25 Απρ 2024
READING

Μπλούζες NBA μεταμορφώνονται σε εξαιρετικά ανακυκλωμένα προιόντα

4 MIN READ

Μπλούζες NBA μεταμορφώνονται σε εξαιρετικά ανακυκλωμένα προιόντα

Μπλούζες NBA μεταμορφώνονται σε εξαιρετικά ανακυκλωμένα προιόντα

Ο Scott Hamlin κάποτε είχε όνειρα να γίνει ολυμπιονίκης αλλά ένας τραυματισμός δεν του το επέτρεψε.

Σήμερα, ζει το νέο του όνειρο αφού εργάζεται με μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο για να πάρει παλιά υλικά και να παράγει βιώσιμα προϊόντα.

Το ταξίδι του Hamlin ξεκίνησε από την Adidas στην Αμερική το 1993, τότε ήταν μόνο ένας από τους 20 εργαζόμενους στη Βόρεια Αμερική που εργάζονταν στη γερμανική εταιρεία ένδυσης.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στην Adidas, τα εργοστάσια τον τιμολογούσαν για επιπλέον υφάσματα, προκαλώντας την περιέργειά του για το κόστος.

Ο Hamlin ανακάλυψε ότι το 15% έως 30% του υφάσματος από την παραγωγική διαδικασία χάνεται, πηγαίνοντας στον αποτεφρωτήρα, στους χώρους υγειονομικής ταφής ή σε χώρες του τρίτου κόσμου.

Ο Hamlin στην συνέχεια έγινε Γενικός Διευθυντής στην Adidas στη Βραζιλία.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του παρακολουθούσε συγκλονισμένος την ποσότητα των αποβλήτων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συνειδητοποίησε την αξία της βιωσιμότητας και των ζημιών που προκαλούμε στο περιβάλλον μας.

«Το κοίταξα αυτό και σκέφτηκα, τώρα είναι η ευκαιρία να κάνω μια ουσιαστική αλλαγή σε μια απαρχαιωμένη βιομηχανία», είπε σε συνέντευξή του.

Ο Hamlin ξεκίνησε το 2009 το project του Looptworks στο Portland, του Όρεγκον.

Αποστολή του ήταν να σταματήσει αυτή την προσέγγιση των “χαμένων” υλικών χρησιμοποιώντας κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και μετατρέποντάς τα σε άλλα χρήσιμα αγαθά που περιλαμβάνουν τσάντες, αξεσουάρ και ρούχα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται upcycling.

Οι πελάτες της Looptworks περιλαμβάνουν εταιρείες Fortune 500 από σχεδόν κάθε βιομηχανία, αλλά η επιχείρηση συνεργάστηκε και με το NBA το 2016.

Ο Hamlin προσεγγίσθηκε από τους Portland Trailblazers για προιόντα που είχαν δημιουργηθεί αλλά θεωρούνταν πλέον απόβλητα.

“Ήρθαν σε μας με φανέλες τεσσάρων παικτών και ήθελαν να δημιουργήσουμε κάτι”, δήλωσε ο Hamlin.

Το NBA είχε συνειδητοποιήσει την ευθύνη όλων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το Looptworks ανακύκλωσε τα υλικά για να δημιουργήσει κασκόλ, τσάντες και άλλα προιόντα χρησιμοποιώντας περίπου 250 φανέλες.

Στη συνέχεια, η εταιρεία πουλάει το τελικό προϊόν στους Trailblazers, οι οποίοι πωλούν τα αντικείμενα στο κατάστημα τους αλλά και στο διαδίκτυο.

“Όταν οι οπαδοί συνειδητοποίησαν ότι τα προιόντα ήταν φτιαγμένα από φανέλες και είναι μοναδικά, πουλήθηκαν αμέσως την ίδια ημέρα”, δήλωσε ο Hamlin.

Την επόμενη σεζόν, το ΝΒΑ επέκτεινε την συνεργασία με το Looptworks και ήρθε στον Hamlin με ακόμη μεγαλύτερη παραγγελία.

“Το NBA είπε ότι μας αρέσει αυτό που κάνεις με το Πόρτλαντ και αλλάζουμε χορηγούς στολών από την Adidas στη Nike”, δήλωσε ο Hamlin. “Αυτό σήμαινε χιλιάδες φανέλες που δεν θα μπορούσαν να πουλήσουν πλέον,” είπε ο Hamlin.

Τα μπλουζάκια NBA δεν επιτρέπεται να πωληθούν εάν σταματήσουν οι παίκτες να παίζουν ή αν αλλάξει ο χορηγός.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι στο NBA, στις ομάδες και στους εμπόρους έχουν ξεμείνει εκατοντάδες, μερικές φορές χιλιάδες προιόντα.

Μόλις φτάσει το προϊόν στο Looptworks, μπορεί να χρειαστούν περίπου τρεις εβδομάδες για να τα ανακυκλώσουν σε νέα προϊόντα προτού επιστραφούν στον πελάτη για να τα πουλήσουν.

Η συμφωνία με το ΝΒΑ είναι ότι ομάδες επαναγοράζουν τα ανακυκλωμένα αγαθά για να τα μεταπωλήσουν.

Το Looptworks δεν συνεργάζεται μόνο με το ΝΒΑ, αλλά έχει και συμφωνίες με τη Nike, την Adidas, την Patagonia και πολλές από τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες.

Καθώς οι Southwest Airlines αναβαθμίζουν τους εσωτερικούς χώρους του αεροσκάφους, οι Looptworks παίρνουν τα χρησιμοποιημένα καλύμματα καθισμάτων από δέρμα για να δημιουργήσουν κομψά πορτοφόλια, τσάντες και αποσκευές.

Ο Hamlin είπε ότι η εταιρεία ήρθε σε αυτόν πριν από έξι χρόνια και είπε: “Έχουμε 43 στρέμματα δέρματος που δεν θέλουμε να πετάξουμε σε χώρο υγειονομικής ταφής αλλά δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με αυτό”.

Το Looptworks έχει επίσης κερδίσει την πιστοποίηση B-Corp, πράγμα που σημαίνει ότι έχει δεσμευτεί να πληροί ορισμένα πρότυπα περιβαλλοντικών επιδόσεων.

Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών που μοιράζονται την αποστολή του Hamlin, συμπεριλαμβανομένων των Nike και η Adidas, οι οποίες εστιάζουν όλο και περισσότερο στα βιώσιμα προϊόντα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.