«Γράψε, Μπορείς!» από τον Ελευθερουδάκη

Η Γ.Κ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ Α.Ε., με έτος ιδρύσεως το 1898, είναι συνυφασμένη για πάνω από 100 χρόνια με το βιβλίο και τις εκδόσεις στην Ελλάδα.

Η ιστορία του «Ελευθερουδάκη» ξεκίνησε από τη συμμετοχή και κατόπιν εξαγορά του Κωνσταντίνου Ελευθερουδάκη ενός ξενόγλωσσου βιβλιοπωλείου στο κέντρο της Αθήνας. 

Την ίδια εποχή κυκλοφόρησαν και οι εκδόσεις Ελευθερουδάκη, που έμειναν γνωστές στην ιστορία, όπως η ομώνυμη Εγκυκλοπαίδεια, Ο βίος των ζώων, Η ιστορία του Ελληνικού Έθνους και πάρα πολλές άλλες. 

Τη σκυτάλη από τον ιδρυτή, Κωνσταντίνο Ελευθερουδάκη, πήρε ο γιός του Γιώργος το 1962, ο οποίος συνέχισε την καινοτομία στην επιχείρηση, ιδρύοντας επιστημονικό ξενόγλωσσο τμήμα στο βιβλιοπωλείο και τοποθετώντας τον Ελευθερουδάκη στις πρώτες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που μηχανογράφησαν το λογιστήριό τους.

Έξι χρόνια αργότερα, το 1968, ο Γιώργος πεθαίνει στην ηλικία των 48 ετών, αφήνοντας πίσω του την γυναίκα του Βιργινία, και τα δύο του μικρά παιδιά. Η Βιργινία, ανέλαβε τα ηνία του βιβλιοπωλείου, σταθεροποιώντας τα οικονομικά του και ξεκινώντας το πρώτο υποκατάστημα στον Πύργο Αθηνών.

Το 1983 είναι εκείνη, που συνεχίζοντας την καινοτόμο ιστορία της επιχείρησης, ζητάει να μηχανογραφηθεί η εταιρία με POS ταμειακά συστήματα με τους πρωτοποριακούς τότε, προσωπικούς υπολογιστές, σε αντίθεση με την κυριαρχούσα τότε αντίληψη ότι «αυτό είναι πρωτάκουστο και δεν γίνεται – η λύση είναι μόνο οι υπολογιστές mainframe». Τελικά επέβαλε την άποψή της…

Το 1989 αναλαμβάνουν την επιχείρηση πλέον οι κόρες του Γιώργου και της Βιργινίας, Σοφίκα και Μαρίνα. Η επιχείρηση εξελίσσεται, ιδιαίτερα μετά, την μεταφορά το 1995 του κεντρικού βιβλιοπωλείου στο εμβληματικό 8όροφο κτίριο της Πανεπιστημίου 17, κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων κυρίαρχων «παικτών» του εξωτερικού. 

Ταυτόχρονα ο «Ελευθερουδάκης» συνεχίζει τις εκδόσεις σε συνεργασία με ξένους εκδότες, εκδίδοντας  σπουδαίες καλλιτεχνικές εκδόσεις και πουλώντας περισσότερα από 50.000 αντίτυπα μόνο από τα καταστήματά του.

Με διάφορες στρατηγικές συνεργασίες στον τομέα της διακίνησης και μικρών, ευέλικτων καταστημάτων σε χώρους όπως το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, η εταιρία φτάνει το 2008 να κάνει τζίρο 24 εκ. ευρώ και να έχει 20 δικά της και 10 συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία.

Η οικονομική κρίση επηρέασε όμως δραματικά την εταιρία, σε μία από τις δυσκολότερες στιγμές στην ιστορία της όταν η συγκυρία της διεθνούς οικονομικής κρίσης συνδυάστηκε με την Ελληνική μακρά κρίση και την ειδική κρίση του βιβλίου. Η κατάσταση αυτή οδήγησε στο να κλείσουν σταδιακά τα βιβλιοπωλεία της επιχείρησης το 2016.

Παρά ταύτα, η εταιρία και οι ιδιοκτήτριές της  συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση με νέες, καινοτόμες και δημιουργικές ενέργειες.

Η πρώτη, ξεκίνησε πριν λίγο καιρό και αφορά στη συνεργασία με τον μεγαλύτερο Κινέζο εκδότη CNPIEC για τη δημιουργία μικρών «γωνιών» με κινέζικα βιβλία (στα κινέζικα και αγγλικά) σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της χώρας και αργότερα, αντίστοιχα τη δημιουργία «Ελληνικών γωνιών» με βιβλία και αντικείμενα από και για την Ελλάδα, σε επιλεγμένα σημεία της Κίνας. 

Η δεύτερη είναι το Γράψε, Μπορείς!, που είναι ένα κάλεσμα σε οποιονδήποτε θέλει να γράψει, να συνεργαστεί με τον «Ελευθερουδάκη» και να εκδώσει το βιβλίο του. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην καταγραφή των αναμνήσεων.

Όπως λέει και η Σοφίκα Ελευθερουδάκη: «Με την τεχνολογία, ο χρόνος περνά γρήγορα και οι μνήμες ξεχνιούνται. Παρά τα σύγχρονα μέσα, όπως τα κινητά τηλέφωνα με τις κάμερες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι μνήμες φεύγουν μαζί με τις γενιές των γονιών μας, αφήνοντας πίσω τους ένα μεγάλο κενό, καθώς και νέους ανθρώπους, που μπορεί να παίζουν στα δάχτυλα την τεχνολογία, αλλά δεν έχουν ιδέα για το πώς έζησαν οι παππούδες και προπάπποι τους.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη καταγραφής των αναμνήσεων, αλλά και των γεγονότων που διαμορφώνουν τη ζωή,  οι εκδόσεις «Γ.Κ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ Α.Ε.», μέσα από την πρωτοβουλία Γράψε, Μπορείς!, παροτρύνουν όλους μας να καταγράφουμε και να εκδίδουμε τις αναμνήσεις μας.

Από τις συνταγές τις γιαγιάς έως τα ταξίδια που κάναμε, τις εμπειρίες διπλωματών, τις ιστορίες επιχειρήσεων, τη στρατιωτική θητεία και τα ευτράπελα που συμβαίνουν καθημερινά στους οδηγούς ταξί – όλα είναι σημαντικά και όλα αξίζουν να καταγραφούν για να διατηρηθούν ζωντανά. 

Ακόμη και οι Δήμοι και Κοινότητες της χώρας μπορούν να ζητήσουν από τους δημότες τους να ψάξουν και να ανασύρουν παλιές, ξεχασμένες φωτογραφίες και αναμνήσεις των παππούδων, των γονιών και της ιδιαίτερης πατρίδας τους, ώστε να μη χαθεί το νήμα που τη συνδέει με το παρελθόν. Πιστεύουμε ότι έχουμε όλοι μια υποχρέωση – ο καθένας στον τόπο και τους ανθρώπους του – να διατηρούμε ζωντανές τις μνήμες που μας ενώνουν.» 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here