27 Απρ 2024
READING

Η εποχή του επαναπροσδιορισμού της IKEA

2 MIN READ

Η εποχή του επαναπροσδιορισμού της IKEA

Η εποχή του επαναπροσδιορισμού της  IKEA

Το 2019, αρκετές μεγάλες εταιρείες έκαναν αυτό που θα μπορούσε να αποκαλείται ανανέωση της μάρκας παρά rebranding, κάνοντας μικρές αλλαγές σχεδιασμού της λειτουργίας στον ψηφιακό χώρο και για μια πιο αποδοτική μάρκα σε όλες τις πλατφόρμες.

Μια από αυτές ήταν η ΙΚΕΑ που προσάρμοσε την ταυτότητα της για να μπορεί να “μιλήσει” ψηφιακά.

Η σουηδική εταιρεία επίπλων έκανε αλλαγές στο εμπορικό σήμα κατά το παρελθόν έτος, ξεκινώντας με το κλασικό λογότυπo μπλε-κίτρινο τον Απρίλιο του 2019.

Η εταιρεία προσάρμοσε το λογότυπο για να αυξήσει την ψηφιακή ευκρίνεια διευρύνοντας τον αρνητικό χώρο μεταξύ των μορφών κάθε γράμματος.

Ένα μήνα αργότερα, η Ikea δημιούργησε περισσότερες εξελίξεις σε αυτό που χαρακτήρισε την “εξέλιξη του λογότυπου” της, με την κυκλοφορία του νέου συστήματος λογοτύπων Fönster.

Αυτός είναι ένας κατάλληλος τρόπος για να περιγραφεί η διαδικασία, καθώς οι αλλαγές είναι τόσο μικρές, οι προσαρμογές θα μπορούσαν να είναι συγκρίσιμες με την ίδια την επιστημονική διαδικασία.

Όμως, καθώς ο γίγαντας των επίπλων συνεχίζει να επεκτείνεται παγκοσμίως, η Ikea αναβάθμισε την τυποποιημένη γραμματοσειρά  της σε μία που λειτουργεί σε οποιαδήποτε αγορά, επειδή υποστηρίζει περισσότερες από 800 γλώσσες.

Η γραμματοσειρά, που ονομάζεται Noto, ξεκίνησε το 2016 από την Google και την Monotype, η οποία πέρασε πέντε χρόνια δημιουργώντας μια οικογένεια γραμματοσειρών που περιλαμβάνει πάνω από 300.000 ειδικούς χαρακτήρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 800 γλώσσες. 

Οι λατινικοί χαρακτήρες στην οικογένεια γραμματοσειρών είναι απλοί και sans-serif, και φαίνονται ελαφρώς πιο αδύνατοι και καθαρότεροι από τον προηγούμενο τύπο της Ikea, Verdana.

Αλλά αυτό δεν είναι ο κύριος λόγος που η αλλαγή αυτή έχει πολύ νόημα για την Ikea. 

Καθώς η εταιρεία λειτουργεί 422 καταστήματα παγκοσμίως και ανοίγει ακόμη περισσότερα, χρειάζεται ένα τυπογραφικό στοιχείο που θα λειτουργεί σε όλα αυτά τα πλαίσια ενώ θα ενοποιεί το εμπορικό σήμα της Ikea.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.