22 Δεκ 2024
READING

Τα δεδομένα της ζημιάς από τον κορονοϊό στις αεροπορικές εταιρείες είναι αποκαλυπτικά

4 MIN READ

Τα δεδομένα της ζημιάς από τον κορονοϊό στις αεροπορικές εταιρείες είναι αποκαλυπτικά

Τα δεδομένα της ζημιάς από τον κορονοϊό στις αεροπορικές εταιρείες είναι αποκαλυπτικά

Στην καρδιά των ζωνών απομόνωσης λόγω του κορονοϊού, μόλις το 7% των τακτικών πτήσεων υλοποιήθηκαν. Πλέον τα αεροπλάνα είναι πλήρως σταθμευμένα στο έδαφος.

Την 1η Ιανουαρίου, η πτήση 185 της Delta Airlines ταξίδεψε κατά μήκος του διαδρόμου στο διεθνές αεροδρόμιο Hartsfield-Jackson της Ατλάντα, ανεβαίνοντας στον αέρα για να προσγειωθεί σχεδόν 17 ώρες αργότερα στο αεροδρόμιο Pudong της Σαγκάης.

Η πτήση DL185 ήταν μια από τις πτήσεις που έφευγαν από το πιο “πολυσύχναστο” αεροδρόμιο του κόσμου, όπως μετρήθηκε με αριθμούς επιβατών, και ταξίδεψε στο όγδοο-πιο “πολυσύχναστο” του κόσμου.

Στις 11 Μαρτίου, η πτήση δεν μπορούσε να γίνει πλέον – μία από τις σχεδόν 10.000 πτήσεις στην Κίνα που είχαν προσγειωθεί λόγω της παγκόσμιας πανδημίας Covid-19.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τη συμβουλευτική πτήσης FlightRadar24, την περασμένη Τετάρτη υπήρχαν 5.991 πτήσεις προς και από τα κινεζικά αεροδρόμια, σε σύγκριση με 14.510 την Πρωτοχρονιά. Αυτή είναι η επίδραση του κοροναϊού στα διεθνή αεροπορικά ταξίδια.

“Η πτώση στις εμπορικές πτήσεις ξεκίνησε από και προς την Κίνα την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και συνεχίστηκε μέχρι το Μάρτιο”, λέει ο Ian Petchenik του FlightRadar24.

Με τους πρόσφατα επιβληθέντες ταξιδιωτικούς περιορισμούς των ΗΠΑ για μεγάλο μέρος της Ευρώπης και τις πρόσθετες περικοπές που πραγματοποιούν οι αεροπορικές εταιρείες μειώνοντας τη ζήτηση, έχουν ήδη σημειωθεί τεράστιες μειώσεις στον αριθμό των πτήσεων που γίνονται.

Τη Δευτέρα, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες έκαναν ακριβώς αυτό. Η Virgin Atlantic δήλωσε ότι θα μειώσει τα τέσσερα πέμπτα των πτήσεων της και ζήτησε από το προσωπικό να λάβει οκτώ εβδομάδες άδειας.

Οι εταιρείες Ryanair και EasyJet επιβεβαίωσαν ότι θα προσγειώσουν το μεγαλύτερο μέρος των στόλων της, ενώ η British Airways δήλωσε ότι θα μειώσει την χωρητικότητα κατά 75%.

Η Norwegian Air έχει ακυρώσει χιλιάδες πτήσεις και θα αποδεσμεύσει προσωρινά περισσότερα από 7.500 άτομα.

Αυτή η ακραία απάντηση ήρθε γρήγορα, παρά το γεγονός ότι ο κοροναϊός έχει επηρεάσει περισσότερο τα μικρότερα αεροδρόμια.

Η σειρά μαζικών ακυρώσεων σημαίνει ότι μεγάλα αεροδρόμια, όπως το Heathrow, όπου ο αριθμός των πτήσεων από και προς Κίνα έπεσε επτά φορές μεταξύ της έναρξης του έτους και των μέσων του Μαρτίου, θα επηρεάσουν την αεροπορική βιομηχανία παγκοσμίως.

Περίπου 150 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν πάρει μέτρα που περιορίζουν τις αεροπορικές μεταφορές, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών, η οποία αντιπροσωπεύει αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν το 80% των πτήσεων στον κόσμο.

“Αυτή είναι η μεγαλύτερη μείωση της παραγωγικής ικανότητας στην ιστορία της αεροπορικής εταιρείας, οπότε όλα τα αεροδρόμια θα επηρεαστούν αργά ή γρήγορα”, λέει ο Pere Suau-Sanchez, αναπληρωτής καθηγητής στο Open University της Καταλονίας και ανώτερος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cranfield.

Πάρτε το Milan Malpensa, για παράδειγμα, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της εθνικής απομόνωσης της Ιταλίας.

Στις 14 Φεβρουαρίου, 288 πτήσεις αναχώρησαν από το αεροδρόμιο και 272 έφθασαν, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης από το FlightRadar24.

Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, στις 13 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν μόλις 25 από τις 259 προγραμματισμένες πτήσεις.

Σε ένα μεγάλο κατάλογο προορισμών – της Καζαμπλάνκα, της Μόσχας, του Αμπού Ντάμπι, της Νέας Υόρκης και της Ντόχα -κατέστη ανέφικτο για τους ταξιδιώτες να ταξιδέψουν.

Μάλιστα στις 15 Μαρτίου, μόνο 16 πτήσεις από 231 – 7% των προγραμματισμένων – απογειώθηκε.

Τα αεροπλάνα απογειώθηκαν για τη Σεούλ, τη Ρώμη, το Μόναχο, το Κάιρο, την Αβάνα, το Σαρμ-ελ-Σέιχ, το Ντίσελντορφ, την Κωνσταντινούπολη, το Σικάγο, το Τόκιο και το Χονγκ Κονγκ.

Τα πράγματα είναι λιγότερο καταστροφικά στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ, όπου σε οποιαδήποτε δεδομένη μέρα σε όλο τον Μάρτιο δεν έχουν αποχωρήσει από 50 έως 100 προγραμματισμένες πτήσεις.

Στο Heathrow, οι ακυρώσεις αυξήθηκαν πραγματικά από τις 4 Μαρτίου. Την προηγούμενη ημέρα, 617 από τις 623 προγραμματισμένες πτήσεις αναχώρησαν από το αεροδρόμιο, την επόμενη μέρα 32 πτήσεις δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν.

Στις 10 Μαρτίου, 62 πτήσεις – ή σχεδόν μία στις δέκα από το αεροδρόμιο του Λονδίνου – δεν έγιναν. Αλλά οι πόρτες κλείνουν σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Και για μια βιομηχανία που ήδη ανησυχεί για το μέλλον της, δεν υπάρχουν πολλά καλά νέα. Τα πράγματα είναι σίγουρο ότι θα επιδεινωθούν.

Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματάνε τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει το ίδιο προς την άλλη κατεύθυνση, 837 πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο που μεταφέρουν περισσότερους από 220.000 επιβάτες αυτή την εβδομάδα θα προσγειωθούν.

Ακόμα χειρότερα, υπάρχουν ελάχιστα πράγματα που μπορεί να κάνει η αεροπορική βιομηχανία για να σταματήσει τις απώλειες. Έτσι, είναι αναπόφευκτο ότι και άλλα μεγάλα αεροδρόμια στην Ευρώπη όπως το Άμστερνταμ, η Φρανκφούρτη και το Παρίσι-Charles De Gaulle θα υποφέρουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.