06 Ιούλ 2025
READING

Η μεγάλη ζημιά στις αεροπορικές εταιρείες και η Aegean

5 MIN READ

Η μεγάλη ζημιά στις αεροπορικές εταιρείες και η Aegean

Η μεγάλη ζημιά στις αεροπορικές εταιρείες και η Aegean

Οι αεροπορικές εταιρείες θα χάσουν φέτος έσοδα 29,3 δισ. δολάρια λόγω της επιδημίας του κοροναϊού, προειδοποίησε ο παγκόσμιος οργανισμός της αεροπορικής βιομηχανίας.

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) προβλέπει ότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια θα πέσει για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία.

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Κίνα και σε άλλα μέρη της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να έχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των επιπτώσεων.

Συνολικά, οι αεροπορικές εταιρείες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να έχουν απώλειες εσόδων ύψους 27,8 δισ. ευρώ το 2020, ενώ οι εκτός Ασίας αναμένεται να χάσουν έσοδα ύψους 1,5 δισ. δολάρια., σύμφωνα με πρόβλεψη της IATA.

Από αυτό το ποσοστό, η ΙΑΤΑ προβλέπει ότι οι μεταφορείς στην Κίνα θα χάσουν έσοδα ύψους 12,8 δισ. δολάρια μόνο στην εγχώρια αγορά τους.

Ωστόσο, η IATA προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε τι θα σήμαινε αυτή η αναμενόμενη απώλεια εσόδων για την κερδοφορία των αεροπορικών εταιρειών φέτος.

Η ΙΑΤΑ δήλωσε ότι βασίστηκε στις εκτιμήσεις της για την πτώση της ζήτησης που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της έκρηξης του Sars (σοβαρή οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια) το 2003.

Αυτό χαρακτηρίστηκε από μια περίοδο έξι μηνών που σημείωσε απότομη πτώση της ζήτησης και ακολούθησε μια εξίσου γρήγορη ανάκαμψη.

Την ίδια χρονιά, το Sars ήταν υπεύθυνο για την πτώση της ζήτησης αεροπορικών εταιρειών κατά 5,1% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Η πρόβλεψη βασίζεται επίσης ότι ο ιός εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην Κίνα, αλλά η ΙΑΤΑ προειδοποίησε ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ χειρότερο εάν η μόλυνση εξαπλωθεί περαιτέρω στην περιοχή.

Η ΙΑΤΑ επεσήμανε ότι η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ήταν η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη της ζήτησης αεροπορικών ταξιδιών μεταξύ 2020 και 2035, με τέσσερις από τις πέντε ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές όσον αφορά τους επιβάτες από την Ασία.

Την Πέμπτη, δύο μεγάλες αεροπορικές ομάδες προειδοποίησαν ότι υπάρχει σοβαρός οικονομικός αντίκτυπος εξαιτίας του ζητήματος των κοροναϊών που πλήττουν τη ζήτηση για ταξίδια στην Ασία.

Η Qantas της Αυστραλίας δήλωσε ότι η έξαρση θα κοστίσει της κοστίσει 100 εκατομμύρια ευρώ ενώ η ευρωπαϊκή εταιρία Air-France KLM έβαλε το κόστος μέχρι € 200 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου .

Η μείωση της ζήτησης που έχει προκληθεί από τη διάδοση της επιδημίας του κορωνοϊού έχει αναγκάσει πολλές ευρωπαϊκές αερογραμμές να μειώσουν τα δρομολόγιά τους και να λάβουν μέτρα εξοικονόμησης των εξόδων τους.

Ένα μήνα μετά τη ματαίωση μεγάλου μέρους των πτήσεων προς την Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία, η αύξηση των κρουσμάτων στην Ιταλία (655 έως σήμερα), καθώς κι η εξάπλωση της νόσου στην υπόλοιπη Ευρώπη, εμπνέει ανησυχίες.

Ήδη, η βρετανική εταιρεία EasyJet σήμερα πως ματαιώνει πτήσεις και πως προγραμματίζει να μην πραγματοποιήσει περίπου 500 μεταξύ 13-31 Μαρτίου, κυρίως προς κι από την Ιταλία.

«Οι 500 αυτές πτήσεις αντιστοιχούν στο 11% των πτήσεων (προς κι από την Ιταλία) για τον Μάιο κι ένα μικρό ποσοστό» του αριθμού των πτήσεων του δικτύου της εταιρείας, τόνισε η διεύθυνσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο όμιλος IAG, ιδιοκτήτης των British Airways και Iberia, επίσης ανακοίνωσε πως ακυρώνει πτήσεις προς το Μιλάνο και θα μειώσει εντός των προσεχών ημερών και την εξυπηρέτηση της χώρας. Η British Airways πραγματοποιεί καθημερινά δέκα δρομολόγια από το Λονδίνο προς το Μιλάνο.

Η γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France ανακοίνωσε μία «ελαφρά τροποποίηση του προγράμματός της» για κάποιες από τις πτήσεις προς το Μιλάνο, τη Βερόνα και τη Βενετία, οι οποίες «θα συγχωνευθούν».

Από την πλευρά της, η Brussels Airlines, θα μειώσει κατά 30% τις πτήσεις της προς Μιλάνο, Ρώμη, Βενετία και Μπολόνια για τις επόμενες δύο εβδομάδες (2-14 Μαρτίου), διαπιστώνοντας «μία γενικότερη αρνητική τάση στις κρατήσεις προς όλους τους ευρωπαϊκούς προορισμούς, αλλά ο πλέον πληττόμενος από αυτούς είναι η Βόρειος Ιταλία».

Και η ουγγρική χαμηλού κόστους εταιρεία Wizz Air, που έχει πολλές από τις βάσεις της στην Πολωνία, θα μειώσει κατά 60% τις πτήσεις της στην Ιταλία από τη Βαρσοβία και άλλες πέντε πολωνικές πόλεις «δεδομένης της πτώσεως του ενδιαφέροντος για τους προορισμούς αυτούς».

Το στοίχημα της θερινής περιόδου

Οι επιπτώσεις της επιδημίας στην εναέρια κυκλοφορία έχει αναγκάσει τις αεροπορικές εταιρείες, των οποίων οι μετοχές στα Χρηματιστήρια έχουν κατακρημνισθεί, να εφαρμόζουν μέτρα εξοικονόμησης.

Η EasyJet ανακοίνωσε πάγωμα των προσλήψεων, των μισθών και των προαγωγών, μείωση των λειτουργικών δαπανών, ενώ θα προωθήσει «άδειες άνευ αποδοχών» για το προσωπικό της.

Επικαλούμενος τον «πολύ σημαντικό» αντίκτυπο της επιδημίας στα έσοδα της KLM, ο επικεφαλής του ολλανδικού αερομεταφορέα Έρικ Σβελχάιμ κάλεσε το προσωπικό «να μειώσει στο ελάχιστο επίπεδο τα κόστη ώστε να είναι εγγυημένη η ασφάλεια των επιχειρήσεων» της εταιρείας κι ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων για μείωση των δαπανών.

Πάγωμα των προσλήψεων ανακοίνωσε και η Lufthansa, ενώ θα εφαρμόσει το μέτρο της άδειας άνευ αποδοχών για το προσωπικό της.

Πλέον ο κίνδυνος για τις επιπτώσεις της επιδημίας μεταφέρεται στην κρίσιμη για τα έσοδα των αερογραμμών θερινή περίοδο, οπότε οι πτήσεις είναι ασφυκτικά γεμάτες από ταξιδιώτες που αναζητούν τον ήλιο του Νότου.

Οι εξελίξεις θα επηρεάσουν και την Aegean καθώς τρείς παράγοντες θα καθορίσουν την πορεία της μέσα στο 2020.

Η εμφάνιση κρουσμάτων και στην Ελλάδα και η διαχείριση τους, η κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη και η πορεία του τουρισμού θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα της Aegean.

Εάν τα κρούσματα είναι πολλά και η κατάσταση δεν ελεγχθεί θα δημιουργήσει ανησυχία για ταξίδια προς την Ελλάδα και αυτό θα επηρεάσει καταλυτικά και τον τουρισμό.

Σημαντικό αντίκτυπο θα έχει και πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ευρώπη καθώς η Aegean παράγει τα εσοδά της στην Ευρωπαική ήπειρο και κυρίως στις αγορές της Γερμανίας και την Αγγλίας.

Ίσως μάλιστα αυτό να επηρεάσει και το επενδυτικό πρόγραμμα που πρόσφατα ανακοίνωσε η Aegean για την αγορά αεροσκαφών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.