16 Ιαν 2025
READING

Η ΑΒ Βασιλόπουλος και του “πουλιού το γάλα”

5 MIN READ

Η ΑΒ Βασιλόπουλος και του “πουλιού το γάλα”

Η ΑΒ Βασιλόπουλος και του “πουλιού το γάλα”

Η εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος έκλεισε τα 80 της χρόνια το 2019 και φέτος είναι στο 81ο έτος της ζωής της.

Σε αυτή την πορεία γνώρισε μεγάλη επιτυχία και έφερε πολλές καινοτομίες στην αγορά των τροφίμων.

Μέχρι το 1992 ήταν αμιγώς ελληνική επιχείρηση. Εκείνη την χρονιά η πλειοψηφία της εταιρείας περνά στον πολυεθνικό, εκ Βελγίου, όμιλο Delhaize.

Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει βιώσει πολλές αλλαγές στην Ελλάδα αλλά και στον πολυεθνικό όμιλο που ανήκει.

Την άνοιξη του 2016 αποχωρεί από την εταιρεία ο Κ. Μαχαίρας μετά από 18,5 πολύ επιτυχημένα χρόνια ως CEO της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Ο Κ. Μαχαίρας άφησε το στίγμα του στην εταιρεία. Την μεγάλωσε, την διοίκησε και την παρέδωσε σε υψηλά επίπεδα πωλήσεων και κερδοφορίας.

Για πάνω από 18 χρόνια η εταιρεία είχε ταυτότητα και στρατηγική και αυτά οδηγούσαν σε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Την ίδια χρονιά και επίσημα πλέον η Carrefour-Μαρινόπουλος βγαίνει “εκτός παιχνιδιού” και δημιουργείται μια μεγάλη “ευκαιρία” στην αγορά.

Όλοι οι υπόλοιποι “παίκτες” διεκδικούν μερίδια από αυτή την ευκαιρία που παρουσιάζεται.

Τότε είναι που στην ΑΒ Βασιλόπουλος -που επίσης διεκδικεί μερίδιο από αυτή την “ευκαιρία”- αναλαμβάνει CEO ο Λ. Βρεττάκος.

Να σημειωθεί ότι το 2016 οι κυρίως ωφελημένοι από την κατάρρευση της «Μαρινόπουλος» ήταν η «ΑΒ Βασιλόπουλος» και η Lidl.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος “σπάει” το φράγμα των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ “και ο κύκλος εργασιών της ανέρχεται στα 2,174 δισ. ευρώ, από 1,945 δισ. ευρώ το 2015.

Με τον τζίρο αυτό η εταιρεία διατηρείται στην πρώτη θέση του κλάδου το 2016 αλλά το 2017 ο Σκλαβενίτης εξαγοράζει τον Μαρινόπουλο και σιγά-σιγά τα πρώην καταστήματα Μαρινόπουλος “γυρνάνε” σε Σκλαβενίτης και η αγορά αρχίζει να ισορροπεί.

Το 2017 η ΑΒ Βασιλόπουλος χάνει την πρώτη θέση. Μεγαλύτερος εμπορικός όμιλος στην Ελλάδα εξελίσσεται πλέον ο όμιλος Σκλαβενίτη, καθώς οι πωλήσεις του το 2017 όχι μόνο έσπασαν το φράγμα των 2 δισ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία του, αλλά ξεπέρασαν και αυτές της ΑΒ Βασιλόπουλος, που μέχρι τώρα κρατούσε τα σκήπτρα, ξεπερνώντας τα 2,5 δισ. ευρώ.

Το φθινόπωρο του 2018 o Βασίλης Σταύρου, αναλαμβάνει καθήκοντα Brand President της ΑΒ Βασιλόπουλος από την 1η Οκτωβρίου, διαδεχόμενος τον Λεωνίδα Βρεττάκο.

To 2018 o Σκλαβενίτης “σπάει” το φράγμα των 3 δις. ευρώ σε πωλήσεις και η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει πωλήσεις 1,99 δις ευρώ γνωρίζοντας κάμψη -5,43% σε σύγκριση με το 2017 όταν οι πωλήσεις κυμάνθηκαν στα 2,1 δις ευρώ.

Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα αλλά και στην μητρική εταιρεία στο Βέλγιο συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές.

Το 2016 η Delhaize στην οποία ανήκει η ΑΒ Βασιλόπουλος συγχωνεύεται με την Ahold και δημιουργείται ένας όμιλος με 6.700 καταστήματα σε όλο τον κόσμο που εξυπηρετεί 50 εκατομύρια πελάτες την εβδομάδα και έχει κοντά στους 400.000 εργαζόμενους.

Όλες αυτές οι αλλαγές και στην Ελλάδα αλλά και στην μητρική εταιρεία, φαίνεται να έχουν επηρεάσει την ΑΒ Βασιλόπουλος η οποία τα τελευταία 3-4 χρόνια “δοκιμάζεται”.

Η “ευκαιρία” που δημιουργήθηκε το 2016 φαίνεται να “χάθηκε” για την ΑΒ Βασιλόπουλος η οποία και το 2019 βρισκόταν σε πίεση από την κυριαρχία του Σκλαβενίτη αλλά και την ανάπτυξη του Μασούτη στην Αθήνα.

Η εταιρεία “έτρεξε” πολλές προωθητικές ενέργειες και διαφημίσεις τα τελευταία χρόνια στοχεύοντας σε διαφορετικά κοινά με διαφορετικά μηνύματα, αλλά μάλλον “έλειψε” το ξεκάθαρο μήνυμα μιας στρατηγικής με ορίζοντα.

Δεν είναι καθόλου εύκολο να ανταγωνιστείς τον Σκλαβενίτη που έχει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο καταστημάτων και πιστό πελατολόγιο, την Lidl που “παίζει” με την τιμή αλλά επικοινωνεί και αξία, τον Μασούτη που “κατεβαίνει” στην Αθήνα, αλλά και τους υπόλοιπους μικρότερους παίκτες.

Όλοι αυτοί οι εξωτερικοί παράγοντες έχουν επηρεάσει την εταιρεία και μάλιστα σε μια αγορά που ήδη δυσκολεύεται πολύ τα τελευταία 10 χρόνια.

Φαίνεται σαν να μην κέρδισε τα “στοιχήματα που ποντάρισε” η ΑΒ Βασιλόπουλος, παρόλο που όλα όσα έκανε και το καθένα ξεχωριστά είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Η τιμή, το δίκτυο των φυσικών καταστημάτων, τα φρέσκα προϊόντα, οι σχέσεις με τους παραγωγούς, η πιστότητα πελατών, το e-commerce, η ποιότητα. Ποιό από όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι η διαφοροποίσηση της ΑΒ Βασιλόπουλος;

Και εάν είναι όλα αυτά μαζί πως δημιουργούν μια στρατηγική που “αφορά και φτάνει στον καταναλωτή”;

Αυτά είναι τα στρατηγικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για να φέρουν αποτέλεσμα.

Το φθινόπωρο που μας πέρασε ανακοινώθηκε μια καινούργια φιλόδοξη στρατηγική από τον Β. Σταύρου με κατεύθυνση την 1η θέση και την επαναφορά στο “και του πουλιού το γάλα”.

Στην “καρδιά” της ΑΒ Βασιλόπουλος όλα αυτά τα χρόνια ήταν η πρωτοπορία, η ξεχωριστή αγοραστική εμπειρία, η ποικιλία προιόντων. Φαίνεται πως η νέα στρατηγική υπηρετεί το dna της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Τα τελικά αποτελέσματα του 2019 και η υλοποίηση μιας ξεκάθαρης στρατηγικής θα είναι τα δύο σημεία “κλειδιά” για το 2020.

Και μένει να αποδειχθεί εάν η ΑΒ Βασιλόπουλος μπορεί ξανά να διεκδικήσει την 1η θέση ή θα “αποδεχθεί” την 2η θέση με την “πίεση” της LIDL.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ο ίδιος ο Β. Σταύρου ο οποίος είναι “παιδί” της εταιρείας και γνωρίζει την ίδια του την εταιρεία αλλά και την αγορά των τροφίμων για πάρα πολλά χρόνια.

Ο Β. Σταύρου φέρνει εμπειρία, γνώση αλλά και θέληση να αφήσει το δικό του στίγμα στην ΑΒ Βασιλόπουλος.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος είναι ένα lovable brand στην Ελλάδα και μπορεί να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Το 2020 είναι η χρονιά που θα καθορίσει την αγορά για τα επόμενα χρόνια και θα μάθουμε πως και πόσο θα αλλάξει η αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.