18 Απρ 2024
READING

Το Airbnb έχει “κατακλύσει” το Λονδίνο

2 MIN READ

Το Airbnb έχει “κατακλύσει” το Λονδίνο

Το Airbnb έχει “κατακλύσει” το Λονδίνο

Περισσότεροι από 10.000 καταχωρήσεις Airbnb στο Λονδίνο προφανώς παραβιάζουν το όριο 90 ημερών της πόλης για βραχυπρόθεσμα ενοίκια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο αριθμός των καταχωρήσεων Airbnb στο Λονδίνο έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια καθώς όλο και περισσότερες κατοικίες της πόλης έχουν απορροφηθεί από βραχυπρόθεσμες εταιρείες ενοικίασης.

Από τον Μάιο του 2019, 80.770 ακίνητα στο Λονδίνο είναι καταχωρημένα στο Airbnb, με ένα εκπληκτικό 23% ή 18.577 από αυτά να θεωρείται ότι παραβιάζουν τον κανόνα όριο 90 ημερών στην πρωτεύουσα.

Ο κανόνας των 90 ημερών αναφέρεται στο όριο των 90 διανυκτερεύσεων που μπορεί κάθε κατοικία να διατεθεί για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση στο Λονδίνο.

Μπορούν να εξαιρεθούν κατοικίες από αυτό το όριο εάν αλλάξουν χρήση από κύρια κατοικία σε πλήρη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση.

Το Airbnb δεν διαθέτει τα στοιχεία του στις αρχές πράγμα που σημαίνει ότι οι τοπικές αρχές πρέπει να χρησιμοποιούν εργαλεία τρίτων για να προσπαθήσουν να ρυθμίσουν την κατάχρηση της πλατφόρμας.

Τα στοιχεία του Δημαρχείου, τα οποία καταρτίστηκαν χρησιμοποιώντας το εργαλείο αναλύσεων Inside Airbnb, δείχνουν ότι το 30% των σπιτιών του Airbnb στο Λονδίνο έχουν τρεις ή περισσότερες καταχωρίσεις που διαφημίζονται στην πλατφόρμα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτός του κέντρου της πρωτεύουσας ήταν ακόμη πιο ακραίος, με τις καταχωρήσεις στο Airbnb στα περίχωρα του Λονδίνου να αυξάνονται δεκαπλάσια μεταξύ 2015 και 2019.

Στο Camden και στο Westminster, δύο από τους δήμους του Λονδίνου που επηρεάζονται χειρότερα από την άνοδο των βραχυπρόθεσμων μισθωμάτων, μέχρι και το 7% του συνόλου των κατοικιών, διαφημίζονται στο Airbnb.

Τα στοιχεία που συνέλεξε το συμβούλιο του Camden αποκαλύπτουν ότι από τα 7.100 ακίνητα που αναφέρονται σε πλατφόρμες όπως το Airbnb και το Booking.com το 2019, το 48% υπερέβη το νόμιμο όριο των 90 ημερών.

Την ίδια στιγμή το δημοτικό συμβούλιο του Camden έχει σήμερα 6000 οικογένειες στη λίστα αναμονής για μόνιμη κατοικία.

Το Airbnb αμφισβητεί αυτούς τους αριθμούς. “Αυτά τα δεδομένα είναι λανθασμένα”, λέει ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, προσθέτοντας ότι οι έρευνες τρίτων είναι συχνά ανακριβείς καθώς μπερδεύουν διάφορα είδη καταλόγων στην πλατφόρμα του.

Τα στοιχεία της εταιρείας δείχνουν ότι τον Απρίλιο του 2019 υπήρχαν 60.000 καταχωρήσεις στο Λονδίνο. Από αυτούς, 37.000 ήταν ολόκληρα σπίτια. Το Airbnb δεν αποκαλύπτει πόσες κατοικίες από το σύνολο των καταχωρήσεων του Λονδίνου ξεπέρασε το όριο των 90 ημερών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.