19 Απρ 2024
READING

Urban mobility |3 τάσεις για το μέλλον

4 MIN READ

Urban mobility |3 τάσεις για το μέλλον

Urban mobility |3 τάσεις για το μέλλον

Πως θα μπορούσε να είναι η αστική μετακίνηση του αύριο; Για να μπορέσουμε να κατηγοριοποιήσουμε σωστά το παρόν και τις τάσεις του μέλλοντος, πρέπει να κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο.

Λονδίνο, 1800: Η πόλη ήταν μία από τις 3 μεγαλύτερες στον κόσμο και κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του ενός εκατομμυρίου κατοίκων.

Ένα πυκνό δίκτυο σιδηροδρομικών γραμμών επέτρεπε στους μετακινούμενους από τις γύρω περιοχές να δουλεύουν στο κέντρο – περιοχές που ήταν κάποτε αγροτικές τώρα συγχωνεύτηκαν με την πόλη.

Αλλά σε αυτό το κέντρο, οι άμαξες με τα άλογα, οι οποίες χρησίμευσαν ως το κύριο μέσο μεταφοράς, κατέκλυσαν σύντομα τους δρόμους.

Με την οικοδόμηση του πρώτου υπόγειου σιδηροδρομικού δικτύου στον κόσμο το 1860, η πόλη ήθελε να κυριαρχήσει στην πρόκληση των υπόγειων γραμμών.

Μόλις 40 χρόνια αργότερα, η πρωτεύουσα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, με περίπου 6,7 εκατομμύρια κατοίκους, ήταν μακράν η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο.

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 500 megacities παγκοσμίως. Ορισμένες μεγαλουπόλεις διαθέτουν περισσότερα από 20 εκατομμύρια κατοίκους.

Το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί μόνο το 2% της επιφάνειας της γης. Αυτοί οι περίπου 4,2 δισ. άνθρωποι καταναλώνουν το 70% των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη.

Σήμερα, ένα υπόγειο δίκτυο μετρό δεν αρκεί για να εξουδετερώσει το πρόβλημα και να μειώσει τους κινητήρες των δρόμων και τον θόρυβο και τη ρύπανση που φέρνουν.

Τα καλά νέα: υπάρχουν πολλά υποσχόμενες τάσεις και λύσεις για την αστική κινητικότητα του αύριο.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Βελτίωση της αστικής κίνησης

Οι επισκέπτες σε εκθέσεις αυτοκινήτων θαυμάζουν αυτοκίνητα με ισχυρούς κινητήρες που παρουσιάζονται.

Αν και αυτά τα οχήματα δεν είναι ακριβώς ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος οι σύγχρονοι κινητήρες εσωτερικής καύσης είναι τώρα πολύ λιγότερο ρυπογόνοι.

Επιπλέον, για ακόμα καλύτερη ποιότητα του αέρα, η ήσυχη ανάπτυξη της ηλεκτρικής ικανότητας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά.

Εντός της Ευρώπης, η Νορβηγία είναι πιθανότατα το πιο γνωστό μοντέλο σε θέματα ηλεκτροκίνησης. Ωστόσο, οι Κάτω Χώρες και το Άμστερνταμ ειδικότερα επεκτείνονται συνεχώς σε αυτόν τον τομέα.

Η αστική κινητικότητα γίνεται ολοένα και πιο ηλεκτρική και, κατά συνέπεια, βελτιώνεται η ποιότητα του αέρα.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα: Εάν αγοράσετε ένα ηλεκτρικό όχημα στο Άμστερνταμ αλλά δεν έχετε δικό σας χώρο στάθμευσης με ηλεκτρική σύνδεση, η πόλη θα σας χτίσει ένα δημόσιο σταθμό φόρτισης στη γύρω περιοχή δωρεάν.

Ξεκινώντας με 300 σταθμούς φόρτισης το 2011, ο αριθμός τους είχε ήδη αυξηθεί στα 2.400 έως τα μέσα του 2018.

Το 2019, το δίκτυο σταθμών φόρτισης αναμένεται να φτάσει σε 4.000 σημεία ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, παρέχεται επιδότηση μέχρι 5.000 ευρώ για τα αυτοκίνητα και για φορτηγά, αυτό φθάνει ακόμη και τα 40.000 ευρώ.Ο στόχος είναι ότι μέχρι το 2040, μόνο οχήματα ηλεκτροκίνητα να κυκλοφορούν μεταξύ των καναλιών.

Πρωτοβουλίες όπως το “Άμστερνταμ Electric” καταδεικνύουν ότι η ηλεκτρική κίνηση δεν παραμένει στο περιθώριο στην Ευρώπη.

Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κινεζική αγορά έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο όσον αφορά τα “νέα ενεργειακά οχήματα”.

Περίπου το 60% τοις όλων των αυτοκινήτων που έχουν πρόσφατα λάβει άδεια και ηλεκτρικά κινούνται παγκοσμίως είναι εγγεγραμμένα στην Κίνα. Υπάρχουν 330.000 δημόσια σημεία χρέωσης στη χώρα για περίπου 2.6 εκατομμύρια οχήματα.

Car sharing: Ανταλλαγή αυτοκινήτου αντί ιδιοκτησίας

Μέχρι και το 40% της συνολικής κυκλοφορίας στην πόλη δημιουργείται από αυτούς που αναζητούν χώρο στάθμευσης.

Ωστόσο, αν πολλά άτομα μοιράζονται ένα αυτοκίνητο, αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει λιγότερους χώρους στάθμευσης, και η αστική κίνηση βελτιώνεται. Η αντίστοιχη ιδέα είναι η κοινή χρήση αυτοκινήτων και υπάρχουν δύο βασικοί τύποι:

  1. Σταθεροί πάροχοι κοινής χρήσης αυτοκινήτων
    Στους σταθερούς παρόχους κοινής χρήσης αυτοκινήτων, πρέπει να επιστρέψετε το αυτοκίνητο στο σταθερό χώρο στάθμευσης μετά το τέλος της περιόδου ενοικίασης.
  2. Ελεύθερη κοινή χρήση αυτοκινήτων
    Με τα αποκαλούμενα συστήματα ελεύθερης χρήσης, μπορείτε να σταθμεύσετε το όχημά σας στην περιοχή που θέλετε, αλλά σαφώς καθορισμένη περιοχή.

Ενώ υπάρχουν περίπου 700.000 χρήστες κοινής χρήσης αυτοκινήτων στην Ευρώπη στο τέλος του 2011, εκτιμάται ότι μέχρι το 2020 θα υπάρξουν περίπου 15 εκατομμύρια.

Η Γερμανία έχει επίσης μεγάλη εξέλιξη : στις αρχές του 2019, καταγράφηκαν περίπου 2,46 εκατομμύρια χρήστες στην κοινή χρήση αυτοκινήτων – 350.000 περισσότεροι από ό, τι στις αρχές του 2018.

Αυτόνομη οδήγηση: Αφήστε το αυτοκίνητο να κάνει την “δουλειά”

Ως χρήστης κοινής χρήσης αυτοκινήτων, εξακολουθείτε να πρέπει να οδηγήσετε κάποιες φορές αυτοκίνητο. Αλλά στο μέλλον, το όχημά σας θα μπορούσε ήδη να είναι σε θέση να σας οδηγήσει, σαν να κατευθύνεται από ένα φάντασμα.

cockpit of autonomous car. self driving vehicle hands free driving.

Αυτό που μοιάζει με επιστημονική φαντασία δεν είναι πλέον ένα ανατριχιαστικό όραμα για το μέλλον, αλλά ο σαφής στόχος σε πολλά ερευνητικά και αναπτυξιακά κέντρα.

Ο δρόμος προς την αυτόνομη οδήγηση έχει 5 επίπεδα, τα επίπεδα 1 και 2 είναι σήμερα διαθέσιμα στα περισσότερα οχήματα.

Το επόμενο στάδιο ανάπτυξης τώρα αφορά την επίτευξη επιπέδου 3, όχι μόνο με δοκιμαστικά οχήματα σε τρέχουσα λειτουργία, αλλά και αυτοματοποιημένη οδήγηση σε κυκλοφορία κατάλληλη για καθημερινή χρήση, βελτιώνοντας έτσι την αστική κινητικότητα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.