Δύο στελέχη διαφορετικών θέσεων και διαφορετικών γενεών συζητάνε για τις αλλαγές στην προσέγγιση των brands από τους νέους ανθρώπους.
Ο Γενικός Διευθυντής , παίρνει συνέντευξη από τον εκπαιδευόμενο, για τις αξίες που αξιολογεί η Generation Z στις μάρκες και τον τρόπο με τον οποίο οι μάρκες μπορούν να φτάσουν στην επόμενη αγοραστικής δύναμης.
Οι νέοι επαγγελματίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των εταιρειών, καθώς ο ενθουσιασμός και η φρέσκια προοπτική τους είναι μια διορατική προσθήκη στην ομάδα.
Στους μεγαλύτερους δίνουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν περισσότερο τον παλμό της γενιάς τους και να αποκτήσουν γνώση από πρώτο χέρι για να συμπληρώσουν όλες τις δευτερεύουσες έρευνες και μελέτες που έχουν διαβάσει σχετικά με τις καταναλωτικές τους συνήθειες.
Το project: να εξετάσουμε και να περιγράψουμε πώς η Generation Z (άνθρωποι που γεννήθηκαν μεταξύ 1994 και 2010) αντιλαμβάνονται τα εμπορικά σήματα σήμερα.
Ο εκπαιδευόμενος μοιράστηκε κάποιες από τις βασικές ιδέες του μαζί στην ακόλουθη συνέντευξη:
Πες μας για την αποστολή σου. Τι σου ανατέθηκε.
Εκπαιδευόμενος: Στην αρχή, πίστευα πως έπρεπε να ερευνήσω λίγο για να κατανοήσω, αφού πίστευα ότι δεν είχα ιδέα για το πώς η γενιά μου αντιλαμβάνεται τις μάρκες.
Το αστείο ήταν ότι στο τέλος του project κατάλαβα ότι γνωρίζω τα περισσότερα από μόνος μου, απλά δεν το είχα συνειδητοποιήσει. Στο κάτω κάτω, περιτριγυριζόμαστε από εμπορικά σήματα και, υποσυνείδητα, τα σκεφτόμαστε και διαμορφώνουμε άποψη γι’ αυτά.
Στην αρχή, μίλησα με φίλους και συγγενείς μου και στο τέλος ξεκίνησα μια έρευνα σε ανθρώπους γεννημένους μετά το 1995 και έως 30 χρονών.
Οι ερωτήσεις ήταν οι παρακάτω:
- Ποια μάρκα σας αντιπροσωπεύει και γιατί;
- Ποια μάρκα πιστεύετε ότι θα κρατήσει στο χρόνο;
- Ποιες 3 μάρκες χρησιμοποιείτε καθημερινά ή σταθερά;
Ποια θα έλεγες ότι είναι τα χαρακτηριστικά της γενιάς σου?
Οι μεγαλύτεροι της γενιάς μας είναι τώρα στα τέλη της δεκαετίας των 20 τους, που σημαίνει ότι πολλοί δεν έχουν ξεκινήσει καν την επαγγελματική τους καριέρα.
Παρόλα αυτά, ο ορισμός της “επαγγελματικής καριέρας” εξελίσσεται πολύ γρήγορα, αφού πολλοί Generation Zs ξεκινούν να υιοθετούν πιο ελεύθερη στάση προς τα επαγγέλματα και στρέφονται στα χόμπυ τους, ξεκινώντας δικές τους επιχειρήσεις.
Αντίθετα με το να δουλεύεις σε σταθερή εργασία, το να δουλεύεις ελεύθερα σημαίνει πως σκέφτεσαι πάνω από το οικονομικό κέρδος. Συνήθως σημαίνει πως έχεις την επιθυμία να δημιουργήσεις κάτι που θα βοηθήσει να κάνεις τον κόσμο πιο όμορφο, πιο υγιή και πιο καθαρό.
Σημαίνει ότι ξεκινάς κάτι που βασίζεται σε κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά πιστεύω. Προφανώς, βασίζεται κυρίως σε ηθικές αξίες του καθενός, αλλά υπογραμμίζει τη συνολική ποιότητα που χαρακτηρίζει τη γενιά μας.
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος λόγω “κακών συμπεριφορών” και είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε περισσότερες θυσίες από άλλες γενιές για να το αλλάξουμε αυτό. Αυτό καθορίζει δραματικά τις μάρκες που επιλέγουμε.
Τι ξεχώρισες στην έρευνά σου; Κάτι το αξιοσημείωτο;
Καθώς ερευνούσα, συνειδητοποίησα ότι οι περισσότεροι περιορίζουν την προτίμηση τους σε μάρκες ρουχισμού (άνδρες 50%, γυναίκες 83%).
Εξέφρασαν επίσης ότι οι μάρκες που τους αντιπροσωπεύουν είναι μεταξύ αυτών που χρησιμοποιούν τακτικά και που αντιπροσωπεύουν τις αξίες τους.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι κάποιες φορές αυτά τα δύο έρχονταν σε σύγκρουση. Για παράδειγμα, πολλοί επέλεγαν fair trade εταιρείες καφέ και ήταν διατεθιμένοι να πληρώσουν περισσότερα γι’ αυτές.
Από τη άλλη μεριά, πολλοί ακολουθούσαν εταιρείες που γνώριζαν ότι πολλές φορές δεν κινούνται σύμφωνα με τους ηθικούς κανόνες.
Άλλο παράδειγμα είναι πώς οι άνθρωποι σήμερα θέλουν να είναι υγιείς, την ίδια ώρα που μάρκες όπως η Marlboro θεωρούνται ακόμα χαρακτηριστικές της γενιάς μας , ακόμα και “cool”, στην Ευρώπη τουλάχιστον.
Αναφέρθηκες στις ηθικές αξίες. Ποιες ηθικές αξίες σας κάνουν να επιλέγεται συγκεκριμένες μάρκες?
Οι μάρκες που προτιμά η γενιά μου είναι εκείνες που κάνουν περισσότερα από το να πουλήσουν ένα προϊόν ή μία υπηρεσία.
Η Tesla επικεντρώνεται στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων ώστε να μειωθεί η ρύπανση, πάντα καινοτόμα και με υπευθυνότητα προς το περιβάλλον.
Η Ecoalf είναι ένα fashion brand που σαρώνει στη Generation Z αφού όλα της τα προϊόντα παράγονται από ανακυκλωμένα πλαστικά και υλικά όπως τα δίχτυα για το ψάρεμα.
Στον κόσμο της ένδυσης, η δύναμη του marketing είναι καθοριστική. Στην περίπτωση της Ecoalf, πολλοί άνθρωποι ταυτίζονται όχι μόνο επειδή τη θεωρούν coοl, αλλά επειδή ευθυγραμμίζεται με τα ηθικά τους πιστεύω.
Άρα τι σημαίνουν τελικά οι μάρκες στη γενιά σου?
Οι μάρκες είναι παραπάνω από το όνομα. Εκπροσωπούν έναν τρόπο ζωής. Κάθε μάρκα αντιπροσωπεύει και μια ηλικιακή ομάδα. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι ανέφεραν τις εταιρείες Patagonia και The North Face σαν αντιπροσωπευτικές για αυτούς λόγω της σύνδεσής τους με τα σπορ και τις δραστηριότητες. Εκείνοι που προτιμούν το καλοκαίρι ταυτίζονται περισσότερο με τις Quicksilver και Billabong.
Άλλη μια εταιρεία που προτιμάται είναι η Coca-Cola. Εκτός από το γεγονός ότι καταναλώνεται από τους περισσότερους, το όνομά της έχει συνδυαστεί με καλές στιγμές και με θετικά συναισθήματα.
Η Generation Zs επίσης τείνουν να επιλέγουν τοπικές φίρμες αντί παγκόσμιων.
Αυτό σίγουρα διαφαίνεται μεταξύ των Ισπανών Spanish Generation Zs που αναφέρθηκαν σε τουλάχιστον δύο ισπανικές εταιρείες αντιπροσωπευτικές γι’ αυτούς. Κάποιες από αυτές ήταν οι Zara και Mango, στην κατηγορία της ένδυσης ή η Cola-Cao στα τρόφιμα.
Τι συμβαίνει με την νέα τάση προς τις vintage ή τις κατά-παραγγελία φίρμες;
Πολλές κλασσικές μάρκες γίνονται διάσημες λόγω της απλότητας και της άνεσής τους. Δύο από αυτές που αναφέρθηκαν ήταν οι Converse και Vans.
Είναι μάρκες που υπήρξαν μόδα σε προηγούμενες γενιές και είναι και σήμερα και μάλλον προβλέπεται να είναι και στο μέλλον, αφού εκπροσωπούν διαχρονικές πλευρές τις νεότητας.
Και αυτό γιατί φέρουν μια κληρονομιά, μια υψηλή ποιότητα, ενώ είναι οικονομικά προσιτές.
Πώς θα χαρακτήριζες τα αποτελέσματα;
Για να συνοψίσουμε, η Generation Z είναι πολύ διαφορετική από προηγούμενες γενιές που μεγάλωσαν σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον.
Από νεαρή ηλικία, έγιναν μάρτυρες της γρήγορης ανάπτυξης και της εξέλιξης της τεχνολογίας που δεν υπήρχαν 20 χρόνια πριν αλλά είναι τώρα καθοριστικές στο πως λειτουργεί ο κόσμος.
Γενικά, δεν ενδιαφέρονται για μάρκες τραπεζικές, λογιστικές, ασφαλιστικές ή ιατρικές. Ενώ πολλοί φεύγουμε από τα πατρικά μας σπίτια και γινόμαστε ανεξάρτητοι σε μεγαλύτερες ηλικίες, οι γονείς μας ασχολούνται με αυτά τα θέματα. Αυτό πιθανόν να αλλάξει μεγαλώνοντας.
Οι μάρκες που μας ενδιαφέρουν περισσότερο, προέρχονται από τη βιομηχανία των μέσων μεταφοράς, του ρουχισμού και της μόδας και της τεχνολογίας.
Λόγω της μεγαλύτερης ανησυχίας μας για την κοινωνία και το περιβάλλον, τείνουμε να επιλέγουμε μάρκες eco-friendly και fair-trade. Σε αντίθεση με αυτό, πολλές φορές φερόμαστε αντιφατικά και υποκριτικά, όταν πρόκειται για μάρκες που είναι στη μόδα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.