19 Απρ 2024
READING

Η Uber Eats έχασε το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της στον πόλεμο παράδοσης τροφίμων

3 MIN READ

Η Uber Eats έχασε το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της στον πόλεμο παράδοσης τροφίμων

Η Uber Eats έχασε το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της στον πόλεμο παράδοσης τροφίμων

Το 2019, το 60% του συνολικού όγκου παραγγελιών της εταιρείας ήταν από τις παραδόσεις της McDonalds.

Τον περασμένο μήνα, μια από τις πιο πολυπόθητες εταιρικές σχέσεις στον τομέα του βρετανικού λιανικού εμπορίου τροφίμων κατέληξε σε ένα άδοξο τέλος.

Η Uber Eats έχασε τα αποκλειστικά δικαιώματα να κάνει περίπου 15 εκατομμύρια παραδόσεις του McDonald κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού ο γίγαντας του fast food ανακοίνωσε σχέδια για να ανοίξει τη σχέση και να συμπεριλάβει την JustEat.

Η McDonald’s πραγματοποίησε περίπου το 10% των πωλησεών της μέσω της Uber Eats το 2019 και αποφάσισε να επεκτείνει τις υπηρεσίες παράδοσης σε 950 από τα 1.250 εστιατόρια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η αγορά εκτιμά ότι αυτή η συνεργασία στην Uber Eats ήταν το 60% του συνολικού όγκου της εταιρείας το 2019 αλλά η Uber αμφισβητεί το ποσοστό 60% και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Η υπηρεσία, η οποία επιτρέπει στους πελάτες να παραλαμβάνουν στο σπίτι η στο γραφείο δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο το καλοκαίρι του 2017 και ήταν επέκταση της στενής σχέσης της Uber με την McDonald’s στις ΗΠΑ.

Αυτό σημαίνει ότι ο αγώνας της Uber Eat για να κυριαρχήσει στην αγορά delivery στην Αγγλία μόλις έγινε πιο δύσκολος.

Φυσικά, η Uber Eats θα συνεχίσει να διανέμει McDeliveries στους χιλιάδες πελάτες της αλλά θα πρέπει να ανταγωνιστεί σύντομα με το JustEat. Και η Uber Eats θα πρέπει να στηριχθεί στους υπάρχοντες πελάτες που δεν μετακινούνται στην αντίπαλη εφαρμογή.

Οι νέοι πελάτες και εκείνοι με λίγη πιστότητα που θα μπορούσαν εύκολα να αλλάξουν εφαρμογή. Αν η JustEat επιδιώξει ισχυρή απόκτηση πελατών με ενέργειες marketing όπως κουπόνια με έκπτωση τότε οι άνθρωποι μπορεί να πειστούν να χρησιμοποιήσουν το JustEat για να παραγγείλουν McDonald’s.

Στην πραγματικότητα, η McDonald’s έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει το μεγαλύτερο αποτύπωμα του JustEat στο Ηνωμένο Βασίλειο – έχει πάνω από 30.000 εστιατόρια σε 225 τοποθεσίες σε σύγκριση με 17.000 σημεία του Uber Eat σε 200 πόλεις.

“Αν παίξει τα χαρτιά της σωστά” η McDonald’s θα πάρει ένα μεγαλύτερο κομμάτι μιας αγοράς αξίας £ 8,4 δισ. το 2019.

Αλλά για το Uber Eats, η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης της McDonald θα μπορούσε να είναι καταστροφή.

Στις ΗΠΑ η αποκλειστική της σχέση με την McDonald’s έχει ήδη τελειώσει τον περασμένο Ιούλιο, αφού μπήκε και η αντίπαλος Doordash στην διανομή.

Πριν από αυτή την απόφαση υπήρξαν αναφορές ότι η McDonald’s προσπάθησε να μειώσει την προμήθεια, η οποία κυμαίνεται από 15% έως 30% στις υπηρεσίες παράδοσης.

Η Uber Eats στοχεύει να παραδώσει φέτος παραγγελίες τροφίμων ύψους 10 δισ. δολάρια από 6 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας.

Το θέμα είναι ότι οι αναλυτές πιστεύουν ότι η Uber Eats θα χάνει χρήματα για κάθε μία από τις παραδόσεις της μέχρι το 2024.

Μια έκθεση που εκδόθηκε από τον Cowen εστιάστηκε στα έξοδα ανά παραγγελία και εκτιμά ότι η Uber χάνει σήμερα 3,36 δολάρια για κάθε παραγγελία που έγινε μέσω του Uber Eats site.

Η απώλεια αυτή αναμένεται να συρρικνωθεί στα 0,46 δολάρια ανά παραγγελία έως το 2024, αλλά οι αναλυτές δεν δήλωσαν τίποτα σχετικά με το πότε η επιχείρηση παράδοσης τροφίμων μπορεί να έχει κέρδος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.