20 Απρ 2024
READING

Το Airbnb συναντά αντιδράσεις στις ευρωπαικές πόλεις

3 MIN READ

Το Airbnb συναντά αντιδράσεις στις ευρωπαικές πόλεις

Το Airbnb συναντά αντιδράσεις στις ευρωπαικές πόλεις

Οι ευρωπαικές πόλεις αντιδρούν στην άναρχη ανάπτυξη του Airbnb και ζητούν ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Φαίνεται ότι το Airbnb δεν είναι καλοδεχούμενο παντού και υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από πόλεις με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Μέχρι πριν λίγο καιρό δέκα ευρωπαϊκές πόλεις ζητούσαν να επιβληθούν κοινοί κανόνες ρύθμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, και τώρα έγιναν έντεκα, με την προσθήκη της Πράγας, πρωτεύουσας της Τσεχίας.

Αυτές οι δέκα πόλεις και πρόσφατα η Πράγα διευρύνουν την εκστρατεία τους για να βάλουν «φρένο» στην Airbnb και άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς, όπως υποστηρίζουν, αυτές οι πλατφόρμες περιορίζουν την πρόσβαση των ντόπιων στην ενοικίαση κατοικιών και αλλοιώνουν την εικόνα σε γειτονιές της πόλης με μεγάλη ζήτηση βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Η τσεχική πρωτεύουσα αυτή την εβδομάδα ενέκρινε προτάσεις για νομοθετικές αλλαγές, που θα επιτρέψουν στις τοπικές αρχές να περιορίζουν τις σύντομες μισθώσεις, να λαμβάνουν μέτρα για αποτελεσματικότερη συλλογή φόρων και να υποχρεώνουν τις πλατφόρμες να γνωστοποιούν περισσότερα στοιχεία για τους χρήστες τους, όπως ο αριθμός επισκεπτών και η διάρκεια παραμονής τους.

Το Airbnb αμφισβητεί ότι η πλατφόρμα του δημιουργεί υπερβολική ζήτηση στην αγορά κατοικιών και οδηγεί σε αποκλεισμό των ντόπιων.

Η Πράγα θα ενταχθεί στο δίκτυο των δέκα ευρωπαϊκών πόλεων, που ζητούν ευρωπαϊκούς κανόνες για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Μπορντό, Βρυξέλλες, Κρακοβία, Μόναχο, Παρίσι, Βαλένθια και Βιέννη.

Το περασμένο καλοκαίρι, οι δέκα πόλεις είχαν ζητήσει από την Κομισιόν την παρέμβασή της με τη σύνταξη κοινοτικής οδηγίας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η εκρηκτική ανάπτυξη που γνωρίζουν οι παγκόσμιες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει να ενταχθεί στην ατζέντα της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Στην Ελλάδα, μετά την άναρχη ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων με εκτεταμένη φοροδιαφυγή, το υπουργείο Οικονομικών έχει επιτύχει πλέον την αρκετά αποτελεσματική καταγραφή μισθώσεων και τη συλλογή των εσόδων που αναλογούν στο κράτος.

Το μέγεθος και μόνο της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων επιβάλει πλέον την ανάγκη ρύθμισής της. 

Το κρίσιμο ζητούμενο είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να μην γίνονται με τρόπο που συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό για τις επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν νόμιμα και φυσικά να μην δημιουργεί παράπλευρα αλλά σημαντικά προβλήματα στην εξεύρεση κατοικίας, στις τιμές των ενοικίων, στην εύρυθμη λειτουργία των πολυκατοικιών, των γειτονιών, αλλά και των πόλεων.

Βέβαια και στην Ελλάδα έχει συντελεστεί μια μεγάλη αλλαγή στα ακίνητα και ειδικά σε περιοχές γύρω από την Ακρόπολη και στο ευρύτερο κέντρο.

Το Κουκάκι, το Παγκράτι, ο Νέος Κόσμος αλλά και άλλες περιοχές έχουν διαπιστώσει την μεταβολή στις τιμές για αγορά και ενοικίαση.

Ειδικά στο Κουκάκι ίσως έχει γίνει η μεγαλύτερη μεταβολή με πάρα πολλά ακίνητα να έχουν πουληθεί και ανακαινιστεί για χρήση αποκλειστικά στο Airbnb.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.