22 Ιαν 2025
READING

Κορωνοϊός: Ηλεκτρονικό εμπόριο, super market, συσκευασμένα τρόφιμα οι κερδισμένοι |Αερεοπορικές και τουρισμός οι μεγάλοι χαμένοι

4 MIN READ

Κορωνοϊός: Ηλεκτρονικό εμπόριο, super market, συσκευασμένα τρόφιμα οι κερδισμένοι |Αερεοπορικές και τουρισμός οι μεγάλοι χαμένοι

Κορωνοϊός: Ηλεκτρονικό εμπόριο, super market, συσκευασμένα τρόφιμα οι κερδισμένοι |Αερεοπορικές και τουρισμός οι μεγάλοι χαμένοι

Η επιδημία του κορωνοϊού σίγουρα επηρεάζει ήδη και θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο την ελληνική οικονομία και την αγορά.

Όπως πάντα όμως σε τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχουν “κερδισμένοι και χαμένοι” από την αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά.

“Οι κερδισμένοι”

Το ηλεκτρονικό εμπόριο σε κάποιους τομείς βλέπει ήδη μεγάλη ανάπτυξη και ειδικά στην αγορά των super market .Ακόμη και υπερτριπλασιασμό των ημερήσιων παραγγελιών τους είδαν μέσα σε μία μέρα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα αυξήθηκε ο αριθμός των νέων πελατών τους.

Εταιρείες όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος και το E-fresh.gr πιθανότητα αυξάνουν πωλήσεις αλλά κυρίως κερδίζουν και νέους πελάτες, μιας και ακόμη και αυτοί που δεν αγόραζαν ηλεκτρονικά αλλάζουν συνήθειες κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Ο φόβος αρκετών καταναλωτών να βρίσκονται σε κλειστούς χώρους μαζί με πολλά άτομα, σε συνδυασμό με την επιθυμία πολλών να αυξήσουν τα αποθέματα τροφίμων μακράς διάρκειας, απολυμαντικών και καθαριστικών στο σπίτι τους υπό τον φόβο του κορωνοϊού, εκτόξευσε τις πωλήσεις των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ.

Γενικότερα όμως τα super market, όπως Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος,Μασούτης, Lidl αλλά και οι υπόλοιποι, θα κερδίσουν πωλήσεις αυτή την περίοδο καθώς πολλοί καταναλωτές θα αποθεματοποιήσουν μεγαλύτερες ποσότητες σε συγκεκριμένες κατηγορίες προιόντων.

Ένας άλλος τομέας αγοράς που θα αυξήσει πωλήσεις είναι οι εταιρείες συσκευασμένων τροφίμων όπως όσπρια, μακαρόνια, αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα.

Misko, Agrino, Melissa, 3A, Μύλοι Λούλη προφανώς βλέπουν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται καθώς οι καταναλωτές στρέφονται κυρίως σε τέτοια προιόντα όταν θέλουν να έχουν υπερεπάρκεια.

“Οι χαμένοι”

Από την άλλη όλες οι αεροπορικές εταιρείες και κυρίως η Aegean θα υποστούν επίπτωση στα αποτελεσματά τους.

Τα ταξίδια για αναψυχή ήδη περιορίζονται και προβλέπεται να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη πτώση καθώς υπάρχει φόβος από μεγαλύτερη επέκταση του ιού στην Ευρώπη.

Επίσης όλες οι μεγάλες πολυεθνικές ήδη επιβάλλουν στα στελέχη τους διακοπή των ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους, καθώς και οι συναντήσεις, πολλές εκθέσεις και συνέδρια έχουν αναβληθεί.

Ο τουρισμός επίσης θα δοκιμαστεί και αυτό θα φανεί και στα αποτελέσματα των αεροπορικών εταιρειών.

Μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι θα έχουν μια πολύ δύσκολη χρονιά, ξενοδοχεία και καταλύματα σε όλη την χώρα θα πρέπει να προετοιμαστούν για μεγάλες προκλήσεις και εμπόδια στην διαχείριση των εξόδων τους.

Το Airbnb θα συναντήσει δυσκολίες στην Ελλάδα όπως και στις υπόλοιπες χώρες και θα επηρεάσει όλους όσους έχουν εισοδήματα από την βραχυχρόνια μίσθωση.

Όλες οι που εταιρείες παρέχουν υπηρεσίες γύρω από τον τουρισμό επίσης θα επηρεαστούν. Παραδείγματα είναι οι εταιρείες μίσθωσης αυτοκινήτων, Hertz και Avis, στον βαθμό που έχουν έκθεση από τον τουρισμό αλλά και πάρα πολλά μικρά γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων σε όλη την χώρα.

Επίσης οι εταιρείες που σε μεγάλο βαθμό έχουν σχέση με την Κίνα σχετικά με την εφοδιαστική αλυσίδα των προϊόντων τους ίσως να έχουν ζήτημα εάν δεν αποκατασταθεί πλήρως η παραγωγή στην Κίνα.

Ειδικά τα Jumbo αλλά σε ένα βαθμό και το Πλαίσιο, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η πλήρη παραγωγική ενεργοποίηση της Κίνας για να είναι ασφαλείς με τα αποθεματά τους σε προιόντα.

Καθώς η ανησυχία για την εξάπλωση του κορωνοϊού συνεχίζεται, η Nielsen, παρακολουθώντας συστηματικά την αγοραστική συμπεριφορά σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει ήδη καταγράψει την τάση των καταναλωτών σε πολλές χώρες του κόσμου να αποθεματοποιούν είδη προληπτικής προστασίας, όπως μάσκες προστασίας και απολυμαντικά τζελ, καθώς επίσης και βασικά προϊόντα διατροφής, όπως είναι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, το αλεύρι, η ζάχαρη και το εμφιαλωμένο νερό.

Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές προσπαθούν να θωρακίσουν την υγεία τους αυξάνοντας τις αγορές φρέσκων φρούτων και λαχανικών, βιταμινών, καθώς και συμπληρωμάτων διατροφής.

Ειδικότερα σε χώρες όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ιταλία οι καταναλωτές φαίνεται να δημιουργούν αποθεματικά, έχοντας πλέον περισσότερο έντονο τον φόβο μιας πανδημίας, ενώ παγκόσμια αναμένεται να επηρεαστεί θετικά και το ηλεκτρονικό εμπόριο, στο πλαίσιο της προσπάθειας των καταναλωτών να ελαχιστοποιήσουν την επαφή με άλλους ανθρώπους.

Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ, την περίοδο των 4 εβδομάδων μέχρι και τις 22 Φεβρουαρίου οι πωλήσεις των ιατρικών μασκών αυξήθηκαν σημαντικά (319% σε αξία και 378% σε τεμάχια).

Οι πωλήσεις των απολυμαντικών τζελ για τα χέρια αυξήθηκαν κατά 73% την ίδια περίοδο, ωστόσο η ανάπτυξη αυτή αναμένεται να συνεχιστεί με πολλαπλάσιο ρυθμό.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει υποστεί τεράστια βύθιση και έχουν χαθεί πάρα πολλά χρήματα χωρίς να υπάρχει καμία ένδειξη που σταματάει η πτώση.

Φάνηκε σαν την προηγούμενη εβδομάδα οι επιχειρήσεις και η αγορά να ήταν σχετικά απροετοίμαστες η να ανησυχούσαν λιγότερο για τις επιπτώσεις στην οικονομία αλλά η κατάσταση είναι σοβαρή και θα χρειαστεί χρόνος για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.