27 Απρ 2024
READING

Η P&G είναι 182 ετών αλλά τόσο νέα και ευφυής

4 MIN READ

Η P&G είναι 182 ετών αλλά τόσο νέα και ευφυής

Η P&G είναι 182 ετών αλλά τόσο νέα και ευφυής

Η P&G ηλικίας 182 ετών με πάνω απο 67 δισεκατομμύρια δολάρια πωλήσεις είναι γνωστή για διάσημα brands όπως τα Tide, Pampers, Ariel, Pantene, Old Spice και πολλά ακόμη.

Η παραδοσιακή της “φόρμουλα” ήταν να λανσάρει επιτυχημένα προϊόντα για δεκαετίες και να τα “πουλάει” με τα καταπληκτικά 4Ps: product, price, place και promotion.

Ωστόσο, η P&G είναι “πεινασμένη” για νέες ιδέες. Ακόμη και με τεράστιες οικονομίες κλίμακας και πωλήσεις σε περισσότερες από 150 χώρες, τα πιο σημαντικά brands της έχουν “υποστεί πίεση”.

Κυρίως από την νέα “γενιά” επιχειρήσεων με ψηφιακή αφετηρία και Direct to Consumer προσέγγιση.

Η Gillette δέχτηκε “πίεση” από νέες επιχειρήσεις όπως οι Harry’s και Dollar Shave Club. Always και Tampax υπό “πολιορκία” από τους κατασκευαστές οργανικών ταμπόν Lola και Cora.

Τα Tide και Pampers, από τα οικολογικά σαπούνια και τις πάνες Seventh Generation’s.

Σχεδόν πριν από τρία χρόνια, ο ακτιβιστής επενδυτής Nelson Peltz αγόρασε μετοχές της P&G, χαρακτηρίζοντας την εταιρεία “χαμηλής απόδοσης”.

Το 2014, με την επιβράδυνση της ανάπτυξης, η εταιρεία έκανε δύο σημαντικές αλλαγές.

Σε συνεργασία με συμβούλους και την φιλοσοφία ““lean startup” η P&G αποφάσισε ότι, βραχυπρόθεσμα, θα επαναξιολογήσει κατηγορίες προϊόντων.Και μακροπρόθεσμα, θα άλλαζε τον τρόπο με τον οποίο καινοτομούσε.

“Ήσυχα και χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση” δημιούργησε τα Ventures.

Τα Ventures σχεδιάστηκαν να είναι “ευκίνητα”, εστιασμένα στην ιδέα και θα είχαν λιγότερα Ps, μόλις τρία: pass, pivot, η persevere.

Η P&G βρίσκεται σε πολύ καλή πορεία τελευταία με την τιμή της μετοχής της να αυξάνεται κατά 52% από τον Φεβρουάριο του 2018.

Φέτος η εταιρεία θα ανακαλύψει εάν τα Ventures λειτουργούν όπως είχαν προγραμματιστεί ή αν είναι ένα ακόμη μεγάλο αλλά αναποτελεσματικό εταιρικό εργαστήριο disruption.

Μέχρι το τέλος του 2020 τα Ventures θα έχουν τέσσερις σειρές προϊόντων προς πώληση, μερικά online και άλλα στα φυσικά καταστήματα.

Εάν επιτύχουν η P&G θα αποδείξει ότι ακόμα και οι “γίγαντες” μπορούν να κατακτήσουν επιτυχημένα την ψηφιακή εποχή .

Η P&G έχει μια μακρά ιστορία να αναζητά συνέργειες και νέες ιδέες όπως στη δεκαετία του 1830, στο Σινσινάτι, ο William Procter, ένας Εγγλέζος μετανάστης, έκανε κεριά και ο James Gamble, Ιρλανδός μετανάστης, έφτιαχνε σαπούνι.

Αφού παντρεύτηκαν δύο αδελφές, ο πεθερός τους διαπίστωσε ότι ανταγωνίζονται για το λίπος και τους πρότεινε να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Κάθε λίγες δεκαετίες η εταιρεία έβγαζε ένα iconic προϊόν. Το 1879 ήρθε το σαπούνι του Ivory, το 1911 το Crisco και το Tide “μπήκε” στα πλυντήρια το 1946.

Το 1956, ο ερευνητής της P&G Victor Mills στον οποίο δεν άρεσε να αλλάζει τις υφασμάτινες πάνες του νεογέννητου εγγονού του ανέθεσε στους συναδέλφους ερευνητές στην P&G να εξετάσουν την κατασκευή μιας καλύτερης πάνας μιας χρήσης. Τα Pampers λανσαρίστηκαν το 1961.

Όταν η P&G αποφάσισε να ξεκινήσει τα Ventures την ηγεσία ανέλαβε ο David Archer και αυτός έθεσε τρεις κατηγορίες καταναλωτών ως βάση για έρευνα για να διακρίνει τι θα αγοράζουν οι καταναλωτές το 2025.

Την βάση του με τις 3 κατηγορίες αποτελούσαν οι millenials που ζουν στις πόλεις, οι μεγαλύτεροι baby boomers αλλά και η μεσαία τάξη στην Κίνα.

Και προέβλεψε τρεις σημαντικές αλλαγές στις επιθυμίες τους: αυξανόμενη ζήτηση για “φυσικά” προϊόντα, ενδιαφέρον για υπερ-συνδεδεμένες συσκευές ικανές να προβλέπουν τις ατομικές ανάγκες και ανησυχία για τους λιγοστούς πόρους, από το καθαρό νερό έως προσωπικό χρόνο.

Η βάση της έρευνας με τις 3 κατηγορίες κοινών δεν είναι τυχαίες επιλογές και οι σημαντικές αλλαγές αποτελούν ευρήματα σωστής παρατήρησης.

Η P&G έχει αποδείξει ότι μπορεί να μελετάει σε βάθος την αγορά, να κατανοεί τις ανάγκες των πελατών, να λανσάρει επιτυχημένα προιόντα και σύντομα θα επιβεβαιώσουμε εάν και τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να είναι νέα και ευφυής.

Είναι σίγουρο ότι η P&G πάντα είχε και έχει από τα καλύτερα “μυαλά” στην αγορά , αποτελούσε “σχολείο” και μάλλον και τώρα θα “βαδίσει” προς ένα νέο και επιτυχημένο δρόμο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.