29 Απρ 2024
READING

Η εμμονή μας με τις τάσεις στα χρώματα “σκοτώνει” τον πλανήτη

4 MIN READ

Η εμμονή μας με τις τάσεις στα χρώματα “σκοτώνει” τον πλανήτη

Η εμμονή μας με τις τάσεις στα χρώματα “σκοτώνει” τον πλανήτη

Ακριβώς πριν την εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης, το ινστιτούτο Pantone Color κυκλοφόρησε την ετήσια έκθεση για τις τάσεις χρωμάτων.

Σε αυτό, η εταιρεία πρόβλεψης χρωμάτων εξηγεί ποια χρώματα θα είναι μοντέρνα αυτό το χειμώνα: Θα χρειαστεί να αγοράσουμε προιόντα σε ένα ακτινοβόλο, φθινοπωρινό πορτοκαλί που ονομάζεται Amberglow μαζί με ένα αισιόδοξο, κόκκινο που ονομάζεται Samba.

Στη συνέχεια, θα συνδυαστούν αυτά τα χρώματα με πιο σιωπηρούς τόνους, όπως ένα κλασικό μπλε ή ένα γήινο που ονομάζεται Sandstone.

Για χρόνια, η Pantone βοήθησε τους σχεδιαστές μόδας και τα εμπορικά σήματα να προβλέψουν ποια χρώματα θα είναι στη μόδα.

Η εταιρεία συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τα χρώματα που κυριαρχούν σε μια σειρά βιομηχανιών – από μόδα έως εσωτερική διακόσμηση έως στα μέσα ενημέρωσης – και στη συνέχεια τα συνθέτει σε μια έκθεση.

Αλλά η έκθεση δεν περιγράφει μόνο τι συμβαίνει στον κόσμο του χρώματος: αλλά και ενεργά διαμορφώνει τους σχεδιαστές χρωμάτων ενσωματώνοντας τις προτάσεις της στα προϊόντα τους τα επόμενα χρόνια.

Ως καταναλωτές, δεν βλέπουμε συχνά τι συμβαίνει πίσω από τις σκηνές που επηρεάζει αυτό που είναι μοντέρνο. Αλλά υπάρχει στην πραγματικότητα μια ολόκληρη βιομηχανία αφιερωμένη στην πρόβλεψη και τη δημιουργία μοντέρνων χρωμάτων για τους μήνες και τα έτη που έρχονται.

Ο τομέας της μόδας είναι τώρα μια παγκόσμια βιομηχανία 1.3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που απασχολεί 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και κατασκευάζει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια είδη ετησίως.

Φέτος, η McKinsey προβλέπει ότι η βιομηχανία θα αυξηθεί από 3% σε 4%, η οποία είναι ελαφρώς βραδύτερη από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια, αλλά εξακολουθεί να μεταφράζεται σε μια τεράστια αύξηση του όγκου των ρούχων που κατασκευάζονται.

Ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξάνεται μόνο κατά περίπου 1% κάθε χρόνο. Έτσι, η βιομηχανία της μόδας δεν κάνει περισσότερα ρούχα για να συμβαδίσει με τον αυξανόμενο πληθυσμό: πρέπει να πουλήσει περισσότερα καινούργια ρούχα σε κάθε άτομο στον πλανήτη.

Η βιομηχανία της μόδας έχει βρει πολλούς έξυπνους τρόπους για να καλλιεργήσει τη ζήτηση για ρούχα.

Η εφεύρεση της επίδειξης μόδας στις αρχές της δεκαετίας του 1900, για παράδειγμα, ξεκίνησε την ιδέα ότι τα εμπορικά σήματα πρέπει να δημιουργούν νέα εμφάνιση κάθε εποχή – και ότι οι καταναλωτές πρέπει να ενημερώνουν τακτικά τις ντουλάπες τους.

Για να κάνουν τους ανθρώπους να αγοράσουν νέα πράγματα, τα ρούχα πρέπει να είναι αισθητικά διαφορετικά από τις προηγούμενες εποχές.

Αυτό είναι ακόμα ο τρόπος που η βιομηχανία της μόδας λειτουργεί σήμερα, με τους σχεδιαστές αποκαλύπτοντας νέα ματιά σε παρουσιάσεις εβδομαδιαίας μόδας σε όλο τον κόσμο.

Στη συνέχεια, η “γρήγορη μόδα” ήρθε στο προσκήνιο. Οι εταιρείες όπως τα Zara και η H&M γνωρίζουν πώς να κατασκευάζουν τα πιο πρόσφατα στυλ γρήγορα και φθηνά, καθιστώντάς τα προσβάσιμα σε ένα ευρύτερο φάσμα καταναλωτών – αλλά και να προσθέτουν στο πρόβλημα των αποβλήτων.

Όλα αυτά μας έστειλαν σε κατάσταση μαζικής υπερκατανάλωσης. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν περίπου 150 αντικείμενα στο ντουλάπι μας.

Ο αριθμός των φορών που φορούμε κάθε προιόν πριν το πετάξουμε έχει μειωθεί κατά 36% από το 2000 και πολλοί από εμάς φορούν μόνο ένα προιόν επτά έως δέκα φορές προτού φτάσει στα σκουπίδια.

Και όλα αυτά τα απόβλητα φράσσουν τους χώρους υγειονομικής ταφής και τους ωκεανούς μας και εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, επιταχύνοντας την αλλαγή του κλίματος.

Το χρώμα διαδραματίζει βασικό ρόλο σε αυτή τη συνεχή ανατροπή. Ενώ τα εμπορικά σήματα εισάγουν νέες σιλουέτες κάθε εποχή χρησιμοποιούν επίσης χρώμα για να δημιουργήσουν νέα εμφάνιση.

Η αγορά μεταπώλησης αυξάνεται με αξιοσημείωτο ρυθμό – 21 φορές ταχύτερα από ό, τι τα νέα προιόντα τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με μια έκθεση του ηλεκτρονικού καταστήματος ThredUp.

Ωστόσο, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει ένα μικρό κομμάτι της συνολικής λιανικής αγοράς.

Το 2018, η ένδυση λιανικής πώλησης ήταν μια επιχείρηση 378 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ τα μεταχειρισμένα ενδύματα που πωλήθηκαν έφτασαν στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν θέλουμε να περιορίσουμε τη ρύπανση της βιομηχανίας μόδας, πρέπει να σταματήσουμε να καταναλώνουμε τόσα ρούχα.

Και μέρος της λύσης είναι για τη βιομηχανία της μόδας να σταματήσει να κυκλοφορεί με νέες παλέτες χρωμάτων ως τρόπος καλλιέργειας της επιθυμίας των καταναλωτών.

Τι θα συμβεί αν το Pantone Color Institute ανέλυε την έκθεση μόδας του και αντίθετα πρότεινε ότι οι καταναλωτές θα αγοράσουν ρούχα σε οποιοδήποτε από τα αγαπημένα τους χρώματα;

Και τι θα συμβεί αν η Pantone ενθάρρυνε τους καταναλωτές να φορούν αυτά τα ρούχα όσο το δυνατόν περισσότερο πριν αποσυρθούν;

Τελικά, η θανάτωση του εποχιακού χρωματικού σχεδίου δεν σημαίνει ότι ζούμε σε έναν άχρωμο κόσμο – αυτό σημαίνει απλά ότι εμείς, ως καταναλωτές, δεν αισθανόμαστε καταπιεσμένοι από τους κύκλους της μόδας. Αντίθετα, επιλέγουμε τα χρώματα που μας κάνουν ευτυχισμένους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.