Κάθε τόσο υπάρχει ένα brand που αψηφά την παραδοσιακή συγκριτική αξιολόγηση και μπορεί να εξεταστεί μόνο μέσω ενός εντελώς καινούργιου φακού. Η Moleskine είναι μια τέτοια περίπτωση.
Αυτή είναι η περίπτωση μιας επιχείρησης που αναπτύσσεται ανάμεσα σε διάφορες κατηγορίες, αλλά που δεν ανήκει σε καμία από αυτές.
Μια επιχείρηση που χρησιμοποιεί τα φυσικά προϊόντα, αλλά αποτελεί brand που ασχολείται με τις ανάγκες γνώσεων.
Ίσως το πιο σημαντικό, μια επιχείρηση που χτίστηκε εξ ολοκλήρου γύρω από ένα εμπορικό σήμα και μια ισχυρή ιστορία. Υπάρχουν πολλές πτυχές που κάνουν την ιστορία Moleskine εξαιρετική.
Ξεκίνησε από όραμα, όχι ένα προϊόν
Ενώ τα notebook της Moleskine είναι μακράν η πιο γνωστή ενσάρκωση του εμπορικού σήματος και ίσως ένα από τα πιο εικονικά αντικείμενα των τελευταίων δεκαετιών, η Moleskine δεν ξεκίνησε με ένα προϊόν, αλλά με ένα πολύ σαφές κοινό-στόχο – και μια ακόμη ισχυρότερη διορατικότητα.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, η Maria Sebregondi, ιδρύτρια της εταιρίας ήθελε να δημιουργήσει ένα σύνολο προϊόντων για έναν τύπο ανθρώπου που ονομάζεται ” contemporary nomad”, κάποιον που χρησιμοποιεί την τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων, του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για να εργαστεί και να ταξιδέψει όπου θέλει.
Την εποχή εκείνη διάβαζε το βιβλίο του Bruce Chatwin ‘The Songlines’ και βρήκε ένα απόσπασμα στο οποίο διαμαρτυρόταν ότι η γαλλική οικογενειακή φίρμα που έκανε τα αγαπημένα της τετράδια, “carnets moleskines”, είχε βγει εκτός αγοράς.
Ο Chatwin φαινόταν ως ο ιδανικός πελάτη της κας Sebregondi. Αργότερα ανακάλυψε ότι οι Henri Matisse και Ernest Hemingway χρησιμοποίησαν παρόμοια σημειωματάρια με κέρινα μαύρα καλύμματα.
Η Moleskine έσπευσε να χαρακτηριστεί ως το σημειωματάριο για δημιουργικούς και ευφάνταστους.
Συνεπώς, το notebook προοριζόταν πάντα να είναι μέρος ενός ευρύτερου συνόλου προϊόντων, με κοινό σημείο μια βαθιά κατανόηση ενός αναδυόμενου κοινού.
Αυτό έδωσε στο αρχικό προϊόν ένα νόημα που ξεπερνούσε τη λειτουργικότητα του -“το βιβλίο που δεν έχει ακόμη γραφτεί”.
Το οικοσύστημα Moleskine βασίζεται σε μια βαθιά κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ζει το ακροατήριό του και το διερευνά.
Το βάθος αυτής της γνώσης μεταμόρφωσε το προϊόν σε εργαλείο έκφρασης, δημιουργικότητας και ιδεών και αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της μάρκας που την έφερε πολύ πέρα από τα όρια του αρχικού ακροατηρίου της.
Διατηρώντας τη διορατικότητα στην πρωτοπορία του σχεδιασμού προϊόντων και εμπειριών “Το βιβλίο που δεν έχει γραφτεί ακόμη” και “οι σύγχρονοι νομάδες” είναι κάτι περισσότερο από ‘’πιασάρικες’’ φράσεις.
Αυτές ήταν οι αρχές που οδήγησαν σε ολόκληρο το σχεδιασμό και την εμπειρία του προϊόντος. Το σκληρό εξώφυλλο, η συμβολοσειρά σελιδοδεικτών, η συσκευασία, ο τύπος χαρτιού, καθώς και η επιλογή βιβλιοπωλείων ως το αρχικό κανάλι πωλήσεων, είναι σαφώς εμπνευσμένα από βιβλία και όχι χαρτικά.
Οι στρογγυλεμένες γωνίες – ένα χαρακτηριστικό που υιοθετήθηκε αργότερα από το iPhone – η πίσω τσέπη και το έλασμα το έκαναν έναν τέλειο σύντροφο ενός ταξιδιώτη.
Όλα αυτά συμπληρώνονταν από την αφήγηση που συνοδεύει το “θρυλικό σημειωματάριο”, όπως έγραφε τότε.
Το 1997, ένας μικρός εκδοτικός οίκος του Μιλάνο έφερε πίσω το θρυλικό σημειωματάριο και επέλεξε αυτό το όνομα για να αναβιώσει μια εξαιρετική παράδοση.
Ακολουθώντας τα βήματα του Chatwin, τα notebooks Moleskine είχαν ξαναρχίσει τα ταξίδια τους, παρέχοντας ένα αναπόσπαστο αντίγραφο της νέας φορητής τεχνολογίας του σήμερα.
Η καταγραφή της πραγματικότητας σε κίνηση, με ματιά και λεπτομέρειες εγγραφής, που καταγράφει τη μοναδική φύση της εμπειρίας σε χαρτί.
Το notebook Moleskine γίνεται μια “μπαταρία” που αποθηκεύει ιδέες και συναισθήματα απελευθερώνοντας την ενέργεια του με την πάροδο του χρόνου.
Όχι μόνο καλύτερο, αλλά διαφορετικό
Η δύναμη αυτής της ιστορίας και η συνέπεια στην εκτέλεση ήταν ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός συνδυασμός. Αντί να είναι ένα προϊόν που περιβάλλεται από μια ιστορία, το Moleskine απολαμβάνει την αυθεντικότητα μιας ιστορίας που υλοποιείται σε ένα προϊόν.
Αυτό καθιστά το Moleskine ένα από τα πιο συναρπαστικά παραδείγματα μιας μάρκας που επέλεξε να είναι όχι μόνο καλύτερη, αλλά διαφορετική – μια στρατηγική που περιλαμβάνει την εισαγωγή νέων οδηγών επιλογής σε μια κατηγορία, σε αντίθεση με την καλύτερη απόδοση σε ορισμένες από τις υπάρχουσες.
Μπορούμε να υιοθετήσουμε με ανυπομονησία νέες λύσεις, αλλά, μακροπρόθεσμα, αυτές θα αξίζουν μόνο αν μας προσφέρουν πραγματικά μια καλύτερη εμπειρία – εάν μπορούν να ανταγωνιστούν με την ψηφιακή τεχνολογία σε ένα ψυχρό, λογικό επίπεδο.
Μια έρευνα υποστηρίζει την ιδέα ότι η χρήση σημειώσεων λειτουργεί καλύτερα σε χαρτί απ ‘ό, τι σε φορητούς υπολογιστές, όσον αφορά την κατανόηση, την απομνημόνευση και άλλα γνωστικά οφέλη.
Η συνεργασία με την Evernote, καθώς και με το Smart Writing Set, ένα εργαλείο σχεδιασμένο για την άμεση ψηφιοποίηση χειρόγραφων σημειώσεων, ενισχύει περαιτέρω ένα απλό σημείο: το notebook Moleskine δεν κατανοήθηκε ποτέ από το κοινό ως αναλογικό εργαλείο, αλλά ως universal.
Πρόσφατα παρουσιάστηκε το Moleskine Journey που στοχεύει να συνδυάσει ένα προσωπικό πρόγραμμα μαζί με τις λειτουργίες παρακολούθησης ευεξίας, προκειμένου να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη εφαρμογή για τον τρόπο ζωής.
Η εφαρμογή χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα: Ημέρα μου, Σχεδιαστής, Έργα και Εργασίες. Το μεγαλύτερο μέρος της εφαρμογής περιστρέφεται γύρω από την ενότητα “Η μέρα μου”, όπου οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν τους καθορισμένους στόχους και τις συνήθειες τους για αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Εκτός από την προσθήκη στόχων, υπάρχουν και άλλες προσαρμοσμένες λειτουργίες που μπορείτε να παρακολουθήσει ο χρήστης επίσης. Υπάρχει η κλασσική λειτουργία σημειώσεων, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να σημειώνουν οποιεσδήποτε σκέψεις μπορεί να έχουν, είτε πρόκειται για μια ιδέα είτε για τα συναισθήματά τους σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα.
Εάν κάποιος παρακολουθεί την κατανάλωση τροφίμων, υπάρχει επίσης ένα ημερολόγιο τροφίμων, το οποίο μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο.Το ημερολόγιο των φωτογραφιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση πολλαπλών εικόνων για άτομα που το χρησιμοποιούν για έμπνευση.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.