20 Απρ 2024
READING

Η ιταλική βιομηχανία πολυτελείας σε μεγάλη ύφεση λόγω της πανδημίας

4 MIN READ

Η ιταλική βιομηχανία πολυτελείας σε μεγάλη ύφεση λόγω της πανδημίας

Η ιταλική βιομηχανία πολυτελείας σε μεγάλη ύφεση λόγω της πανδημίας

Η ιταλική κυβέρνηση έχει επεκτείνει τους περιορισμούς που ισχύουν ήδη στην πλειοψηφία της βόρειας περιοχής της Ιταλίας σε ολόκληρη την εθνική επικράτεια και βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Κίνα επιστρέφει σταδιακά σε κάποιο είδος ομαλότητας, με περισσότερα από το 80% των εμπορικών κέντρων και των σούπερ μάρκετ να ανοίγουν τώρα στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και το Guangzhou.

Πολυτελή οίκοι μόδας έχουν ακυρώσει παρουσιάσεις νέων συλλογών στη Βόρεια Αμερική, το Ντουμπάι και την Ιαπωνία, ενώ έχουν ακυρωθεί σχεδόν όλες οι εμπορικές εκθέσεις.

Ο παγκόσμιος αντίκτυπος του Covid-19 αυξάνεται καθημερινά καθώς εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ασία, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αμερική.

Για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, οι συνήθεις ρυθμοί της ζωής βρίσκονται σε αναμονή. Οι περιπτώσεις του ιού έχουν πλέον αναφερθεί σε περισσότερες από 100 χώρες, επηρεάζοντας τη λιανική και τον τουρισμό – καθώς και την βιομηχανία πολυτελών προϊόντων της Ιταλίας.

Ιταλικά εργοστάσια σε καραντίνα. Οι γραμμές τροφοδοσίας μόδας από το Μπέργκαμο στο Πραιτο βυθίστηκαν σε αβεβαιότητα αυτή την εβδομάδα καθώς η ιταλική κυβέρνηση επέβαλε απομόνωση στην εθνική επικράτεια τουλάχιστον μέχρι τις 3 Απριλίου.

Ο αποκλεισμός περιλαμβάνει βασικές κατασκευαστικές μονάδες στο Βορρά, που αντιπροσωπεύουν το 60% της ιταλικής παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ειδών ένδυσης και είχε ήδη υπάρχει συναγερμός για την οικονομία της χώρας, η οποία θα επηρεαστεί ακόμη περισσότερο στο επόμενο διάστημα.

Οι ιταλικές μάρκες πολυτελείας υποστηρίζουν άμεσα την καταπολέμηση του ιού. Ο Giorgio Armani έχει δωρίσει 1,25 εκατομμύρια ευρώ σε νοσοκομεία του Μιλάνου και της Ρώμης και του Ινστιτούτου Πολιτικής Προστασίας ενώ η Bulgari έχει δωρίσει ιατρικό εξοπλισμό νέας γενιάς στο νοσοκομείο Lazzaro Spallanzani στη Ρώμη.

Η Κίνα θέλει αρχίζει να επιστρέφει στην κανονικότητα. Από τα εργοστάσια έως το εμπορικά κέντρα, οι Κινέζοι επανέρχονται προσεκτικά στην εργασία.

Περισσότερο από το 80% των εμπορικών κέντρων και των σούπερ μάρκετ σε πόλεις πρώτης βαθμίδας όπως η Σαγκάη, το Πεκίνο, το Guangzhou και το Chengdu είναι ανοιχτά, σύμφωνα με έρευνα της Baidu.

Η JP Morgan Research προβλέπει ότι η κινεζική οικονομία θα αυξηθεί κατά 15% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η οικονομία υποχώρησε κατά 3,9% σε ετήσια βάση τους πρώτους τρεις μήνες του 2020.

Η αγορά της κρουαζιέρας σχεδόν μηδενίζεται. Η εκδήλωση κρουαζιέρας του Giorgio Armani, που έχει προγραμματιστεί για τις 19-20 Απριλίου στο Ντουμπάι, έχει μεταφερθεί στον Οκτώβριο.Οι Versace και Gucci ακύρωσαν αμφότερες τις παρουσιάσεις τους στις ΗΠΑ, αρχικά προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν τον Μάιο. Η Prada ακύρωσε την επίδειξη στο Τόκιο.

Ο κατάλογος των εμπορικών εκδηλώσεων που επηρεάζονται από το Covid-19 επιμηκύνεται. Το Luxe Pack Shanghai, μια σημαντική έκθεση συσκευασίας, και η Esxence, μια τέχνη αρωματοποιίας στο Μιλάνο, μετατόπισαν τις ημερομηνίες τους από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο και το τέλος Μαΐου αντίστοιχα.

Το SXSW, το συνέδριο και το φεστιβάλ τεχνολογίας, κινηματογράφου και μουσικής στο Ώστιν του Τέξας, το οποίο είχε προγραμματιστεί για τις 13-22 Μαρτίου, ακυρώθηκε μία εβδομάδα προτού ανοίξει, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την οικονομία της πόλης.

Οι προβλέψεις πωλήσεων αφορολογήτων ειδών καθίστανται ζοφερές. Η κρίση Covid-19 αναμένεται να αφαιρέσει 9 δισεκατομμύρια δολάρια από την παγκόσμια αγορά αφορολόγητων ειδών το 2020, που ισοδυναμεί με πτώση κατά 12,4%, σύμφωνα με την GlobalData.

Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού είναι πιθανό να πληγεί περισσότερο. Τα πολυτελή εμπορικά σήματα και οι επιχειρήσεις καλλυντικών θα είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι δεδομένης της εξάρτησης από τους κινέζους καταναλωτές υψηλών δαπανών, ανέφερε η GlobalData.

Αν δεν επηρεαστούν, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, που προγραμματίζονται μεταξύ 24 Ιουλίου και 9 Αυγούστου, προσφέρουν κάποια ελπίδα για μια ανάκαμψη αργότερα μέσα στην χρονιά στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν.

Η αβεβαιότητα επισημαίνει περισσότερα κακά νέα. Η επιστροφή της πολυτέλειας στην κανονικότητα είναι πολύ μακριά, αλλά πόσο καιρό θα διαρκέσει είναι ανοικτή σε πολλαπλές ερμηνείες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), ένας οργανισμός του ΟΗΕ, δήλωσε ότι ο αριθμός των διεθνών αφίξεων τουριστών προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 5 έως 8% το 2020, αντικαθιστώντας μια προηγούμενη πρόβλεψη ανάπτυξης 3 έως 4%.

Οι πιθανές απώλειες στις διεθνείς εισπράξεις από τον τουρισμό υπολογίζονται μεταξύ 30 και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η UNWTO υπογραμμίζει ότι οι εκτιμήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή και είναι πιθανό να αλλάξουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.