6 προβλέψεις του Jeff Bezos του Amazon πριν από 20 χρόνια ήταν σωστές

Το 1999, το Amazon ήταν μόλις 5 ετών και ξεκίνούσε την πορεία του στην πρώιμη αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου.

Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον CEO Jeff Bezos από το να πιάσει το μεγάλο όνειρο. Εκείνη την εποχή, το Αμαζόν είχε μόλις αρχίσει να επεκτείνει τις προσφορές του πέρα ​​από τα βιβλία.

Όμως ο Jeff Bezos είχε ήδη σκεφτεί τα σχέδια της πλατφόρμας του καθιστώντας την αγορά του one-stop για τα πάντα.

Σήμερα ο Jeff Bezos είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία άνω των 122 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Amazon κατέχει σήμερα σχεδόν το 40% όλων των πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Εδώ είναι οκτώ προβλέψεις του Jeff Bezos που έγιναν το 1999 που αποδείχθηκαν απόλυτα σωστές.

«Θέλουμε να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν να βρουν και να ανακαλύψουν οτιδήποτε θέλουν να αγοράσουν online».

Το όραμα του Bezos έχει γίνει πραγματικότητα. Μια δημοσκόπηση του 2018 που διεξήγαγε η NPR και η Marist διαπίστωσαν ότι οι αγοραστές στο διαδίκτυο ήταν πιο πιθανό να ξεκινήσουν από το Amazon – ακόμη και πριν προχωρήσουν σε μια μηχανή αναζήτησης όπως η Google.

«Τα εμπορικά κέντρα είναι παρελθόν.»

Χιλιάδες κατασήμτα σε εμπορικά κέντρα στις ΗΠΑ έκλεισαν και μια έκθεση του 2017 από την Credit Suisse εκτιμά ότι το 20% έως 25% των εμπορικών κέντρων θα κλείσει τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο Bezos προέβλεψε ότι θα επιβιώσουν μόνο αν μπορούσαν να παρέχουν τουλάχιστον ένα από τα δύο βασικά χαρακτηριστικά: την ψυχαγωγική αξία ή την άμεση ευκολία.

Ο Bezos είχε δηλώσει στο Wired ότι η αξία ψυχαγωγίας θα κρατούσε ζωντανά μέρη όπως οι κινηματογραφικές αίθουσες.

«Η εμπειρία είναι αυτό που παίρνεις όταν πηγαίνεις σε κινηματογράφο και για αυτό δεν νοικιάζεις πάντα ταινίες».

Πολλά εμπορικά κέντρα και retailers έχουν ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι για να παραμείνουν στην αγορά, με μερικούς να προσφέρουν εμπειρίες υψηλής τεχνολογίας αλλά και σε φυσικά καταστήματα.

«Είμαι πολύ πιστός στην έννοια των συνδεδεμένων συσκευών, ότι θα υπάρξουν πολλά μικρά πράγματα που θα συνδέονται με το διαδίκτυο.Θα υπάρξει ένα σωρό πράγματα που συνδέονται με το δίκτυο.»

Φαίνεται πως ο Bezos προέβλεψε το έξυπνο σπίτι το 1999 στη συνέντευξή του στο Charlie Rose. Τώρα, το Amazon προσφέρει πολλές συσκευές smart-home.

Το 1999, τα Amazon και Barnes & Noble θεωρήθηκαν ως άμεσοι ανταγωνιστές στην επιχείρηση πώλησης βιβλίων.

«Σίγουρα σε ένα χρόνο από τώρα δεν θα μας θεωρούν άμεσους ανταγωνιστές.Σίγουρα το κάνουν σήμερα, αλλά βρισκόμαστε σε διαφορετικά μονοπάτια.Προσπαθούμε να επινοήσουμε το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου και απλά υπερασπίζονται τον εαυτό τους».

Ενώ το Barnes & Noble παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό βιβλιοπωλείο, το Amazon θεωρεί τα βιβλία ως ένα μόνο προϊόν στην συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά της.

Ίσως στις πρώτες μέρες των e-readers τα δύο εμπορικά σήματα θεωρήθηκαν ως άμεσοι ανταγωνιστές, αλλά το Kindle του Amazon έχει ξεπεράσει σημαντικά το Nook του Barnes & Noble.

«Η διαφήμιση είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο στο διαδίκτυο και θα είναι σε θέση να κάνει τις διαφημίσεις πιο στοχευμένες στους πελάτες, κάτι που είναι δύσκολο να γίνει στην τηλεόραση».

Οι εξατομικευμένες διαφημίσεις, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την ιστορία αναζήτησης και αγορών ενός ατόμου, είναι πραγματικότητα σήμερα.

Και καθώς η τηλεθέαση live τηλεόρασης συνεχίζει να μειώνεται, τα χρήματα όλο και περισσότερο μπαίνουν στην ψηφιακή διαφήμιση.

Στα τέλη του 2018, το Amazon ήταν στην τρίτη θέση στις ΗΠΑ, πίσω από το Google και το Facebook έχοντας πάρα πολλά έσοδα από διαφημίσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here