21 Ιαν 2025
READING

Η Ευρώπη στην εποχή των ταξιδιών με τρένο και το travel business

4 MIN READ

Η Ευρώπη στην εποχή των ταξιδιών με τρένο και το travel business

Η Ευρώπη στην εποχή των ταξιδιών με τρένο και το travel business

Η Σουηδία πρωτοστατεί στην αναζωογόνηση των σιδηροδρόμων – η υπόλοιπη Ευρώπη αρχίζει να ακολουθεί αυτή την “πράσινη” νέα εποχή.

Τα ταξίδια με αεροπλάνο έχουν πολλές φορές δυσκολίες και εμπόδια και δεν είναι πάντα μια ευχάριστη εμπειρία.

Η αυξημένη κυκλοφορία μέχρι το αεροδρόμιο και καθυστερήσεις για να φτάσει ο ταξιδιώτης στο αεροδρόμιο δύο ώρες πριν από την αναχώρηση του, να καθίσει ακινητοποιημένος σε ένα αεροπλάνο και όλη η διαχείρηση των ελέγχων μπορούν να δημιουργήσουν μια δυσάρεστη και κουραστική εμπειρία.

Υπάρχει καλύτερος τρόπος για ταξίδια. Ένας πιο ήρεμος, πιο ομαλός και λιγότερο επιβαρυντικός στο περιβάλλον τρόπος. Ο σιδηρόδρομος.

Το 2020 θα είναι η χρονιά που θα “ερωτευτούμε” και πάλι το τρένο.Οι σιδηρόδρομοι της Βρετανίας έχουν μειωθεί από τις αρχές του 20ου αιώνα, κυρίως λόγω έλλειψης κρατικών επενδύσεων και αύξησης χρήσης του αυτοκινήτου.

Όμως ο αυξανόμενος πληθυσμός και οι αυτοκινητοδρόμοι με τα κυκλοφοριακά προβλήματα έχουν οδηγήσει σε αύξηση των επιβατών σε νέα ύψη τον 21ο αιώνα. Σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ταξίδια με τρένο πραγματοποιούνται ετησίως.

Η πλειοψηφία είναι σύντομες μετακινήσεις ή ημερήσιες εκδρομές, αλλά το ταξίδι με τρένο σε μεγάλες αποστάσεις είναι επίσης δημοφιλές – το 59% των ενηλίκων κάνει ένα ταξίδι με τρένο σε μεγάλες αποστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο.

Η Βρετανία έχει σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας με την Ευρώπη από το άνοιγμα της σήραγγας της Μάγχης το 1994, η οποία χρησιμοποιείται από περισσότερους από 20 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.

Το 2020, οι αριθμοί αυτοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν μια εναλλακτική λύση στα αυτοκίνητα και τελευταία ειδικά στα αεροπλάνα.

Στη Σουηδία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεσμεύονται να “παραμείνουν στο έδαφος” καθώς ταξιδεύουν και έχει δημιουργηθεί μια νέα σουηδική λέξη: flygskam ή “η ντροπή της πτήσης”.

Η φιλοσοφία που χτίζεται αφορά το μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον από τις πτήσεις και μάλιστα σε αρκετές πλατφόρμες εκτός του κόστους των εισιτηρίων αναφέρεται πλέον και ένας δείκτης επιβάρυνσης στο περιβάλλον από κάθε συγκεκριμένη πτήση.

Οι κινήσεις αυτές έχουν πραγματικό αντίκτυπο – η κρατική Σουηδίκή σιδηροδρομική εταιρεία SJ, σημείωσε αύξηση 8% στον αριθμό των επιβατών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ ο αριθμός των επιβατών στα δέκα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Σουηδίας μειώθηκε κατά το ίδιο ποσοστό.

Η συζήτηση για τα ταξίδια με τρένο έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και όλο και περισσότεροι άνθρωποι το επιλέγουν έναντι του αεροπλάνου.

Το 1% του σουηδικού πληθυσμού – 100.000 άτομα – είναι μέλη μιας ομάδας στο Facebook που ονομάζεται Tågsemester (που σημαίνει “διακοπές τρένου”), η οποία προσφέρει ειδήσεις, σχόλια και συστάσεις για ταξίδια με τρένα στην Ευρώπη. Οι πωλήσεις των εισιτηρίων Interrail στους Σουηδούς αυξήθηκαν κατά 45% το 2018.

Το 2020 θα δούμε αυτή την τάση να εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ΕΕ συμφώνησε να ανοίξει την αγορά σιδηροδρομικών υπηρεσιών, επιτρέποντας στους φορείς εκμετάλλευσης που εδρεύουν σε μια χώρα να υποβάλλουν προσφορές για υπηρεσίες σε άλλη.

Όχι μόνο θα πρέπει να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να μειωθούν οι τιμές των εισιτηρίων, αλλά θα καταστεί όλο και πιο εύκολη η κράτηση των σιδηροδρομικών εισιτηρίων πέρα ​​από τα σύνορα – ένα βασικό εμπόδιο για πολλούς ταξιδιώτες.

Επιπλέον σε όλη την Ευρώπη τα τρένα είναι απολύτως ανταγωνιστικά με τα αεροπλάνα από άποψη χρόνου και κόστους ταξιδιού. Εάν προστεθεί το περιβαλλοντικό κόστος των πτήσεων το ταξίδι με τρένο η πιο ελκυστική επιλογή.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Brexit περιπλέκει την εικόνα, αλλά αυτό δεν θα μειώσει τον ενθουσιασμό για το σιδηρόδρομο.

Το 2020 ο νέος στόλος τρένων, η εκρηκτική ανάπτυξη ειδικών πακέτων για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, η νοσταλγία για την ακμή των σιδηροδρόμων και η συνεχιζόμενη ανησυχία του κοινού για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του αυτοκινήτου και του αεροπλάνου δημιουργούν μια νέα χρυσή εποχή.

Προφανώς αυτό μεσοπρόθεσμα θα επηρεάσει τις αεροπορικές εταιρείες αλλά και το travel retail που αναπτύσεται γύρω από τα αεροδρόμια.

Στην κεντρική Ευρώπη όπου οι αποστάσεις για τα ταξίδια με τρένο επιτρέπουν η επιβάλλουν της επιλογή του θα αλλάξει τις επενδύσεις που κάνουν μεγάλες εταιρείες σε πολύ υψηλά ενοίκια και σημαντικά ποσά για να δημιουργήσουν flagship καταστήματα.

Η αλλαγή λοιπόν στην χρήση του τρένου θα επηρεάσει θετικά το περιβάλλον αλλά το business γύρω από αεροδρόμια και μεγάλους σταθμούς τρένων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.