22 Δεκ 2024
READING

Οι άνθρωποι και η κατανομή των ηλικιών τους

3 MIN READ

Οι άνθρωποι και η κατανομή των ηλικιών τους

Οι άνθρωποι και η κατανομή των ηλικιών τους

Ποια είναι η ηλικιακή δομή του παγκόσμιου πληθυσμού και σε χώρες σε όλο τον κόσμο; Πώς άλλαξε με την πάροδο του χρόνου και τι μπορούμε να περιμένουμε για το μέλλον;

Η μέση παγκόσμια ηλικία έχει αυξηθεί από 21,5 χρόνια το 1970 σε 30 χρόνια το 2019.

Η παγκόσμια κατανομή κατά ηλικία δείχνει ότι το ένα τέταρτο (26%) είναι κάτω των 14 ετών, το 8% είναι άνω των 65 ετών, ενώ ο μισός πληθυσμός σε όλο τον κόσμο είναι η ηλικιακή ομάδα ηλικίας μεταξύ 25 και 65 ετών.

Η παγκόσμια πυραμίδα του πληθυσμού

Το 1950 υπήρχαν 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη. Τώρα το 2020 υπάρχουν 7,7 δισεκατομμύρια. Μέχρι το τέλος του αιώνα, τα ΗΕ αναμένουν παγκόσμιο πληθυσμό 11,2 δισεκατομμυρίων.

Αυτή η απεικόνιση της πληθυσμιακής πυραμίδας καθιστά δυνατή την κατανόηση αυτού του τεράστιου παγκόσμιου μετασχηματισμού.

Συγκρίνοντας τα έτη 1950 και 2018 διαπιστώνουμε ότι ο αριθμός των παιδιών που γεννήθηκαν αυξήθηκε – 97 εκατομμύρια το 1950 σε 143 εκατομμύρια σήμερα – και ότι η θνησιμότητα των παιδιών μειώθηκε ταυτόχρονα.

Αν τώρα συγκρίνουμε το 2018 με την προβολή για το 2100, βλέπουμε ότι οι επόμενες δεκαετίες δεν θα μοιάζουν με το παρελθόν. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα υπάρξουν λιγότερα παιδιά που θα γενννηθούν στο τέλος αυτού του αιώνα από σήμερα.

Βρισκόμαστε σε μια καμπή στην παγκόσμια ιστορία του πληθυσμού. Μεταξύ 1950 και σήμερα, ήταν μια αύξηση του αριθμού των παιδιών που ήταν υπεύθυνη για την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Καθώς η παγκόσμια υγεία βελτιώνεται και η θνησιμότητα πέφτει, οι άνθρωποι σήμερα αναμένεται να ζήσουν περισσότερο από κάθε άλλη γενιά που έχουμε μπροστά μας.

Για κάθε παιδί ηλικίας κάτω των 15 ετών, υπήρχαν 1,8 άτομα σε ηλικία εργασίας το 1950 ενώ σήμερα υπάρχουν 2,5. και μέχρι το τέλος του αιώνα θα υπάρχουν 3.5-4

Οι πλουσιότερες χώρες έχουν επωφεληθεί από τη μετάβαση αυτή τις τελευταίες δεκαετίες και τώρα αντιμετωπίζουν το δημογραφικό πρόβλημα του αυξανόμενου μεριδίου των συνταξιούχων που δεν συμβάλλουν στην αγορά εργασίας.

Η αλλαγή από το 1950 στο σήμερα και οι προβλέψεις έως το 2100 δείχνουν έναν παγκόσμιο πληθυσμό που γίνεται υγιέστερος.

Οι χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο διέρχονται μια σημαντική δημογραφική μετάβαση: από νέους σε όλο και πιο γηραιότερους ανθρώπους.

Το 2018 ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 64 ετών ξεπέρασε τον αριθμό των παιδιών κάτω των 5 ετών.

Ο χρόνος διακυμάνθηκε σημαντικά μεταξύ των χωρών – στις χώρες με υψηλότερα εισοδήματα, χαμηλά ποσοστά γονιμότητας και με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, μετατοπίζεται εδώ και δεκαετίες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα παιδιά κάτω των 5 ετών ήταν ήδη λιγότερα από εκείνους ηλικίας άνω των 64 ετών από το 1966. Στην Ισπανία ήταν το 1970 και στη Νότια Κορέα ήταν το 2000.

Για πολλές χώρες, αυτό το σημείο διέλευσης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Στην Ινδία, προβλέπεται να είναι το 2028. Στη Νότια Αφρική, αναμένεται να συμβεί το 2036.

Στις χώρες με χαμηλό εισόδημα, υψηλά ποσοστά γονιμότητας και χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής, αυτό το σημείο είναι ακόμα πολλές δεκαετίες μακριά: προβλέπεται ότι στη Νιγηρία, ότι τα παιδιά κάτω των 5 ετών θα ξεπεράσουν τα άτομα άνω των 64 έως το 2087.

Όλες αυτές οι δημογραφικές αλλαγές επηρεάζουν την αγορά εργασίας και βεβαίως όλη την υπόλοιπη αγορά.

Επίσης νέες ανάγκες δημιουργούνται για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και προηγούμενες προσεγγίσεις δεν καλύπτουν σημερινά προβλήματα.

Πολλές εταιρείες θα δουν τους πελάτες τους να γίνονται λιγότεροι μακροπρόθεσμα και άλλες μικρότερες εταιρείες θα δουν την αγορά τους να μεγαλώνει.

Αυτό δεν θα συμβεί αμέσως αλλά σταδιακά η κοινωνία αλλάζει και αυτό που χθες δεν μπορούσε να συμβεί σήμερα είναι η πραγματικότητα. Δημιουργούμε ένα μέλλον με πολλές και συναρπαστικές αλλαγές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.