25 Απρ 2024
READING

Γιατί η P&G εξαγόρασε τη Billie ένα startup για γυναίκες

3 MIN READ

Γιατί η P&G εξαγόρασε τη Billie ένα startup για γυναίκες

Γιατί η P&G εξαγόρασε τη Billie ένα startup για γυναίκες

Μόλις λίγες μέρες από τη νέα χρονιά, η Procter & Gamble ανακοίνωσε το σχέδιό της να εξαγοράσει τη Billie, μια ανερχόμενη μάρκα που βασίζεται στις συνδρομές και απευθύνεται σε γυναίκες.

Η P&G δεν αποκάλυψε τους όρους της εξαγοράς για την Billie μάρκα 2 ετών ξυρίσματος και περιποίησης σώματος η οποία παρέχει ένα κιτ ξυρίσματος σε γυναίκες για $ 9.

Η εταιρεία η οποία έχει επενδυτές από τη Goldman Sachs ως την Serena Williams, θα συνεχίσει να αναπτύσεται από τους δύο συνιδρυτές της και θα συμπεριληφθεί στο χαρτοφυλάκιο γυναικείου καλλωπισμού της P&G, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τα σήματα Venus, Braun και Joy.

Αυτή η εξαγορά θα επιτρέψει να φτάσει πιο κοντά σε millenials και gen Z γυναίκες με μια νέα και τολμηρή προσέγγιση.

Η τελευταία εξαγορά της P&G εμπεριέχεται στην παγκόσμια επιχειρηματική μονάδα grooming με επικεφαλής τη Gillette, η οποία εξακολουθεί να είναι η χειρότερη μονάδα του γίγαντα που εδρεύει στο Cincinnati, το οποίο κατέχει επίσης τις πάνες Pampers και το απορρυπαντικό Tide.

Το grooming ήταν η μοναδική μονάδα που σημείωσε πτώση στις πωλήσεις όταν η P&G παρουσίασε τα πρόσφατα τριμηνιαία αποτελέσματα τον Οκτώβριο.

Η grooming μονάδα αντιπροσώπευε το 9% των συνολικών πωλήσεων της P&G για το οικονομικό έτος 2019, ύψους 68 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 13% των κερδών της, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας.

Η αξία της Gillette μειώθηκε κατά 8 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς η μεγαλύτερη ξυριστική μάρκα των ΗΠΑ “κατηγορεί” την εξασθενημένη ζήτηση της αγοράς σε παράγοντες όπως οι άνδρες που ξυρίζονται λιγότερο συχνά από τις προηγούμενες γενιές.

Οι συνολικές πωλήσεις προϊόντων της κατηγορίας “hair-removal” στις Η.Π.Α. υποχώρησαν κατά μέσο όρο 3% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, φθάνοντας στα 3,96 δισ. δολάρια πέρσι, με μείωση κατά 5,2% για τις ανδρικές λεπίδες και τις χειροκίνητες ξυριστικές μηχανές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen. Οι γυναίκες επίσης έπεσαν.

Καθώς οι συνολικές πωλήσεις στη βιομηχανία επιβραδύνθηκαν, το νικηφόρο μερίδιο αγοράς έχει γίνει μια μάχη υψηλού επιπέδου.

Το να είσαι αυτός που εξαγοράζει ένα cool εμπορικό σήμα θα μπορούσε να σημαίνει μεγάλα κέρδη.

Για παράδειγμα η Dollar Shave Club η οποία αποκτήθηκε από την ανταγωνιστική εταιρεία Unilever αύξησε το μερίδιο αγοράς της στο 10,5% το 2018 καθιστώντας το εμπορικό σήμα Νο3 μόνο μετά από Gillette και Schick στο Euromonitor.

Το 2013 το μερίδιο του Dollar Shave Club ήταν μόλις κάτω από το 1%. Το Euromonitor βασίζεται σε 2018 δεδομένα.

Το μερίδιο αγοράς της Gillette, σε σύγκριση, υποχώρησε στο 53% από 64% κατά την ίδια χρονική στιγμή.

Μια άλλη start up, η Harry’s που πέρυσι συμφώνησε να πουληθεί στην Schick-Edgewell, είχε γίνει το Νο5 το 2018 κερδίζοντας το 4,3%, σύμφωνα με στοιχεία του Euromonitor.

Η Harry’s έχει επίσης παρουσιάσει τη γραμμή ξυρίσματος Flamingo με στόχο τις γυναίκες.

Καθώς νέες μάρκες κερδίζουν νεότερους καταναλωτές που βλέπουν τα προϊόντα τους ως αυθεντικότερα και πιο συναφή, η τάση στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες είναι να τις εξαγοράζουν για να καλύπτουν το χαμένο έδαφος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.