25 Απρ 2024
READING

Unilever | Στοπ στις διαφημίσεις παγωτών για παιδιά

3 MIN READ

Unilever | Στοπ στις διαφημίσεις παγωτών για παιδιά

Unilever | Στοπ στις διαφημίσεις παγωτών για παιδιά

Ο όμιλος Unilever, ένας γίγαντας της βιομηχανίας των τροφίμων που κατέχει μια σειρά εμπορικά σήματα όπως τα ξυλάκια γρανίτα Twister και Ice Pops 4 Friends, δήλωσε ότι θα περιορίσει τη χρήση χαρακτήρων κινουμένων σχεδίων στις διαφημίσεις του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ο όμιλος υποσχέθηκε, επίσης, να σταματήσει να χρησιμοποιεί σταρ των social media  και celebrities  που «απευθύνονται κυρίως» σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Διαφημίσεις για παγωτά εταιρειών του ομίλου έχουν αποσυρθεί στο παρελθόν μετά από διαμαρτυρίες ότι διέθεταν στην αγορά ανθυγιεινά τρόφιμα στα παιδιά.

Και τώρα όπως ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ο όμιλος Unilever οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν για όλα τα προϊόντα της εταιρείας από τα τέλη του 2020, αρχής γενομένης από τα παγωτά Wall’s.

Η Wall’s θα λανσάρει επίσης μια σειρά προϊόντων για παιδιά «υπεύθυνα παρασκευασμένων». Και ήδη η Algida στην Ελλάδα ανακοίνωσε ότι τα παιδικά παγωτά της δεν περιέχουν «περισσότερες από 110 θερμίδες ανά μερίδα, 3 γρ λιπαρά ανά μερίδα και 20γρ πρόσθετα ζάχαρα ανά 100 γρ».

Τα εμπορικά σήματα Wall’s που είναι δημοφιλή στα παιδιά περιλαμβάνουν τα προϊόντα Max, Paddle Pop και Twister.

Το 2016, το 18% των παιδιών και των εφήβων σε όλο τον κόσμο -περισσότερα από 340 εκατ. άτομα ηλικίας 5 έως 19 ετών- ήταν υπέρβαρα, από 4% που ήταν το 1975, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ αναφέρει, επίσης, πως υπάρχουν, πλέον, «σαφείς αποδείξεις» ότι η εμπορία ανθυγιεινών τροφίμων σχετίζεται με το πρόβλημα, και συστήνει στις κυβερνήσεις να περιορίσουν τις διαφημίσεις αυτού του είδους.

Ηδη την τελευταία δεκαετία το Ηνωμένο Βασίλειο, η Χιλή, το Μεξικό και η Ιρλανδία έχουν εφαρμόσει αυστηρότερους κανόνες για τη διαφήμιση, που απευθύνεται σε παιδιά. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει.

Το 2018 οι Cadbury, Chewits και Squashies ήταν οι πρώτες εταιρείες που σταμάτησαν τις online διαφημίσεις σύμφωνα με τους νέους κανόνες για διαφημίσεις junk food για παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Και το 2016, μια διαφήμιση της Unilever για τα παγωτά Paddle Pop, γνωστά και ως Twister, αποσύρθηκε στην Αυστραλία μετά από διαμαρτυρίες ότι ενθάρρυνε τα μικρά παιδιά να τρώνε ανθυγιεινά τρόφιμα.

Ο όμιλος Unilever, το χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβάνει περισσότερες από 400 μάρκες, έχει γενικά τη φήμη ηγέτη τον κόσμο των επιχειρήσεων σε θέματα όπως η αειφορία.

Από το 2003, εξάλλου, ο όμιλος έχει θεσπίσει μια πολιτική για «υπεύθυνο» marketing προϊόντων για παιδιά. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, ανέφερε ότι σχεδιάζει «αυστηρούς ελέγχους» στην τοποθέτηση διαφημίσεων σε ταινίες και δεν θα απευθύνεται σε παιδιά κάτω των 12 ετών στα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης ή κάτω των 13 ετών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακόμη, παλιότερα, είχε υποσχεθεί να κάνει διαφημίσεις λιγότερο σεξιστικές και απείλησε να αποσύρει διαφημίσεις από πλατφόρμες όπως το Facebook και το Google αν δεν αστυνομεύουν επαρκώς το περιεχόμενό τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.