Η στρατηγική κίνηση του Σκλαβενίτη που μοιάζει με του Amazon από την “ανάποδη”

Μια απόλυτα “παραδοσιακή” εταιρεία όπως ο Σκλαβενίτης ανακοίνωσε την είσοδο του στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μετά από πολλά χρόνια απουσίας από τον ψηφιακό κόσμο και την επίμονη εστίαση στα φυσικά καταστήματα.

Η στρατηγική κίνηση του Σκλαβενίτη μοιάζει πολύ με την κίνηση του Amazon να εξαγοράσει τα Whole Foods στην Αμερική αλλά “ανάποδα”.

Και οι δυο στρατηγικές κινήσεις είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά:

Ο Σκλαβενίτης έχει ήδη ηγηθεί στον χώρο του -στα φυσικά καταστήματα- πριν μπει στο e-commerce όπως το Amazon πριν αγοράσει τα Whole Foods. Όλα είναι θέμα στρατηγικής και προτεραιοτήτων.

Ο στόχος είναι το “σύνολο” και όχι το μέρος, δηλαδή το omnichannel και όχι το e-commerce. Δεν τον “ενδιαφέρει να πουλήσει” σε e-commerce περιβάλλον αλλά να είναι σε όλα τα κανάλια.

Προσθέτει νέους πελάτες και δεν πουλάει στους ίδιους πελάτες με διαφορετικό τρόπο. ”Προσεγγίζει” ένα κοινό που δεν είχε για 1η επιλογή τον Σκλαβενίτη αλλά τώρα με την παρουσία του στο e-commerce διεκδικεί μερίδιο από ένα κοινό που δεν είχε μέχρι τώρα.

Ο Σκλαβενίτης μπαίνει στην αγορά των data. Όταν το Amazon εξαγόρασε τα Whole Foods συνδύασε τεράστιο όγκο δεδομένων που είχε ήδη με καταναλωτικές συμπεριφορές στα φυσικά καταστήματα. Ο Σκλαβενίτης γνωρίζοντας πολύ καλά για πάνω από 50 χρόνια τους πελάτες του και την συμπεριφορά τους θα αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα που μέχρι τώρα δεν είχε.

Το συντριπτικό ποσοστό των πωλήσεων θα παραμείνει στα φυσικά καταστήματα του, όπως παραμένουν στο e-commerce του Amazon.Το Amazon δεν αγόρασε τα Whole Foods για τα έσοδα.

Η κίνηση δεν είναι κίνηση ανταγωνισμού αλλά ηγεσίας. Ο Σκλαβενίτης δεν μπαίνει στο ηλεκτρονικό εμπόριο για να ανταγωνιστεί αλλά για να αφήσει πίσω του τον ανταγωνισμό.

Και κάτι τελευταίο που δεν είναι πιθανό, αλλά δεν είναι και απίθανο, να συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον.

Σε μια πιθανή εξαγορά ή συνεργασία, η εταιρεία παρουσιάζει ένα ολιστικό “πακέτο” με εξαιρετική αξία του brand, πωλήσεις πάνω από 3 δις. ευρώ στα φυσικά καταστήματα και μέλλον στο e-commerce.

Η απόφαση του Σκλαβενίτη αποδεικνύει ότι έχει μέτρο, βαθειά στρατηγική ματιά και καλό timing.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here