21 Δεκ 2024
READING

Zara | απόλυτη κυριαρχία στην ελληνική αγορά

5 MIN READ

Zara | απόλυτη κυριαρχία στην ελληνική αγορά

Zara | απόλυτη κυριαρχία στην ελληνική αγορά

Τα Zara ήρθαν στην Ελλάδα το 1993 και από τότε έχουν περάσει 27 χρόνια.Είναι η απόλυτα κυρίαρχη εταιρείας ένδυσης και υπόδησης στην Ελληνική αγορά σε αυτά τα 27 χρόνια και έχει διαμορφώσει πλήρως τις καταναλωτικές συμπεριφορές.

Για την χρήση 2019-2020 που θα κλείσει 31 Ιανουαρίου 2020 αναμένεται ότι οι πωλήσεις των Zara θα φτάσουν η και θα ξεπεράσουν τα 550 εκ. ευρώ.

Την προηγούμενη χρονιά 2018-2019 όμιλος Inditex αθροιστικά, για τις 8 εταιρείες που ελέγχει στην Ελλάδα έκανε κύκλο εργασιών πάνω από μισό δισ. ευρώ στα 517 εκατ. ευρώ από 480 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν με αύξηση 8%.

Είναι σαφές ότι με ναυαρχίδα την αλυσίδα Ζara ο ισπανικός κολοσσός ενισχύει σταθερά το μερίδιό του στο εγχώριο λιανεμπόριο, ενώ σημαντική είναι και η συνεισφορά των online πωλήσεων των σημάτων του, που βαίνουν αυξανόμενες, αν και δεν αποτυπώνονται στους ισολογισμούς καθώς ελέγχονται απευθείας από την ισπανική μητρική.

Το business model των Zara αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης στα πανεπιστήμια και παράδειγμα μίμησης από πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχει ένα γεγονός που σε ένα βαθμό περιγράφει με απλότητα την ταχύτητα δράσης και αντίδρασης αλλά και την ικανοτητά της να ακούει και να υλοποιεί παρόλο ότι είναι μια τεράστια πολυεθνική εταιρεία.

Το 2015, μια κυρία ονόματι Miko, μπήκε σε ένα κατάστημα Zara στο Τόκιο και ζήτησε από τον πωλητή του καταστήματος ένα ροζ κασκόλ, αλλά το κατάστημα δεν είχε ροζ κασκόλ.

Το ίδιο συνέβη σχεδόν ταυτόχρονα στη Michelle στο Τορόντο, την Elaine στο Σαν Φρανσίσκο και τη Giselle στη Φρανκφούρτη, που όλες μπήκαν στα καταστήματα Zara και ζήτησαν ταυτόχρονα ένα ροζ κασκόλ.

Όλες έφυγαν από τα καταστήματα με άδεια χέρια – μια εμπειρία που είχαν πολλοί φανατικοί της Zara παγκοσμίως σε διαφορετικά καταστήματα τις επόμενες μέρες.

7 ημέρες αργότερα, περισσότερα από 2.000 καταστήματα Zara άρχισαν να πωλούν ροζ κασκόλ, 500.000 ροζ κασκόλ πωλήθηκαν σε 3 μόλις ημέρες. Πώς συνέβη ένα τέτοιο αστραπιαίο στοκάρισμα ροζ κασκόλ;

Η υψηλής ταχύτητας, κάθετα ολοκληρωμένη αλυσίδα εφοδιασμού της Zara επιτρέπει την διαχείριση προιόντων σε βάση 24 ωρών την ημέρα, 365 ημερών του έτους, με αποτέλεσμα την αποστολή νέων προϊόντων στα καταστήματα δύο φορές την εβδομάδα.

Αφού τα προϊόντα σχεδιάζονται, χρειάζονται περίπου 10 έως 15 ημέρες για να φτάσουν στα καταστήματα.

Όλα τα είδη ένδυσης υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω του κέντρου διανομής στην Ισπανία, όπου τα νέα προιόντα ελέγχονται, ταξινομούνται, επισημαίνονται και φορτώνονται σε φορτηγά.

Τα Zara παράγουν πάνω από 450 εκατομμύρια προιόντα τον χρόνο και λανσάρει περίπου 12.000 νέα σχέδια ετησίως, οπότε η αποτελεσματικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι αυτή η συνεχής ανανέωση των συλλογών στο επίπεδο των καταστημάτων θα γίνει ομαλά και αποτελεσματικά και κυρίως ταχύτατα.

Εδώ είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της αλυσίδας εφοδιασμού της Zara που υπογραμμίζουν τους λόγους πίσω από την επιτυχία της:

Συχνότητα συλλογής στοιχείων πελατών: Η ροή πληροφοριών γίνεται καθημερινά σε μια βάση δεδομένων στα κεντρικό γραφεία, η οποία χρησιμοποιείται από τους σχεδιαστές για να δημιουργήσουν νέες γραμμές και να τροποποιήσουν υπάρχουσες.

Τυποποίηση των πληροφοριών για τα προϊόντα: Οι αποθήκες Zara έχουν τυποποιημένες πληροφορίες για τα προϊόντα με κοινούς ορισμούς, επιτρέποντας την ταχεία και ακριβή προετοιμασία των σχεδίων με σαφείς οδηγίες κατασκευής.

Πληροφορίες προϊόντων και διαχείριση αποθεμάτων: Διαχειρίζοντας αποτελεσματικά χιλιάδες προδιαγραφές υφασμάτων και σχεδιασμού τα Zara είναι σε θέση να σχεδιάσουν ένα πρόιόν με άμεσα διαθέσιμο απόθεμα απαιτούμενων πρώτων υλών.

Παραγωγική προσέγγιση: Τα Zara χρησιμοποιούν μια προσέγγιση “make and buy” – παράγει τα πιο μοντέρνα και πιο fashionable προϊόντα (που χρειάζονται πιλοτικές δοκιμές) στην Ισπανία και αναθέτει την παραγωγή πιο τυποποιημένων σχεδίων με πιο προβλέψιμη ζήτηση στο Μαρόκο, την Τουρκία και την Ασία με χαμηλότερο κόστος παραγωγής.

Διαχείριση διανομής: Η υπερσύγχρονη εγκατάσταση logistics των Zara λειτουργεί με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Οι οπτικές συσκευές ανάγνωσης ταξινομούν και διανέμουν πάνω από 60.000 είδη ρούχων την ώρα.

Εκτός από αυτές τις αποτελεσματικότητες της αλυσίδας εφοδιασμού, τα Zara μπορούν επίσης να τροποποιήσουν τα υπάρχοντα προιόντα σε μόλις δύο εβδομάδες.

Η μείωση του κύκλου ζωής των προϊόντων σημαίνει μεγαλύτερη επιτυχία στην ικανοποίηση των προτιμήσεων των καταναλωτών.

Εάν ένα σχέδιο δεν πωλεί καλά μέσα σε μια εβδομάδα, αποσύρεται από τα καταστήματα, ακυρώνονται περαιτέρω παραγγελίες και επιδιώκεται ένα νέο σχέδιο.

Τα Zara παρακολουθούν στενά τις αλλαγές στις προτιμήσεις των πελατών προς τη μόδα. Έχουν μια σειρά από βασικά σχέδια που μεταφέρονται από χρόνο σε χρόνο, αλλά και άλλα , εμπνευσμένα από τις τελευταίες τάσεις της μόδας μπορούν να παραμείνουν στα ράφια για λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες, γεγονός που ενθαρρύνει τους οπαδούς των Zara να κάνουν επαναλαμβανόμενες επισκέψεις.

Ένα μέσο κατάστημα στο δρόμο στην Ισπανία αναμένει από τους πελάτες να το επισκέπτονται τρεις φορές το χρόνο, αλλά για τη Zara, η προσδοκία είναι ότι οι πελάτες θα πρέπει να επισκέπτονται τα καταστηματά της περίπου 17 φορές το χρόνο.

Αυτή η προσδοκία για μια τόσο μεγάλη συχνότητα επαναλαμβανόμενων επισκέψεων αποδεικνύει τη σιγουριά της Zara ότι διατηρεί τις αλλαγές στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των καταναλωτών και τους βοηθά να διαμορφώσουν τις ιδέες, τις απόψεις τους και την προτίμηση για τη μόδα.

Στην πραγματικότητα, τα Zara συμβάλλουν επίσης στη υιοθέτηση νέων τάσεων μέσω των καταστημάτων της ή ακόμη και βοηθά στην επέκταση της μακροζωίας ορισμένων εποχιακών στυλ προσφέροντας προσιτές γραμμές.

Ορισμένα στοιχεία για τα Zara αποτυπώνουν το μέγεθος και την επιτυχία της εταιρείας σε όλο τον κόσμο.

Πάνω από 28 δις. δολάρια πωλήσεις το 2018

Κερδοφορία κοντά στα 4 δις. δολάρια

Πάνω από 7500 καταστήματα σε 96 χώρες

5 δις τετραγωνικά μέτρα σε καταστήματα

700 σχεδιαστές

175.000 εργαζόμενους από 160 διαφορετικές εθνικότητες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.