27 Απρ 2024
READING

Amazon Vs. Walmart | Η επόμενη δεκαετία θα δείξει ποιος θα είναι στην κορυφή

5 MIN READ

Amazon Vs. Walmart | Η επόμενη δεκαετία θα δείξει ποιος θα είναι στην κορυφή

Amazon Vs. Walmart |  Η επόμενη δεκαετία θα δείξει ποιος θα είναι στην κορυφή

Η Amazon κλείνει έναν κύκλο και θέλει επίσημα να ξεπεράσει την Walmart ως τον κορυφαίο retailer στον κόσμο αν οι σημερινές τάσεις παραμείνουν αμετάβλητες.

Το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να προκύψει αυτό θα εξαρτηθεί από τις μεταβλητές που παρουσιαστούν και την ανταπόκριση της Walmart στην πρόκληση του Amazon.

Μέχρι τώρα στο Walmart έχουν διαπιστώσει ότι οι πρόσφατες πρωτοβουλίες τους και παρά την επιτυχία της νέας τους online αγοράς και δωρεάν παραλαβής στο κατάστημα, δεν επαρκούν για να αποτρέψουν την επίθεση του Amazon στην # 1 θέση τους.

Έχουν επίσης εκτιμήσει ότι οι πωλήσεις του Amazon είναι πολύ υποτιμημένες και ο αντίκτυπός τους είναι πολύ πιο σημαντικός από ό, τι είχε αρχικά θεωρηθεί.

Οι ανεξάρτητες πωλήσεις τρίτων μέσω της Amazon Marketplace αντιπροσωπεύουν ήδη το 60% περίπου των φυσικών πωλήσεών της , αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο το 20% των συνολικών πωλήσεών της.

Η Amazon στην κατηγορία των πωλήσεων τρίτων, καταγράφει μόνο τις προμήθειες, τις πληρωμές και τα έξοδα αποστολής.

Αυτό σημαίνει ότι το 20% περίπου των πωλήσεων του Amazon είναι υποεκπροσωπούμενες αφού αφορά αμοιβές επί των πωλήσεων των προιόντων και όχι τα ίδια τα προιόντα.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι η αξία όλων των εμπορευμάτων και υπηρεσιών που διακινήθηκαν στα καταστήματα και την πλατφόρμα του Amazon το 2019 υπερβαίνει κατά πολύ τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με τις μέσες εκτιμήσεις εσόδων 279 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Amazon και 520 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Walmart.

Με αυτή την προσέγγιση η Amazon έχει ξεπεράσει ήδη την Walmart για να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο όσον αφορά τις πωλήσεις. Δεν είναι “Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ”. Είναι μια «σύγκρουση των Τιτάνων».

Είναι όμως μια ανομοιογενής σύγκρουση και μια διαμάχη στην οποία η Walmart είναι το αουτσάιντερ.

Η Walmart πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσει ότι το Amazon έχει μερικά ισχυρά “όπλα” στο οπλοστάσιό του, κυρίως οι πωλήσεις cloud services, το Prime και οι διαφημιστικές πωλήσεις.

Αυτά τα “όπλα” μαζί δημιουργούν για το Amazon ένα πρωτοφανές επίπεδο καθαρού κέρδους πάνω από το 4% των συνολικών εσόδων και ένα απόθεμα μετρητών 32 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 σε σύγκριση με τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια της Walmart.

Η Walmart έχει συγκεκριμένες επιλογές μπροστά.

Θα συνεχίσει στο ίδιο “παιχνίδι” (60% πιθανότητα να συμβεί)

Η Walmart θα επικεντρωθεί στις ίδιες τις στρατηγικές που ήταν επιτυχημένες και την έκαναν αυτό που είναι σήμερα.

Θα πετύχει αποδοτικότητα και εξοικονόμηση από την τρέχουσα αλυσίδα εφοδιασμού της, χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα και θα επωφεληθεί από το δίκτυο των καταστημάτων για το “click & collect” (ή αγοράσετε online, pickup in-store, BOPIS).

Και θα σταματήσει τις “φανταχτερές” και ακριβές εξαγορές που έχουν ελάχιστη ή καθόλου συνέργεια με το βασικό επιχειρηματικό μοντέλο της Walmart.

Αυτό αναμφίβολα θα διατηρήσει την Walmart στην πορεία ανάπτυξης των πωλήσεων, αλλά με χαμηλότερα επίπεδα κερδοφορίας.

Αυτό δεν θα είναι επίσης αρκετό για να εμποδίσει την Amazon να πάρει την πρώτη θέση στις παγκόσμιες πωλήσεις, δεδομένων των υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξής της.

Θα αντιμετωπίσει αλλιώς την πραγματικότητα (20% πιθανότητα να συμβεί)

Η Walmart μπορεί επίσης να αποδεχθεί το γεγονός ότι η αντίδρασή της στην απειλή του Amazon ήταν «πολύ λίγο, πολύ αργά».

Περίμενε μέχρι την εξαγορά του Whole Foods από το Amazon το 2017 για να συνειδητοποιήσει ότι ο Bezos έχει στόχο την 1η θέση.

Αν και η αντίδρασή ήταν γενικά θετική μπορεί σαφώς να είναι ανεπαρκής για να επιβραδύνει ή να ξεπεράσει την απίστευτη ορμή του Amazon.

Η Walmart μπορεί τώρα να συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται τη βοήθεια των “μεγαλύτερων” παικτών για να υπερασπιστεί τη θέση της, βέβαια, “μεγαλύτερων” δεν είναι η σωστή λέξη, καθώς η Walmart είναι από πολλές απόψεις η «μεγαλύτερη».

Η Amazon δεν είναι retailer. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα η Amazon έχει περισσότερες ομοιότητες με τον τομέα της τεχνολογίας από ό, τι με τις υπόλοιπες βιομηχανίες με τις οποίες ανταγωνίζεται, λιανικής, ψυχαγωγίας και logistics.

Η Walmart πρέπει να βρει έναν partner που θα προσφέρει αποτελεσματικά περισσότερη δύναμη στην πάλη ενάντια στο Amazon.

Οι πιθανοί εταίροι της περιλαμβάνουν έναν τεχνολογικό φορέα και ίσως έναν διαχειριστή logistics ικανό να εξουδετερώσει την εφοδιαστική της Amazon.

Η Microsoft και η Google είναι οι πιο πιθανό υποψήφιοι αν το σενάριο αυτό είναι εφικτό.

Η ελιτιστική τοποθέτηση της Apple μπορεί να είναι δύσκολο να προσαρμοστεί στις τοποθετήσεις της μαζικής αγοράς της Walmart.

Το Facebook δεν διαθέτει υπηρεσίες back office τόσο κερδοφόρες και απαραίτητες για τη Walmart αν θέλει να εξουδετερώσει τις υπηρεσίες cloud AWS.

Η Microsoft έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές στρατηγικές διαπραγματεύσεις με τη Walmart για να οδηγήσει την ψηφιακή της στρατηγική και φαίνεται σαν ο “φυσικός εταίρος”.

Παρουσιά παντού, με βαθιές τσέπες και έτοιμη για μια αντιπαράθεση με την Amazon, η Microsoft είναι ο κορυφαίος υποψήφιος.

Οι logistics partners , UPS και FedEx, πρέπει επίσης να αισθάνονται ότι αντέδρασαν «πολύ λίγο, πολύ αργά» στην απειλή του Amazon.

Σε αντίθεση με την Walmart, ο αγώνας τους δεν είναι για ηγεσία αλλά για επιβίωση. Όπως και με το λιανικό εμπόριο, η Amazon έχει τόσες πολλές ροές κερδών και μετρητών και μπορεί πολύ καλά να προσφέρει την διακίνηση του και τις υπηρεσίες logistics με ζημιά.

Μια συμμαχία της FedEx με τοWalmart θα προκαλούσε αναμφισβήτητα μια τεράστια αλλαγή σε έναν ασφυκτικό ανταγωνισμό.

Σημαντική κίνηση από το Amazon (20% πιθανότητα να συμβεί)

H πιο αμφισβητήσιμη επιλογή κατά την επόμενη δεκαετία θα είναι η απόφαση του Amazon να μπει στον “πόλεμο των super markets”.

Η πολυπλοκότητα ενός κλάδου με χαμηλό περιθώριο κέρδους, στον οποίο ένα μεγάλο δίκτυο φυσικών καταστημάτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία, μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι το Waterloo του Amazon.

Το ότι είναι κυρίαρχος “παίκτης” στο e-commerce μπορεί να ωθήσει το Amazon να κάνει την πιο παράλογη απόφασή του μέχρι σήμερα, να ξεκινήσει ή να αναλάβει μια μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων.

Η επόμενη δεκαετία δεν θα δείξει πως αυτή η σύγκρουση θα καθορίσει τη μορφή του λιανικού εμπορίου κατά την επόμενη δεκαετία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.