακοίνωσε την δικοπή των εκπτώσεων στα καταστήματα πέρυσι.

Οι εταιρείες με δικά τους δίκτυα άμεσης λιανικής επιδίωξαν γενικά να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση σε αυτά, και τα προϊόντα τους πωλούνται χωρίς έκπτωση.

Παρόλα αυτά οι πωλήσεις με έκπτωση τιμών αυξήθηκαν κατά 85% την τελευταία πενταετία, με στοιχεία της Bain & Company, ενισχύθηκαν από την αύξηση των εκπτωτικών εμπορικών κέντρων όπου μπορούν να βρεθούν τα προϊόντα Gucci, Fendi και Saint Laurent μετά το τέλος του εποχιακού κύκλου τους.

Τα εκπτωτικά καταστήματα σε outlets ήταν η λύση στα υπερβολικά αποθέματα όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.