26 Απρ 2024
READING

Η Intersport ,η Decathlon,η Cosmos Sport,η Zakcret και η αγορά των αθλητικών

4 MIN READ

Η Intersport ,η Decathlon,η Cosmos Sport,η Zakcret και η αγορά των αθλητικών

Η Intersport ,η Decathlon,η Cosmos Sport,η Zakcret και η αγορά των αθλητικών

Το 1968 δέκα διαφορετικές εταιρείες ένωσαν τις δυνάμεις τους με έναν απώτερο στόχο: να δημιουργήσουν μια διεθνή εταιρεία αθλητικών ειδών, που θα προσφέρει στους καταναλωτές τα μέγιστα οφέλη, θα δημιουργήσει με τους πελάτες της σχέσεις εμπιστοσύνης και θα τους εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή ικανοποίηση από τα προϊόντα της.

Η συμφωνία στο Παρίσι, σήμανε την έναρξη λειτουργίας της Intersport, δίνοντας το σύνθημα για μια νέα εποχή στην αγορά των αθλητικών ειδών.

H Intersport είναι η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής αθλητικών ειδών στον κόσμο. Στην Ελλάδα είναι θυγατρική εταιρία του Ομίλου Φουρλή και δραστηριοποιείται από το 2000.

Ο Όμιλος Φουρλή αριθμεί σήμερα 135 καταστήματα στη λιανική αθλητικών ειδών. Το δίκτυο καταστημάτων Intersport αποτελείται από 50 καταστήματα στην Ελλάδα, 31 στη Ρουμανία, 23 στην Τουρκία, 9 στη Βουλγαρία και 6 στην Κύπρο.

Αντιστοίχως λειτουργούν 13 καταστήματα The Athlete’s Foot στην Ελλάδα και 3 στην Τουρκία.

Στην Ελλάδα η Intersport με τα 50 καταστήματα κυριαρχεί στην αγορά για σχεδόν 20 χρόνια με ένα μεγάλο και “καλοστημένο” δίκτυο καταστημάτων.

Το 2018 είχε πωλήσεις 111,0 εκ. ευρώ και στο 3ο τρίμηνο του 2019 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6,1%.

Το 1976 ιδρύεται η Decathlon η οποία αυτή την στιγμή έχει πάνω από 1500 καταστήματα σε 49 χώρες και στο τέλος του 2018 άνοιξε το 1ο της κατάστημα στο εμπορικό κέντρο Mare West στην Κόρινθο.

Το 2019 η εταιρεία άνοιξε το 2ο κατάστημα της στο Smart Park στα Σπάτα και σχεδιάζει το άνοιγμα και άλλων καταστημάτων.

Στην Ελλάδα έχουμε δύο ακόμη μικρότερες εταιρείες αλλά πολύ δυναμικές και ανερχόμενες ,την Zakcret και την Cosmos Sport.

Η Zakcret, ελληνική αλυσίδα αθλητικών & sportswear ειδών, ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1975 πήρε το όνομά της από τα ακρωνύμια δυο ελληνικών νησιών, ZAKynthos & CRETe. 

Σήμερα αριθμεί 22 φυσικά καταστήματα ,19 Zakcret Sports & 3 Sneaker Cage και 5 ηλεκτρονικά καταστήματα με περισσότερους από 300 εργαζόμενους συνολικά.

Η Zakcret έκλεισε κοντά στα 23 εκ. ευρώ τζίρο το 2018 και αναμένεται τα αποτελέσματα να είναι ακόμη καλύτερα το 2019.

Η Cosmos Sport ιδρύθηκε το 1982, από τον  Φ.Τσικνάκη με έμπνευση από ένα ταξίδι του στη Βαρκελώνη και από το 1995 η διοίκηση της εταιρείας συνεχίστηκε από τους τρεις υιούς του, Μιχάλη, Λευτέρη και Κώστα Τσικνάκη. 

Tο πρώτο κατάστημα λειτούργησε στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης, ενώ σήμερα αριθμεί, σε όλη τη χώρα, 37 φυσικά καταστήματα, πέντε εμπορικές επωνυμίες – Cosmos Sport, Sneaker10, Sportsfactory outlet, Soccer10 και το ΝΕΟ μπασκετικό κατάστημα Slam Dunk – και τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά καταστήματά τους  με πάνω από 480 εργαζόμενους.

Το 2018 η Cosmos Sport είχε πωλήσεις 37,5 εκ.ευρώ με αύξηση κοντά στο 20% από το 2017 και το 2019 πέτυχε πωλήσεις 47,2 εκ.ευρώ.

Έχει σημασία να επισημανθεί ότι η Zakcret και η Cosmos Sport έχουν δύο ξεχωριστά χαρακτηριστικά:

Πολύ ισχυρό ηλεκτρονικό εμπόριο

Ειδικά concepts καταστημάτων για sneakers

Αυτές οι 4 εταιρείες μαζί με τα καταστήματα των Nike, Adidas, Puma κυρίως αλλά και πάρα πολλά ανεξάρτητα καταστήματα αθλητικών ειδών μοιράζονται μια μεγάλη και πολύ δυναμική αγορά.

Η αγορά των αθλητικών ειδών υπολογίζεται στα 200 δις. δολάρια παγκοσμίως και είναι μια αγορά που έχει μεγαλώσει πολύ και κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία.

Οι δύο εταιρείες που κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά είναι η Nike και η Adidas και ακολουθούν με μεγάλη απόσταση Puma, Under Armour, Lululemon.

Τα χαρακτηριστικά της αγοράς έχουν αλλάξει καθώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αθλητικά ρούχα και παπούτσια στην καθημερινότητα τους, οι γυναίκες είναι το πιο δυναμικό τμήμα της αγοράς και οι συνεργασίες με μεγάλες ομάδες και super stars έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Επιπλέον η αγορά των sneakers έχει μια μοναδική δική της θέση καθώς επηρεάζεται από την αστική κουλτούρα και έχει εμφανίσει δευτερογενή αγορά με πολύ ισχυρές πωλήσεις.

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Σπάτα έχουμε Intersport ,The Athlete’s Foot και Decathlon στο Smart Park και στο McArthurGlen συνυπάρχουν outlets Nike,Adidas και Puma.

Αναμένεται να υπάρξει δύσκολος ανταγωνισμός και ήδη κάποια καταστήματα της Intersport ανακαινίζονται.

Η φυσιογνωμία των Intersport και Decathlon είναι διαφορετική αλλά με την ισχυροποίηση των δύο μικρότερων εταιρειών και συνυπολογίζοντας τα δίκτυα Nike και Adidas μάλλον η Intersport θα χρειαστεί να προσπαθήσει πάρα πολύ για να διατηρήσει την ηγετική θέση που έχει για πάρα πολλά χρόνια στην ελληνική αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.