22 Δεκ 2024
READING

Cosmote TV, Nova και το φαινόμενο Netflix στην ελληνική τηλεόραση

3 MIN READ

Cosmote TV, Nova και το φαινόμενο Netflix στην ελληνική τηλεόραση

Cosmote TV, Nova και το φαινόμενο Netflix στην ελληνική τηλεόραση

Η ζωής μας έχει αλλάξει και οι συνηθειές μας έχουν επανακαθοριστεί. Το φαινόμενο, μια σειρά με 10 επεισόδια να παρακολουθείται μέσα σε ένα weekend, έχει επηρεάσει και την ελληνική τηλεόραση.

Το Netflix έχει 170 εκατομύρια συνδρομητές σε πάνω από 190 χώρες, έχει κατακτήσει και την ελληνική αγορά.

Οι ελληνικές εταιρείες-πάροχοι περιεχομένου έχασαν χρόνο γιατί δεν κατάλαβαν ποιος είναι ο ανταγωνισμός τους. Δεν ήταν οι άλλες ελληνικές εταιρείες αλλά ένα “φαινόμενο” που διαπερνά όλο τον κόσμο.

Το φαινόμενο είναι το περιεχόμενο και ο τρόπος “κατανάλωσής του”. Μια σειρά στην ελληνική τηλεόραση, είχε και συνεχίζει να έχει, διάρκεια τουλάχιστον μια σεζόν και σε λίγες περιπτώσεις περισσότερες.

Με το Netflix αυτό που άλλαξε βαθειά και ριζικά ήταν ο τρόπος χρήσης του περιεχομένου. Η ανάγκη για ταχύτητα, η ανυπομονησία να δω το τέλος, η ευελιξία να δω αυτό που θέλω όταν το θέλω και κυρίως οι απαιτήσεις για πρωτότυπο περειχόμενο με ποιότητα.

Το μοντέλο “λίγο ελληνικό ποδόσφαιρο , μερικές πρεμιέρες ταινιών και τα υπόλοιπα” έχει ξεπεραστεί.

Γιατί το περιεχόμενο ειδικά στο Netflix αλλά και στα Apple TV και Disney+ είναι πρωτότυπο ,ποιοτικό, ανανεώνεται γρήγορα, και αρέσει στον κόσμο.

Είναι πρωτόγνωρο αλλά συμβαίνει με μεγάλη ένταση να συζητείται σε παρέες ποια σειρά βλέπει στο Netflix ο καθένας.

Αυτό μάλλον δεν έγινε αντιληπτό, η υποτιμήθηκε. Θα είναι ακόμη χειρότερο εάν έγινε αντιληπτό και υποτιμήθηκε.

Οι μεγάλοι ελληνικοί πάροχοι έχασαν πολύτιμο χρόνο να ανταγωνίζονται για την NOVA όταν “το παιχνίδι ξεκίνησε να παίζεται σε άλλο γήπεδο”.

Το σοβαρότερο είναι ότι οι εταιρείες-πάροχοι έχασαν από “αυτό που ξέρουν καλύτερα και ήταν το όπλο τους”. Την τεχνολογία και τις αλλαγές που φέρνει.

Μάλιστα αυτές οι εταιρείες-πάροχοι άλλαξαν πριν κάποια χρόνια την αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα με την μετάβαση από την σταθερή στην κινητή τηλεφωνία, χρησιμοποιώντας ακριβώς το ίδιο “όπλο”.

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι ποιος θα εξαγοράσει ποιον αλλά εάν και ποιος μπορεί να δημιουργήσει πρωτότυπο περιεχόμενο η να έχει πρόσβαση σε αυτό και να το διαθέσει γρήγορα και ανταγωνιστικά.

Την τελευταία περίοδο γίνονται μια σειρά από κινήσεις που προσπαθούν να προλάβουν ή να καθορίσουν τις εξελίξεις όπως της Vodafone για νέες συνεργασίες στο περιεχόμενο και αποκλειστική συνεργασία με το HBO, και τη διάθεση του Vodafone TV ως υπηρεσίας, ανεξάρτητα από το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο του πελάτη.

Οι ανακοινώσεις της Vodafone Ελλάδας έρχονται λίγες εβδομάδες μετά τις αντίστοιχες της Cosmote για τη διάθεση της συνδρομητικής πλατφόρμας της Cosmote TV ως υπηρεσία OTT.

Η Alter Ego του Β.Μαρινάκη θέλει να εξαγοράσει την Nova και όλη η αγορά επανακαθορίζεται.

Στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2019 η Cosmote TV διάθετε 550.000 συνδρομητές, ενώ η Nova είχε ανακοινώσει για το τέλος εξαμήνου 2019 περί τις 450.000 συνδρομητές συνολικά.

Η διοίκηση της Vodafone είπε πως η Vodafone TV έχει φτάσει τους 120.000 συνδρομητές με στόχο να φτάσει τους 200.000 σε έναν χρόνο, ενώ στο 9άμηνο του έτους είχε ανακοινωθεί πως η Wind Vision διαθέτει περί τους 55.000 συνδρομητές.

Χωρίς να είναι σαφές και γνωστό εκτιμάται ότι το Netflix έχει πάνω από 400.000 συνδρομητές στην Ελλάδα και με βάση την διείσδυση των Apple προιόντων στην χώρα μας -που πιθανά θα υιοθετήσουν Apple TV- περιγράφεται ένα πλαίσιο πολύ ανταγωνιστικό.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα δείξει “εάν το παιχνίδι τώρα ξεκινάει ή ήδη έχει τελειώσει”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.