Τα γερμανικά super-markets ανταγωνίζονται Lidl και Aldi

Οι γερμανικές αλυσίδες σουπερμάρκετ όπως η Edeka και η Rewe πέτυχαν ισχυρότερα ποσοστά ανάπτυξης το 2019 από ό, τι οι hard discounters Aldi και Lidl.

Στη χώρα που είναι η πατρίδα των hard discounters οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ κατάφεραν να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους κατά περίπου 3% πέρυσι ενώ Lidl και Aldi είχαν αύξηση 0,9%.

Σύμφωνα με τη GfK, οι καταναλωτές απαιτούν όλο και περισσότερο μια ευχάριστη ατμόσφαιρα για ψώνια και μια ελκυστική γκάμα βιώσιμων προϊόντων, πέρα ​​από προσιτές τιμές.

Τα super-markets καλούνται σήμερα να βρουν τη σωστή ισορροπία σε σύγκριση με τους hard discounters.

Πριν από δέκα χρόνια, οι περισσότεροι δήλωναν ότι η τιμή ήταν πιο σημαντική από την ποιότητα, αλλά εν τω μεταξύ οι μισθοί αυξάνονταν σταθερά στη Γερμανία.

Αυτό είχε αντίκτυπο στην αγοραστική συμπεριφορά: το 55% των καταναλωτών δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα κατά την αγορά, ενώ μόνο το 45% επικεντρώνεται στην τιμή.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ιδιαίτερα νεότεροι καταναλωτές αναζητούν φρεσκάδα, γνώση για την προέλευση των προϊόντων αλλά και προϊόντα από μικρότερους παραγωγούς.

Τα τελευταία χρόνια, οι hard discounters ήταν σχεδόν ανέγγιχτοι και η περαιτέρω επέκτασή τους στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακή.

Ωστόσο, αυτή η αξιοσημείωτη εξέλιξη στη γερμανική αγορά δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση: τον περασμένο μήνα έγινε γνωστό ότι η Aldi και η Lidl έχασαν επίσης μερίδιο αγοράς στις Κάτω Χώρες.

Ο μεγάλος νικητής ήταν η Jumbo, μια αλυσίδα που καταφέρνει να συνδυάσει χαμηλές τιμές με ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και μια ευχάριστη εμπειρία αγορών.