Τα smart watches και η αγορά ρολογιών

Ενώ η επιθυμία για πολυτέλεια παραμένει, οι ωρολογοποιοί προσπαθούν να φτιάξουν διαφημίσεις για ρολόγια με ανταγωνιστικές τιμές καθώς οι καταναλωτές τους εγκαταλείπουν όλο και περισσότερο για έξυπνες συσκευές.

Δημοφιλή εμπορικά σήματα όπως τα Mvmt και Daniel Wellington σηματοδοτούν ότι η επιτυχία σε αυτή την κατηγορία τιμών είναι δυνατή με το σωστό marketing.

Οι μάρκες πρέπει να επικεντρωθούν στην ιστορία και την κληρονομιά τους: τα επανα-λανσαρίσματα ιστορικών ρολογιών όπως το G-Shock έχουν αποδώσει καλά με τους καταναλωτές.

Οι ωρολογοποιοί πρέπει να επαναπροσδιοριστούν αν θέλουν να σώσουν την αγορά κάτω από 500 ευρώ.

Η πτώση της ζήτησης για φθηνότερα ρολόγια προκαλεί προβλήματα για την κατασκευαστική βάση της Ελβετίας και τις ελβετικές εταιρείες ρολογιών που ειδικεύονται σε ρολόγια κάτω των 500 ευρώ.

Από το 2015, ο αριθμός των ελβετικών ρολογιών που εξάγονται μειώθηκε κατά ένα τρίτο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία της Ελβετικής βιομηχανίας ρολογιών, και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της συρρίκνωσης υπήρξε σε ρολόγια με κόστος κάτω από 200 ευρώ.

Οι εξαγωγές προσεγγίζουν τα χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 όταν η ιαπωνική τεχνολογία έφερε μια σειρά φθηνότερων ανταγωνιστών για τα καθιερωμένα εμπορικά σήματα.

Ενώ η ζήτηση για ελβετικά ρολόγια στην Κίνα έχει πληγεί πολύ από τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Το 2015, το ίδιο έτος που οι εξαγωγές μειώθηκαν, η Apple ξεκίνησε με την παρουσίαση του πρώτου smartwatch. Οι τελευταίες εκδόσεις της κυμαίνονται τώρα από £ 399 έως £ 1.399, και τα ελβετικά ρολόγια σε παρόμοιες τιμές έχουν υποστεί πτώση.

Η Mintel ανακοίνωσε σημαντικές μειώσεις στις πωλήσεις ρολογιών κάτω από τα 500 ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχει καταγράψει διψήφια μείωση των προσιτών ρολογιών στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.Είναι απολύτως κανιβαλισμένες οι πωλήσεις από τα smartwatch.

Οι προσιτές μάρκες ρολογιών βρήκαν επιτυχία μόνο με το μοντέλο απευθείας στον στον καταναλωτή.

Mvmt, Daniel Wellington και Uniform Wares έχουν συνδυάσει αποτελεσματικά τον μινιμαλιστικό σχεδιασμό, την επώνυμη μάρκα και τις συνεργασίες με τους influencers στην στρατηγική τους.

Πέρα από το ελκυστικό σημείο τιμής, το προϊόν δεν είναι δραστικά διαφοροποιημένο. Αντ ‘αυτού, βασίζονται στην ταυτότητα της μάρκας για να προσελκύσουν πελάτες.

Αντιμετωπίζοντας μια μεταβαλλόμενη αγορά, οι μάρκες ρολογιών που απευθύνονται στην αγορά προσιτών τιμών μπορούν είτε να βρουν νέους τρόπους για να τοποθετήσουν τα προϊόντα τους είτε να στρέψουν τα προϊόντα στην κατηγορία premium.

Ορισμένοι προσπάθησαν να αναδιαρθρώσουν την επιχείρησή τους για να απομακρυνθούν από το πρόβλημα. Η ιαπωνική μάρκα Seiko, η οποία κυκλοφόρησε το πρώτο ρολόι quartz στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι αλλάζει την αρχιτεκτονική των τιμών της για να επικεντρωθεί περισσότερο στο εύρος τιμών της το 2017.

Παραδοσιακά, τα εμπορικά σήματα ρολογιών ήταν πολύ αργά για να υλοποιήσουν νέες ψηφιακές πρωτοβουλίες.

Το Swatch, αρχικά σχεδιασμένο ως “δεύτερο ρολόι”, υιοθέτησε μια παρόμοια προσέγγιση όταν ξεκίνησε το 1983.

Την λογική του πολύ ωραίου και σύγχρονου σχεδιασμού αλλά σε ένα εύρος τιμών που απευθυνόταν σε πολλούς δυνητικούς πελάτες.

Μια έρευνα έδειξε ότι μόνο το 26% των βρετανών ενηλίκων πέρυσι διαφώνησε με το συμπέρασμα ότι τα τηλέφωνα έχουν κάνει ρολόγια λιγότερο αναγκαία.

Η αύξηση της τάσης του athleisure έχει επίσης δείξει ότι πολλοί άνθρωποι επιλέγουν πιο casual ρολόγια και κυρίως smart watch.

Αυτά λοιπόν που χρειάζεται να αλλάξουν έχουν να κάνουν με πρωτοτυπία, τιμολογιακή πολιτική και κυρίως με νέες πρακτικές επικοινωνίας με νεότερους καταναλωτές όπως οι millenials.