28 Απρ 2024
READING

3 τολμηρά σχέδια αστικού σχεδιασμού- 3 καλύτερες πόλεις

3 MIN READ

3 τολμηρά σχέδια αστικού σχεδιασμού- 3 καλύτερες πόλεις

3 τολμηρά σχέδια αστικού σχεδιασμού- 3 καλύτερες πόλεις

Μπορεί να νομίζουμε ότι οι μόνες αλλαγές στις πόλεις είναι οι αρνητικές και οι αστικές περιοχές να “υποφέρουν” από αυξημένη κίνηση και αυξημένα προβλήματα στέγασης, αλλά αντίστοιχα πολλές πόλεις έχουν επίσης κάνει δράσεις με νέα χαρακτηριστικά που έχουν ως στόχο θετικό αντίκτυπο.

Είτε η προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος είτε η επικαιροποίηση της υποδομής με τη νέα τεχνολογία, οι πόλεις σε όλο τον κόσμο χρησιμεύουν ως “εργαστήρια” για να δοκιμάσουν τολμηρές ιδέες.

Ας δούμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες αστικές καινοτομίες του 2019, αποδεικνύοντας ότι μερικές πόλεις βρίσκονται ήδη στο μέλλον και χρησιμοποιούν προγράμματα για να κάνουν τον πλανήτη μας λίγο καλύτερο.

Η Κοπεγχάγη άνοιξε το CopenHill

Στο πλαίσιο της υπόσχεσης της Δανικής πόλης να είναι ουδέτερη από άποψη άνθρακα έως το 2025, η Κοπεγχάγη τελικά άνοιξε το CopenHill, ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας πολλαπλών χρήσεων που χρησιμεύει και ως δημόσιος προορισμός αναψυχής και δραστηριοτήτων.

Το εργοστάσιο διαχείρισης αποβλήτων και παραγωγής ενέργειας επιφάνειας 14,000 τετραγωνικών μέτρων παρέχει σε 150.000 κατοικίες ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση αλλά προσφέρει στους κατοίκους ένα πάρκο “οροφής” με μονοπάτια πεζοπορίας και πίστες για σκι και ένα τοίχο αναρρίχησης 90 μέτρων στο εξωτερικό του.

Το Αμστερνταμ δημιούργησε μια πλωτή γειτονιά με αυτόνομα σπίτια

Η αλλαγή του κλίματος απειλεί να πλημμυρίσει πόλεις σε όλο τον κόσμο και το Άμστερνταμ προετοιμάζεται για αυτό το επισφαλές μέλλον με μια πλωτή γειτονιά.

Σχεδιασμένη από την εταιρεία αρχιτεκτονικής Space & Matter, η γειτονιά βρίσκεται σε ένα κανάλι και διαθέτει σπίτια εξοπλισμένα με ηλιακούς συλλέκτες στις στέγες τους, μπαταρίες στο υπόγειο τους και ένα δίκτυο που συνδέει κάθε σπίτι με τους γείτονες, έτσι ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να ανταλλάσσουν ενέργεια.

Τα κτίρια έχουν επίσης πράσινες στέγες όπου οι ιδιοκτήτες μπορούν να καλλιεργούν φυτά και τα λύματα τους πηγαίνουν σε μια μονάδα για να γίνουν ακόμα περισσότερη ενέργεια.

To OSLO με το κέντρο της πόλης χωρίς αυτοκίνητα

Πηγαίνοντας ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια να δώσει προτεραιότητα στους πεζούς και τους ποδηλάτες πάνω από τα αυτοκίνητα, φέτος η πρωτεύουσα της Νορβηγίας απομάκρυνε περισσότερα από 700 σημεία στάθμευσης από το κέντρο της πόλης και τα αντικατέστησε με λωρίδες ποδηλάτου, φυτά, μικροσκοπικά πάρκα και παγκάκια.

Το Όσλο είναι μία από τις λίγες πόλεις στον κόσμο που πρωτοπορούν στην τάση χωρίς αυτοκίνητα και έχει εργαστεί προς το σκοπό αυτό για μερικά χρόνια, αλλά το 2019 σηματοδότησε την έναρξη ενός κέντρου χωρίς αυτοκίνητα.

Η προσπάθεια δεν βοηθά μόνο τους ανθρώπους να κυκλοφορούν ελεύθερα χωρίς αυτοκίνητα, βελτιώνει την ποιότητα του αέρα, βοηθά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.