Πως η Unilever μετέτρεψε βιώσιμα τα κεντρικά γραφεία της στην Αμερική

Το κτίριο κατασκευάστηκε με μια μοναδική συμφωνία. Εάν η εξοικονόμηση ενέργειας του- από έξυπνα συστήματα ψύξης και θέρμανσης κ.α – δεν είναι αυτή που έχει υποσχεθεί ο developer, τότε ο ίδιος θα πληρώσει τους λογαριασμούς.

Όποιος εργάζεται στα HQ της Unilever στην Αμερική και κρυώνει ή ζεσταίνεται – ή εργάζεται με φορητό υπολογιστή και τα φώτα είναι πολύ έντονα, μπορεί να κατεβάσει μια εφαρμογή στο τηλέφωνό του και να τροποποιήσει τις ρυθμίσεις του δωματίου.

Σε όλο το κτίριο, 15.000 αισθητήρες μετρούν επίσης τη θερμοκρασία, το φως, το διοξείδιο του άνθρακα, την υγρασία και το ποιος είναι παρών σε κάποιο δωμάτιο, βοηθώντας το κτίριο να προσαρμοστεί με την πάροδο του χρόνου για να γίνει πιο αποτελεσματικό.

Το απόγευμα της Παρασκευής το καλοκαίρι, όταν πολλοί από τους 1.600 εργαζόμενους του κτιρίου εργάζονται εξ αποστάσεως και οι αισθητήρες αναφέρουν χαμηλή πληρότητα, η εταιρεία μπορεί να επιλέξει να κλείσει ολόκληρους ορόφους ή και κτίρια.

Η τεχνολογία είναι ένα μέρος μιας νέας συνολικής ανακαίνισης των γραφείων στο New Jersey, το οποίο κατασκευάστηκε αρχικά στη δεκαετία του 1960 και 1970, με σκοπό να βοηθήσει την εταιρεία να επιτύχει το στόχο της, να ελαχιστοποιήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030 – και να βοηθήσει να προσελκύσει ένα νεώτερο εργατικό δυναμικό.

Στην ανακαίνιση, τέσσερα κτίρια συνδέθηκαν σε ένα χώρο 90.000 τ.μ. Μαζί με αρκετές άλλες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής των παλαιών παραθύρων, του φωτισμού και της εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών στην οροφή, η εταιρεία αναμένει τώρα να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα του γραφείου στο μισό.

Η OVG, μία κατασκευαστική εταιρία της Ολλανδίας βρίσκεται πίσω από την ανακαίνιση και εξασφάλισε τον στόχο μέσω της λεγόμενης “green lease” ή μιας οικολογικής συμφωνίας.

Ένα τραπεζικό δάνειο βοήθησε έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί ένα μέρος του κόστους της ανακαίνισης, κάτι που γίνεται όλο και πιο σύνηθες.

“Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην Ολλανδία είναι ότι οι τράπεζες αρέσκονται σε αυτή την προσέγγιση και είναι απολύτως πρόθυμες να πάρουν την ευθύνη για ολόκληρη την επένδυση πάνω τους, εφόσον υπάρχει μια εταιρεία ακινήτων που είναι πρόθυμη να εγγυηθεί ότι τα τεχνικά μέτρα πρόκειται να υλοποιηθούν έτσι ώστε να λειτουργούν πραγματικά “.

Στο παρελθόν, το σύστημα θέρμανσης των γραφείων σπαταλούσε ενέργεια όταν κάποιοι χώροι ήταν άδειοι ή όταν κάποια μέρα ήταν πιο ζεστή από την προηγούμενη, αλλά αυτό ήταν προγραμματισμένο να λειτουργεί.

Τώρα με τα διπλά παράθυρα υπάρχει καλύτερη μόνωση στο κτίριο. Οι αισθητήρες μετρούν τα πάντα και μπορούν να κάνουν ακόμα και προβλέψεις για το πόσο κόσμο θα έχει το κτίριο μία τυπική Δευτέρα για παράδειγμα.

Τα HQ μεταμορφώθηκαν και με άλλους τρόπους. Οι νέες υδραυλικές εγκαταστάσεις χαμηλής ροής θα μειώσουν τη χρήση του νερού κατά το ήμισυ.

Τα λεωφορεία αναμένεται να αντικαταστήσουν το 40% των αυτοκινήτων των εργαζομένων. Ένα νέο αίθριο συνδέει τέσσερα παλαιότερα ξεχωριστά κτίρια και παρέχει ένα χώρο για τους εργαζόμενους ώστε να εργάζονται πιο άνετα.

Οι εργαζόμενοι μπορούν επίσης να επιλέξουν να είναι ορατοί μέσω της έξυπνης τεχνολογίας του κτιρίου, διευκολύνοντας έτσι τους συνεργάτες στο να βρίσκουν ο ένας τον άλλον.

Η καφετέρια σερβίρει πιο υγιεινό φαγητό αν και σερβίρει επίσης δωρεάν παγωτό από τα brands της εταιρείας, όπως είναι το Ben & Jerry’s.

Υπάρχουν χώροι για να κάνουν γιόγκα και αποτοξίνωση. Το κτίριο αναμένεται να πιστοποιηθεί για το υγιεινό εργασιακό περιβάλλον από το International Well Building Institute και  να λάβει την υψηλότερη βαθμολογία βιωσιμότητας του LEED.

Το κτίριο χρησιμοποιεί μερικές από τις τεχνικές που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά η OVG σε ένα έξυπνο κτίριο γραφείων στο Άμστερνταμ που ονομάζεται The Edge και τώρα ελπίζει να το αναπαράγει σε άλλα 1.000 κτίρια.

Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο οικολογικών συμφωνιών που απομακρύνει τον οικονομικό κίνδυνο, η OVG πιστεύει ότι όλο και περισσότεροι γραφειακοί χώροι θα μπορύν να εκσυγχρονιστούν.

Το μειωμένο κόστος τεχνολογίας, όπως οι αισθητήρες έχει επίσης κάνει φθηνότερα τα κτίρια να είναι πιο αποτελεσματικά. “Αυτό που νομίζω ότι είναι η μεγαλύτερη εικόνα εδώ είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες κτίρια όπως αυτό της Unilever στο New Jersey”, λέει ο Van Oostrom.

“Υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες στις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν κάνουν κάποιες σχετικές ενέργειες επειδή φοβούνται ότι θα τους κοστίσει πολύ ακριβά. Είμαστε στην αρχή μιας επανάστασης όπου πολλά κτίρια πρόκειται να μεταμορφωθούν, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και να γίνουν πολύ πιο βιώσιμα απ’ ότι αυτή τη στιγμή».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here