24 Δεκ 2024
READING

Η αγορά του καφέ στην Ελλάδα

7 MIN READ

Η αγορά του καφέ στην Ελλάδα

Η αγορά του καφέ στην Ελλάδα

Μια από τις αγαπημένες συνήθειες στην Ελλάδα είναι ο καφές.Μας ταιριάζει στην κουλτούρα μας , στο κλίμα αλλά είναι και η πρώτη επιλογή για κάθε στιγμή.

Ακόμη και τα χρόνια της κρίσης, ο καφές παρέμενε μια “διασκέδαση” που δεν σταμάτησε.Είναι η πιο “φτηνή πολυτέλεια” που οι περισσότεροι αγαπούν και δεν σταμάτησαν να απολαμβάνουν.

Και οι εταιρείες δεν σταμάτησαν να επενδύουν στον κλάδο του καφέ  διευρύνοντας την παρουσία τους, ενώ νέοι παίκτες έκαναν την εμφάνιση τους στην αγορά, με τον ανταγωνισμό να εντείνεται συνεχώς.

Οι Έλληνες πάντα αγαπούσαν τον καφέ. Από τον ελληνικό, που ταυτίστηκε με την παράδοση και την κουλτούρα τους, τον φραπέ που έγινε αγαπημένη συνήθεια στη σύγχρονη ιστορία τους μέχρι τον εσπρέσο και τον καπουτσίνο που τα τελευταία χρόνια κυριάρχησαν στην αγορά.

Ο καφές είναι το πρώτο σε κατανάλωση ρόφηµα στον δυτικό κόσµο µετά το νερό µεταξύ όλων των -αλκοολούχων και µη- ποτών! 

Και η εγχώρια αγορά λοιπόν, χρόνο με τον χρόνο έχει να επιδείξει μία σημαντική άνοδο ως προς την ποσότητα που καταναλώνεται αλλά και μία σπουδαία βελτίωση όσον αφορά ποιότητα του καφέ που φτάνει στον τελικό καταναλωτή.

Κάποια στοιχεία αναλυτικά που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω:

  • Το 2018 στην Ελλάδα καταναλώθηκαν 40.000 τόνοι καφέ. Αυτό μεταφράζεται σε 5 δισεκατομμύρια κούπες με αντιστοιχία 510 κουπών ανά άτομο.
  • Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Καφέ, η χώρα μας βρίσκεται στην 17η θέση στον κόσμο στην κατά κεφαλήν κατανάλωση με 5,4 κιλά το χρόνο. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Φινλανδία με 12 κιλά!
  • Αναφορικά με το μέσο κόστος μιας κούπας καπουτσίνο σε καφέ, η Ελλάδα φιγουράρει στην 16η θέση με 3,49 δολάρια ενώ η πιο ακριβή μέση τιμή είναι στην Δανία με 5,20 δολάρια.
  • Τα έσοδα του κράτους από τον καφέ το 2017 ανήλθαν στα 90,4 εκατομμύρια ευρώ κι ένα χρόνο αργότερα στα 122,7 εκατομμύρια.
  • Οι Έλληνες απολαμβάνουν το 40% του καφέ εκτός σπιτιού (αξία κατανάλωσης 3 δισ.) και το 60% εντός (αξία κατανάλωσης 400 εκατ.).
  • Όσο αφορά στις προτιμήσεις, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Καφέ, στην κορυφή εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να βρίσκεται ο καφές σε μπρίκι (ελληνικός) με 32%. Στο 30% είναι ο στιγμιαίος (φραπέ – νες) που όμως «απειλείται» από τον espresso (28%). Ο καφές φίλτρου συμπληρώνει την στατιστική με 10%.

Η επικράτηση του 3ου κύματος καφέ

Τα τελευταία χρόνια στον κλάδο του καφέ κυριαρχεί το third wave. Στο τρίτο κύμα ουσιαστικά η διαχείριση του καφέ γίνεται από εξειδικευμένους barista.

Η πρώτη ύλη (ωμός κόκκος) εισάγεται απευθείας από τις φάρμες παραγωγής και ο καφές πλέον φτάνει στο φλιτζάνι φρεσκοκαβουρδισμένος και όχι εισαγόμενος.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του τρίτου κύματος καφέ είναι ότι οι καταναλωτές επιλέγουν κυρίως μικρά, ανεξάρτητα καφέ που μπορούν να τους ενημερώσουν με ακρίβεια πώς και πού καλλιεργήθηκαν τα φυτά του καφέ, ποιος έψησε τους κόκκους και πότε.

Επίσης, ο καφές είναι ακριβώς αλεσμένος για να ταιριάζει με τη μέθοδο εκχύλισης που αναδεικνύει τις καλύτερες ιδιότητες του κάθε κόκκου.

Η εβδομαδιαία δαπάνη για καφέ μπορεί να φτάσει και τα 21 ευρώ. Κατά μέσο όρο ωστόσο οι Έλληνες ξοδεύουν από 5 έως 10 ευρώ την εβδομάδα.

Οι αλυσίδες και ο ανταγωνισμός

Η Ελλάδα αναδεικνύεται  σε «δύναμη» όχι μόνο στην κατανάλωσή αλλά και στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον καφέ. 

Η μακροβιότερη αλυσίδα καφέ στην Ελλάδα είναι η Flocafe, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1994, όταν άνοιξε το πρώτο κατάστημα στη Λεωφόρο Κηφισίας.

Το 1995, ήρθε το πρώτο κατάστημα εκτός Αθηνών και σέρβιρε 8 διαφορετικά είδη espresso. Το 2003 το σήμα Flocafe βγήκε για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας, στη Λευκωσία.

Το 2014 το Flocafe έκανε ακόμη ένα βήμα εξέλιξης και επαναπροσδιορίστηκε ως Flocafe Espresso Room και σήμερα τα Flocafé αριθμούν πάνω από 120 καταστήματα και πρωταγωνιστούν στο χώρο της εστίασης.

Το 1999, εμφανίζονται τα Coffee Island συνδυάζοντας τη μορφή καφεκοπτείου με το espresso bar, η Coffee Island αριθμεί σήμερα πάνω από 430 καταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το 2009, εγκαινιάστηκε το πρώτο κατάστημα στη Λευκωσία. Επτά χρόνια αργότερα το 2016 έκανε την παρθενική της εμφάνιση στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και έναν χρόνο μετά επεκτάθηκε στον Καναδά.Το 2019 επεκτάθηκε στο Ντουμπάϊ.

Από το πρώτο κατάστημα στην ιστορική αγορά του Pike Place στο Σιάτλ το 1971, τα Starbucks διαθέτουν σήμερα  περισσότερα από 32.000 καταστήματα σε πάνω από 82 χώρες.

Τα Starbucks ξεκίνησαν με το όραμα μιας διαφορετικού τύπου εταιρείας που δεν τιμούσε απλώς τον καφέ, αλλά προσέφερε και μια αίσθηση ανθρώπινης επαφής.

Στην Ελλάδα ήρθαν το 2002 αλλά η πορεία τους δεν ήταν αυτή που σχεδιάστηκε και αφού η εταιρεία μεγάλωσε πολύ στην συνέχεια συρρικνώθηκε.

Παρόλα αυτά είναι ένα αγαπημένο brand που δίδαξε πολλά στην αγορά του καφέ.

Τα Mikel, άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα στη Λάρισα το 2008 και σήμερα διαθέτουν δίκτυο με πάνω από 230 καταστήματα σε 8 χώρες.

Σχεδόν 200 καταστήματα λειτουργούν σε πάνω από 50 πόλεις στην Ελλάδα. Ας σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής λειτουργούν περισσότερα από 70 mikel. Η αλυσίδα αναπτύσσεται στην Κύπρο, όπου διαθέτει πάνω από 10 σημεία, ενώ έχει τοποθετηθεί επίσης σε Μ. Βρετανία (Λονδίνο), ΗΠΑ (Μασαχουσέτη), Αυστραλία (Σίδνεϊ), ΗΑΕ (Ντουμπάι), Σαουδική Αραβία (Τζέντα) και σε μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας.

Σχεδιάζει δε επέκταση και σε άλλες χώρες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ως επόμενους προορισμούς του σήματος τις Ρουμανία, Πολωνία, Τουρκία και Αίγυπτο.

Τα CoffeeLab ξεκίνησαν από την Χαλκίδα το 2009 κι είναι η πρώτη αλυσίδα street coffee που εφαρμόζει ολοκληρωτικά  και κάνει γνωστό το «Τρίτο κύμα του καφέ» στην Ελλάδα.

Η εταιρεία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη του μεγαλύτερου δικτύου franchise καφέ στην Ελλάδα, με περισσότερα από 100 καταστήματα και παρουσία ήδη στην Κύπρο, την Αίγυπτο.

Τα Coffee Berry κάνουν την εμφάνισή τους το 2016, εντάσσοντας στο καφεκοπτείο και ξηρούς καρπούς. Mέσα σε 3 μόλις χρόνια,  η αλυσίδα έχει αναπτυχθεί ραγδαία με 115 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Και αυτή η αλυσίδα στηρίζει το «Τρίτο Κύμα του Καφέ», δηλαδή την συλλογική δράση μιας παγκόσμιας κοινότητας ανθρώπων που είναι λάτρεις του καφέ και προσπαθούν να το αναδείξουν με νέους τρόπους.

Μερίδιο στην αγορά καφέ διεκδικούν και αλυσίδες, οι οποίες δεν είναι καθαρά στην αγορά του καφέ, όπως ο Γρηγόρης και τα Everest.

Τα Everest είναι η παλαιότερη αλυσίδα στην Ελλάδα στον τομέα του γρήγορου φαγητού και τα τελευταία χρόνια διεκδικεί σημαντικό μερίδιο από τις αλυσίδες καφεστίασης διαθέτοντας 140 καταστήματα στην Ελλάδα.

Ο Γρηγόρης ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1972 ως αλυσίδα μικρογευμάτων, προσφέροντας ελληνικό καφέ και νες καφέ στους πελάτες του.

Από την δεκαετία του 2000 άρχισε να εξελίσσεται φθάνοντας να προσθέσει στη γκάμα του το νέο mild καφέ, όπως και το cold brew. Σήμερα διαθέτει περισσότερα από 315 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Ρουμανία και Μπαχάμες.

Η μάχη της “κάψουλας”

Τα τελευταία χρόνια δημιουργείται μια νέα μεγάλη αγορά, αυτή του espresso στο σπίτι με κυρίαρχο την Nespresso.

Η Nespresso έχει 10 καταστήματα στην Ελλάδα αλλά και ένα πολύ ισχυρό μηχανισμό που συνδυάζει ηλεκτρονικό εμπόριο και τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών.

Το περασμένο Φθινόπωρο, η Illycaffe υπέγραψε συμφωνία με την JDE βάσει της οποίας η τελευταία θα πουλάει κάψουλες καφέ με την επωνυμία Illy που θα είναι συμβατές με τις μηχανές Nespresso.

Σε αυτή την αναπτυσσόμενη κατηγορία, έχουν εισέλθει εκτός από τις παραδοσιακές εταιρείες καφέ, και ελληνικές αλυσίδες εστίασης όπως η Coffee Island και ο Γρηγόρης.

Σημαντική παρουσία έχουν και τα Starbucks στα super markets με κάψουλες καφέ.

Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η δραστηριοποίηση της Costa Coffee που εξαγοράστηκε από την Coca-Cola και η αγορά περιμένει να δει με ποιον τρόπο και ποια προιόντα θα έλθει στην Ελλάδα.

Αυτό που σίγουρα θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια είναι που θα καταναλώνεται ο καφές, έξω σε καταστήματα στο σπίτι και γραφείο.

Περισσότερα από 2,5 δισ. φλιτζάνια/κύπελλα καφέ καταναλώνονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο και αυτό από μόνο του αποδεικνύει πόσο σημαντικό προϊόν είναι ο καφές για την ζωή μας.

Οι εταιρείες καφέ έχουν έναν σκληρό ανταγωνισμό να αντιμετωπίσουν αλλά έχουν και πιστούς και πολλούς πελάτες που πάντα θα κρατάνε την αγαπημένη τους συνήθεια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.