25 Απρ 2024
READING

Κορωνοϊός:εφαρμογές για εργασία από απόσταση, cloud services, Deliveroo, ψηφιακή ψυχαγωγία όπως Netflix και gaming όλοι κερδισμένοι

4 MIN READ

Κορωνοϊός:εφαρμογές για εργασία από απόσταση, cloud services, Deliveroo, ψηφιακή ψυχαγωγία όπως Netflix και gaming όλοι κερδισμένοι

Κορωνοϊός:εφαρμογές για εργασία από απόσταση, cloud services, Deliveroo, ψηφιακή ψυχαγωγία όπως Netflix και gaming όλοι κερδισμένοι

Καθώς ο πανικός του κοροναιού συνεχίζεται και οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές καταρρέουν, μερικές εταιρείες καταγράφουν απροσδόκητα πολλά κέρδη.

Δεν είναι μόνο τα απλά προφανή προϊόντα όπως απολυμαντικό χεριών, σαπούνι και κάθε φανταστική εκδοχή μάσκας προσώπου που ξεπουλάνε.

Υπάρχουν μερικοί πιο απροσδόκητοι νικητές. «Όποτε υπάρχει κρίση, υπάρχουν και ευκαιρίες», λέει ο Elspeth Cheung, παγκόσμιος διευθυντής αποτίμησης της συμβουλευτικής εταιρείας Kantar Millward Brown – και μερικές επιχειρήσεις θα εξαργυρώσουν την επιδημία.

Στην Κίνα, όπου οι πολίτες έχουν ήδη κλειστεί σπίτι για μεγάλη περίοδο, η άνοδος που έχει η καραντίνα στις υπηρεσίες ψυχαγωγίας στο σπίτι είναι ήδη μεγάλη.

Η χρήση του TikTok έχει φτάσει στα ύψη, τα online παιχνίδια συνεχίζουν να ξεπουλάνε λόγω της υπερβολικά μεγάλης ζήτησης και η Alibaba έχει κατασκευάσει ένα σύστημα έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αγοράζουν είδη τροφίμων μέσω livestream.

Στην Αγγλία δεν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ακόμα αλλά ήδη επιδεικνύονται σημάδια ακανόνιστης συμπεριφοράς.

Μετά την πρώτη θετική διάγνωση κρούσματος, οι άνθρωποι άρχισαν να αποθηκεύουν τρόφιμα. Ένας στους 10 καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη ξεκινήσει να αποθηκεύει, το οποίο έχει αναγκάσει τα σούπερ μάρκετ να πουλάνε πολύ μεγάλες ποσότητες σε προιόντα όπως τα ζυμαρικά, το γάλα UHT και τα κονσερβοποιημένα λαχανικά.

Την περασμένη εβδομάδα στη Γερμανία, οι πωλήσεις σούπας σε κονσέρβα αυξήθηκαν κατά 112%, κονσερβοποιημένα ψάρια και φρούτα κατά 70%, ζυμαρικά κατά 73% και τα κονσερβοποιημένα λαχανικά κατά 80%.

Οι παραγγελίες στο ηλεκτρονικό εμπόριο τροφίμων βρίσκονται επίσης στο ψηλότερο σημείο στην Αγγλία, καθώς τα σούπερ μάρκετ έχουν ζήτηση για παραδόσεις στο σπίτι την προηγούμενη εβδομάδα που φτάνει στα επίπεδα της Χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Η εφαρμογή Deliveroo για την παράδοση τροφίμων στην Λονδίνο έχει ήδη αρχίσει να επωφελείται από μέτρα απομόνωσης. Οι παραγγελίες για μεσημεριανό γεύμα στο Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 100% τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

Εάν ληφθούν μέτρα απομόνωσης, η ζήτηση θα αυξηθεί κατά πολύ για οικιακή ψυχαγωγία, το οποία εξηγεί γιατί οι οικονομικοί αναλυτές παντού στοιχηματίζουν στις μετοχές της Netflix, του Facebook και της εταιρείας Peloton.

Και καθώς οι εταιρείες αρχίζουν να κλείνουν περισσότερα γραφεία ακόμη περισσότεροι άνθρωποι θα βρεθούν στο σπίτι με ανάγκη για ψυχαγωγία.

Το Facebook, η Sony και η Nike ήταν μεταξύ των πρώτων που έστειλαν τους εργαζόμενους στο σπίτι τους και οι αγορές προβλέπουν ότι δεν θα είναι οι τελευταίοι.

Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών έχουν πέσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, η μετοχή στο Zoom αξίζει σχεδόν διπλάσια από αυτό που ήταν στις αρχές Ιανουαρίου.

Η πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης ενώ είχε μια σταθερή πορεία αλλά η ξαφνική δέσμευση του κόσμου για απομακρυσμένη εργασία κατέστησε την εταιρεία πιο πολύτιμη από ποτέ.

Η εφαρμογή Slack για το εργασιακό περιβάλλον παρουσιάζει επίσης άνοδο – η μετοχή αυξήθηκε κατά 30,3% το Φεβρουάριο.

Στην Κίνα, η τεράστια ποσότητα ατόμων που εργάζονται μέσω του cloud έχει αναγκάσει τις εταιρείες τεχνολογίας να αναβαθμίσουν τις υπάρχουσες απομακρυσμένες εφαρμογές τους ή να ξεκινήσουν εξ ολοκλήρου νέες υπηρεσίες.

Ακόμη και χωρίς μέτρα καραντίνας, οι χώροι εργασίας σε όλο τον κόσμο επηρεάζονται ήδη έντονα – και δεν μπορεί να είναι προσωρινό.

Αναμένεται ότι αυτό θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται σε μια virtual βάση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι συνήθειες είναι ένα ισχυρό πράγμα. Είναι αρκετά ισχυρές αλλά όταν οι συνήθειες των ανθρώπων αλλάζουν, δημιουργείται ανάγκη για νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Καθώς οι πολίτες αναγκάζονται να παραμείνουν στο σπίτι, θα προσαρμόσουν τη ζωή τους αναλόγως και τις επιχειρήσεις γύρω τους. Μόλις η εν λόγω ρουτίνα μετατραπεί σε δεύτερη φύση, θα είναι δύσκολο να σπάσει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μετατοπίστηκαν εκατομμύρια από τις συνήθειες των ανθρώπων από μια επιδημία. Αναμφισβήτητα ο λόγος για τον οποίο η ηλεκτρονική λιανική βιομηχανία της Κίνας ήταν τόσο επιτυχημένη είναι ότι η Sars ώθησε την αναγκαιότητα της το 2003.

Πράδειγμα το Alibaba, ο SARS έπεισε εκατομμύρια ανθρώπους, φοβούμενοι να πάνε έξω, να δοκιμάσουν online αγορές.

Εάν ο Sars έβαλε την Κίνα να ασχολείται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, θα μπορούσε ο coronavirus να αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε;

Καθώς η επιδημία συνεχίζει να απομακρύνει τους ανθρώπους από το γραφείο, θα μπορούσαμε να δούμε μια δραματική αλλαγή.

Τουλάχιστον, η σημερινή τεχνολογία στο χώρο εργασίας θα βελτιωθεί εκθετικά. Είτε έτσι είτε αλλιώς, βρήκαμε έναν απροσδόκητο νικητή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.