24 Απρ 2024
READING

Ποιοι είναι οι 10 μεγαλύτεροι retailers στον κόσμο;

3 MIN READ

Ποιοι είναι οι 10 μεγαλύτεροι retailers στον κόσμο;

Ποιοι είναι οι 10 μεγαλύτεροι retailers στον κόσμο;

Το 2019 ήταν ένα από τα “σκληρότερα” χρόνια στην ιστορία του κλάδου λιανικής – παρατηρήθηκε επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών, ώθηση από τους καταναλωτές για υιοθέτηση πιο δεοντολογικών πρακτικών από τους λιανοπωλητές και ταχεία αύξηση των online πωλήσεων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο αριθμό καταστημάτων να κλείσουν, πάνω από 9.000 μόνο στις ΗΠΑ και προειδοποιήσεις μείωσης κερδοφορίας από πολλές επιχειρήσεις λιανικής.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, οι μεγαλύτεροι έμποροι λιανικής πώλησης στον κόσμο παραμένουν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κόσμο και μια πρόσφατη έκθεση του Institute for Real Growth (IRG) που πραγματοποίησε η Kantar / WPP τονίζει την τεράστια κλίμακα αυτών των επιχειρήσεων.

Οι 10 κορυφαίοι λιανοπωλητές ανά κύκλο εργασιών παγκοσμίως.


Walmart (ΗΠΑ) – Με 517 δισ. δολ. σε παγκόσμια έσοδα, η Walmart εξακολουθεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του μεγέθους του Amazon, παρά το γεγονός ότι η Amazon έχει σημαντικά υψηλότερη κεφαλαιοποίηση. Η αμερικανική Walmart συνεχίζει να επεκτείνεται διεθνώς και το 23% των εσόδων προέρχεται τώρα εκτός των ΗΠΑ, 4% υψηλότερα από το Amazon.

Amazon (Η.Π.Α.) – Ο κορυφαίος διαδικτυακός λιανοπωλητής παγκοσμίως με έσοδα 213 δισ. δολαρίων και 10 δισ. δολάρια κέρδη για το προηγούμενο οικονομικό έτος, σημαντικά υψηλότερα λόγω της εξαιρετικά κερδοφόρας επιχείρησης cloud services.

Costco (Η.Π.Α.) – Η εταιρεία λιανικής πώλησης παρουσίασε πωλήσεις 144 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα έσοδα αυτά προέρχονταν από μόλις 788 καταστήματα – δείχνοντας ότι το μοντέλο big box καταστημάτων μπορεί να οδηγήσει σε υψηλές πωλήσεις.

Schwarz Group (Γερμανία) – Μία από τις 3 υψηλότερερες μη-αμερικανικές εταιρείες στον κατάλογο παρουσίασε έσοδα ύψους 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το 63% των εσόδων εκτός Γερμανίας για τον όμιλο που κατέχει την αλυσίδα Lidl και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Kroger (ΗΠΑ) – Χωρίς διεθνή παρουσία, η Kroger δημιούργησε έσοδα ύψους 124 δισ. δολαρίων από μόλις 3.037 καταστήματα στις ΗΠΑ. Αυτό συγκρίνεται με τα 12.000 καταστήματα της Schwarz και τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια.

Walgreens Boots Alliance (Η.Π.Α.) – Η μεγαλύτερη εταιρεία φαρμακείων στον κόσμο παρήγαγε 114 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, με το 13% των πωλήσεων να προέρχονται κυρίως από τα Boots στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Home Depot (Η.Π.Α.) – Η μόνη εταιρεία βελτίωσης σπιτιού και επίπλων της πρώτης δεκάδας είναι το Home Depot με πωλήσεις 108 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία είναι λιγότερο πιθανό να αισθανθεί την απειλή της Amazon λόγω της εξειδικευμένης φύσης των προϊόντων που πωλεί.

Aldi (Γερμανία) – το 70% των πωλήσεων για την Aldi συμβαίνουν εκτός Γερμανίας, δείχνοντας πόσο δημοφιλής είναι η γερμανική αλυσίδα σε ολόκληρη την Ευρώπη. 11.922 καταστήματα παράγουν πωλήσεις ύψους 109 δισ. δολαρίων.

Carrefour (Γαλλία) – Η μεγαλύτερη αλυσίδα σουπερμάρκετ της Ευρώπης, σε όγκο καταστημάτων – ο γαλλικός γίγαντας υπόκειται πλέον σε αυξανόμενη πίεση στις βασικές αγορές από τους γερμανικούς ομίλους Schwarz και Aldi. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 101 δισ. δολάρια.

JD.Com (Κίνα) – Με πωλήσεις 94 δισεκατομμυρίων δολαρίων το JD.com είναι διπλάσιο από το μέγεθος του πιο διάσημου σίγουρα στις δυτικές χώρες ανταγωνιστή Alibaba. Αυτά τα υψηλά έσοδα έχουν δει τώρα ότι η εταιρεία επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε άλλα προϊόντα τεχνολογίας. Όλα τα έσοδα προέρχονται από την Κίνα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.