19 Απρ 2024
READING

Kodak & Apple και η σημασία της αλλαγής

3 MIN READ

Kodak & Apple και η σημασία της αλλαγής

Kodak & Apple και η σημασία της αλλαγής

Ο χρόνος είναι το πιο σημαντικό “αγαθό” στην ζωή όλων των ανθρώπων. Αντίστοιχα ο χρόνος είναι το πιο σημαντικό “αγαθό” στην επιχειρηματικότητα.

Τελικά όμως, χρειάζεται να πηγαίνουμε πολύ γρήγορα?

Μήπως η “καθυστέρηση” μερικές φορές είναι απαραίτητη?

Η σοφία του χρόνου προκύπτει από την σωστή χρήση του, άλλοτε ταχύτατα και άλλοτε αργά και πάντα στο σωστό timing.

Δύο απόλυτα παραδείγματα επένδυσης του χρόνου με δύο διαφορετικά αποτελέσματα σε δύο διαφορετικές περιόδους.

Η KODAK ήταν μια εταιρεία που υπήρξε ο “απόλυτος ηγέτης” στην κατηγορία της επενδύοντας χρόνο στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, κατοχυρώνοντας χιλιάδες καινοτομικές ιδέες.

Όμως μετά από ένα σημείο “έχασε” πολύτιμο χρόνο καθώς δεν αντιλαμβανόταν για δεκαετίες την αλλαγή από το αναλογικό στο ψηφιακό.

Από το 1975 που ένας μηχανικός της KODAK ανακάλυψε την 1η ψηφιακή κάμερα μέχρι την δεκαετία του 2000 η αγορά και οι συνήθειες άλλαζαν αλλά η εταιρεία δεν μπορούσε να διακρίνει την αλλαγή.

Μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές ήταν το 1981 όταν τα στελέχη της KODAK βασισμένα σε μια έρευνα που είχαν κάνει κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχαν ακόμη 10 διαθέσιμα χρόνια μέχρι να εδραιωθεί η ψηφιακή τεχνολογία.

Αυτός ο «χαμένος χρόνος» ,η έλλειψη συγχρονισμού οδήγησε μια εταιρεία όπως η KODAK στην απώλεια της 1ηςθέσης και κυρίως στην απώλεια της ηγεσίας σε καινοτομία και εξελίξεις.

Η APPLE και κυρίως ο δημιουργός της SteveJobs είχαν αντίστροφη πορεία και εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Από το 1985 που ο SteveJobs πούλησε τις μετοχές του και παραιτήθηκε από την APPLE μέχρι το 1997 που ξαναγύρισε παρατήρησε τις μεγάλες αλλαγές και οραματίστηκε το μέλλον.

Το 1986, ένα χρόνο μετά αγόρασε την Pixar Animation Studiosαπό τον George Lucas και ξεκίνησε να σχεδιάζει νέες προσεγγίσεις για τον κινηματογράφο. Το Toy Storyήταν η 1η ταινία βασισμένη σε computer-animation και στην συνέχεια ακολούθησαν και άλλες πολύ επιτυχημένες .To1996 πούλησε το 80% της Pixar Animation Studiosγια 1δις. δολάρια.

Το 1997 ο SteveJobs ξαναγύρισε στην APPLE και η οποία είχε «χάσει» τον δρόμο της και μια πολύτιμη δεκαετία σχεδόν για να την οδηγήσει ξανά προς το μέλλον. Μετά από έρευνα, διαφορετική προσέγγιση και κυρίως οραματισμό το 2001 βγήκε το iPod, το 2003 το  iTunes Store, καταλήγοντας στην επιτομή της επιτυχίας το 2007 με την εισαγωγή στην αγορά του  iPhone.

Σε αυτή την δεκαετία που φαίνεται σαν «καθυστέρηση» για την APPLE και τον SteveJobs ο χρόνος χρησιμοποιήθηκε σοφά για παρατήρηση και βαθιά αντίληψη των αλλαγών που έρχονται.

Από το 1975 μέχρι το 2007 δύο εταιρείες και οι άνθρωποι που τις διοικούσαν είχαν 30 χρόνια στην διάθεσή τους να παρατηρήσουν, να σχεδιάσουν και κυρίως να αντιληφθούν τις αλλαγές που έρχονται.

Η κάθε μία από αυτές είχε στην διάθεσή της κεφάλαια, καινοτομία, στελέχη και όλα όσα είναι απαραίτητα για την επιτυχία.

Τελικά όμως ο συγχρονισμός με την περίοδο και το μέλλον ήταν διαφορετικός για κάθε μία από αυτές και η επένδυση του χρόνου σε άλλες κατευθύνσεις.

Ο χρόνος και ο συγχρονισμός ήταν οι δύο καθοριστικοί παράγοντες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.