“Το retail δεν πεθαίνει, αλλά πρέπει να εξελιχθεί. Πρέπει να συνεχίσει να κινείται και νομίζω ότι πρέπει να εξυπηρετεί μεγαλύτερο σκοπό από την πώληση, γιατί ο καθένας μπορεί να το κάνει ταχύτερα και φθηνότερα”, είχε δηλώσει η πρώην Αντιπρόεδρος Retail της Apple, Angela Ahrendts, σε παλαιότερο Διεθνές Φεστιβάλ Δημιουργικότητας των Καννών .
Προκειμένου να εξελιχθεί το retail στην Apple, η Ahrendts το προσέγγισε με μια αναλογία. Διαχείρίστηκε το retail όχι ως κανάλι στην αγορά, αλλά ως “το μεγαλύτερο προϊόν της Apple”.
Αυτή η προοπτική μετέφερε το χώρο των καταστημάτων σε ένα υψηλότερο επίπεδο – απαιτώντας το ίδιο είδος φροντίδας και πρόθεσης όπως απαιτείται και στο σχεδιασμό και την κατασκευή ενός iPhone.
Το κατάστημα δεν είναι πλέον ένα μέρος για να αγοράσει κανείς προϊόντα – είναι ένα προϊόν. Για να ολοκληρωθεί η προσέγγιση, το hardware είναι η αρχιτεκτονική του καταστήματος, το λογισμικό είναι αυτό που συμβαίνει μέσα στο κατάστημα.
Η Ahrendts είχε την ικανότητα να σκέφτεται διαφορετικά το retail και να κάνει μια σύνδεση μεταξύ της φυσικής και της ψηφιακής υπόστασης των πραγμάτων.
Στο ρόλο της ως CEO της Burberry, η Ahrendts έριξε την ιδέα του τι θα μπορούσε να είναι ένα κατάστημα, με το κεντρικό κατάστημα της Regent Street στο Λονδίνο.
Μέσα από την εντατική και ολοκληρωτική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, το να επισκέπτεται κανείς το κατάστημα είναι ακριβώς όπως το να επισκέπτεται την ιστοσελίδα.
Με ιδιαίτερη έμφαση στο “λογισμικό” στο retail, η Apple κέρδισε το πολυπόθητο Grand Prix για τo Brand Experience και Activation στο Φεστιβάλ των Καννών, το υψηλότερο δημιουργικό βραβείο της βιομηχανίας επικοινωνίας.
Το βραβείο γιόρτασε το “Today At Apple”, ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Μάιο του 2017 και προσφέρει διαδραστικά μαθήματα σε καταστήματα παγκοσμίως.
Δεκαέξι χιλιάδες μαθητικές συνεδρίες διεξάγονται εβδομαδιαίως σε πάνω από 500 καταστήματα της Apple παγκοσμίως, καλύπτοντας ποικίλες περιοχές, όπως περιηγήσεις φωτογραφιών και σκίτσων, εργαστήρια μουσικής, ώρες παιδιών και coding.
Η ιδέα πίσω από το” Today at Apple “είναι απλή αλλά βαθιά.” Kάτι πολύ περισσότερο από κάποια επιπλέον μαθήματα σχετικά με τον τρόπο χρήσης των προϊόντων και των προγραμμάτων της Apple, καθώς περιλαμβάνει διαδραστικές συνεδρίες μάθησης που απελευθερώνουν τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα με νέους και εμπνευσμένους τρόπους.
Είναι πέρα από το “πώς να” και πιο κοντά στο “τι θα γινόταν εάν;”
Η όλη μας ιδέα ήταν: Πώς το κατάστημα θα γίνει περισσότερο σαν μια πλατεία της πόλης, ένας κόμβος της κοινότητας.
Επαναπροσδιορίζοντας το “λογισμικό” του καταστήματος απαιτήθηκε η επανεξέταση της διάταξης και των ρόλων. Το ένα τρίτο του καταστήματος είναι πλέον αφιερωμένο στο “Today at Apple”.
Κάθε κατάστημα διαθέτει ένα “φόρουμ” μπροστά από μια μεγάλη ψηφιακή οθόνη. Τα δέντρα μέσα και γύρω από το φόρουμ ενισχύουν την ιδέα μιας πλατείας πόλης.
Νέα, πιο άρτια καταρτισμένα μέλη της ομάδας Apple που ονομάζονται “Creative Pros” διεξάγουν τις συνεδρίες – και σε ορισμένες περιπτώσεις, διάσημοι καλλιτέχνες αναλαμβάνουν.
Για παράδειγμα, ο legend του Hip-hop RZA έκανε συνεδρίες με όνομα “Art of Beatmaking” στο κατάστημα της Apple στο Brooklyn.
Το “hardware” των καταστημάτων συνεχίζει να βρίσκεται στο υψηλότερο αρχιτεκτονικό επίπεδο.
To κατάστημα της Apple στο Μιλάνο, βρίσκεται κάτω από ένα αμφιθέατρο και η είσοδος είναι μια σκάλα που πηγαίνει κάτω από το κέντρο ενός συντριβανιού.
Το κατάστημα της Apple στο Champs-Élysées έχει σχεδιαστεί από τον Sir Norman Foster και διαθέτει ένα κεντρικό φόρουμ πέντε θέσεων μπροστά σε μια τεράστια οθόνη.
Ένα κατάστημα Apple στην Ουάσινγκτον περιλαμβάνει μια πλήρη, ιστορική ανακαίνιση της βιβλιοθήκης Carnegie.
Η ανθρωπότητα αποτελεί το βασικό συστατικό για την επιτυχία του retail στην Apple. Οι συνεργάτες των καταστημάτων προσλαμβάνονται με βάση την ενσυναίσθηση και όχι για τις δεξιότητες πωλήσεων με σκοπό να «εμπλουτίσουν τη ζωή των ανθρώπων λέγοντας κάτι που δεν γνωρίζουν».
Η Apple έχει ανοίξει περισσότερα από 500 καταστήματα και είναι μερικά από τα πιο παραγωγικά περιβάλλοντα retail στον πλανήτη.
Τι μπορούν να μάθουν τα brands και οι retailers από την Apple;
Ο σκοπός ενός καταστήματος ως χώρου για αποθήκευση και διανομή προϊόντων έχει ξεπεραστεί κατά πολύ αφού αυτό μπορεί να γίνει ταχύτερα, φθηνότερα στο διαδίκτυο.
Ένα “κατάστημα” πρέπει να είναι ένα μέρος εμπλοκής εμπειριών, ιδεών και αλληλεπιδράσεων, με μια μεγάλη δόση ανθρώπινων σχέσεων.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.