25 Απρ 2024
READING

Η “αθόρυβη” αλλά πολύ μεγάλη επιτυχία των Attica

4 MIN READ

Η “αθόρυβη” αλλά πολύ μεγάλη επιτυχία των Attica

Η “αθόρυβη” αλλά πολύ μεγάλη επιτυχία των Attica

Τα Attica-Αττικά Πολυκαταστήματα αποτελούν ένα παράδειγμα επιτυχίας χωρίς “θόρυβο”.

Κατάφεραν με πολλή δουλειά και χωρίς να “απασχολούν” με περιττή δημοσιότητα να υπερδιπλασιάσουν τις πωλήσεις τους σε δέκα χρόνια, ίσως τα δυσκολότερα δέκα χρόνια στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.

Τα πολυκαταστήματα attica, έχοντας διαγράψει από το 2005 επιτυχημένη πορεία στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, συνιστούν σήμερα τα μεγαλύτερα, πληρέστερα και πιο ενημερωμένα σε θέματα μόδας πολυκαταστήματα στην Ελλάδα. 

Με βασικό πολυκατάστημα το attica στo City Link στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και από δύο ακόμα πολυκαταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – το attica στο Golden Hall, στο Mall στο Μαρούσι και το attica στο Mediterranean Cosmos και στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη – τα attica καλύπτουν όλες τις ανάγκες των σύγχρονων καταναλωτών.

Ο σημερινός κύκλος εργασιών της εταιρείας συμμετοχών και των συγγενών επιχειρήσεων των attica ξεπερνά τα €200 εκ., ενώ το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολούν ανέρχεται σε περισσότερους από 2.000 εργαζομένους. 

Tα Αττικά Πολυκαταστήματα, την περίοδο 2011-2018 αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 2,6 φορές πηγαίνοντας κόντρα στην κρίση.

Έτσι από τα επίπεδα των 70 εκατ. ευρώ, οι πωλήσεις το 2018 έφτασαν στα 181 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο χρονικό διάστημα τα κέρδη πρό φόρων ανέβηκαν έξι φορές παραπάνω, αφού από τα 2 εκατ. ευρώ, έφτασαν πέρσι στα 12 εκατ. ευρώ.

Το 2019 επίσης εκτιμάται ότι έχει ολοκληρωθεί πολύ καλύτερα από το 2018 και ο Δεκέμβριος κινήθηκε σε θετικό έδαφος, με τις πωλήσεις να ενισχύονται πάνω από 3%. 

Τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν τα πολυκαταστήματα στα εμπορικά κέντρα Golden Hall και Mediterranean Cosmos, ενισχύοντας τις πωλήσεις τους κατά 5,5% τον Δεκέμβριο του 2019 συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.

Στο κένρο της Αθήνας οι πωλήσεις του καταστήματος ενισχύθηκαν κατά 2,5%, ενώ σταθερές παρέμειναν οι πωλήσεις του attica επί της οδού Τσιμισκή στην Θεσσαλονίκη. 

Εξαιρετικές επιδόσεις κατέγραψε επίσης και το διαδικτυακό κατάστημα καλλυντικών atticabeauty.gr την χρονιά που πέρασε.

Αρχίζουν τα έργα επέκτασης στο City Link

Μέσα στο μήνα ολοκληρώνονται οι μελέτες και ξεκινά η έναρξη των εργασιών ως τα τέλη του Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται η διεύρυνση του πολυκαταστήματος στο κέντρο της Αθήνας κατά 4.000 τμ, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των έργων τα τέλη του καλοκαιριού.

Παράλληλα, μέσα στην άνοιξη προγραμματίζεται η έναρξη-επέκταση λειτουργίας του e-shop, ξεκινώντας με την διάθεση αξεσουάρ και σταδιακά επεκτείνοντας την προϊοντική γκάμα που θα είναι διαθέσιμη και online.

Η διοίκηση της Αττικά Πολυκαταστήματα σχεδιάζει την στρατηγική της και στο βάθος αυτού του σχεδιασμού βρίσκεται η ενεργοποίηση στο Ελληνικό.

H κύρια δραστηριότητα στον τομέα των πολυκαταστημάτων αποτελεί το core business με τα καταστήματα Attica που ήδη υπάρχουν αλλά και με την προοπτική δημιουργίας νέου πολυκαταστήματος.

Η στρατηγική και οι άνθρωποι

Αυτό που είναι σαφές όλα αυτά τα χρόνια είναι η ξεκάθαρη στρατηγική των Attica αλλά και η υλοποιησή της με προσοχή και πειθαρχία.

Πίσω από αυτή την στρατηγική βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος και η ομάδα του.

Η επιλογή του σημείου στο κέντρο της Αθήνας για το Attica, η τοποθέτηση μέσα στο Golden Hall αλλά και τα υπόλοιπα σημεία ήταν εξαιρετικές real estate τοποθετήσεις.

Η αξία του brand των Attica, που “χτίστηκε” βήμα-βήμα χωρίς κανένα ψεγάδι, είναι επίσης παράδειγμα εξαιρετικής στρατηγικής branding.

Οι συνεργασίες και οι επιλογές για τα Attica όλα αυτά τα χρόνια αποτυπώνουν αποφάσεις με ένστικτο αλλά και σοβαρά κριτήρια χωρίς να αφήνουν κανένα περιθώριο στον ανταγωνισμό.

Τα στοιχεία της “πειθαρχίας” στον στόχο, η επιμονή στην στρατηγική και την υλοποίηση της και οι προσεκτικές επιλογές οφείλονται στον Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο που “έτρεξε” το brand με όραμα αλλά και μέτρο.

Δύο στελέχη που αποτελούν μέρος αυτής της επιτυχίας όλα αυτά τα χρόνια είναι η Εύη Κλαουδάτου και ο Ηλίας Κούκουτσας καθώς ήταν και είναι αφοσιωμένοι και αποτελεσματικοί χωρίς “φλυαρία”.

Φωτογράφιση: Θοδωρής Μάρκου
Πηγή φωτογραφίας Elle

Τα Attica είναι ένα παράδειγμα οράματος με απτά και εξαιρετικά αποτελέσματα. Επειδή στην Ελλάδα το όραμα τις περισσότερες φορές είναι ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες χωρίς περιεχόμενο, ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος και η ομάδα του στα Attica αποδεικνύουν ότι δεν χρειάζεται να μιλάς αλλά να κάνεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.