19 Απρ 2024
READING

Adidas | Τα flagship καταστήματα είναι “εργαστήρια” βιωματικής εμπειρίας

3 MIN READ

Adidas | Τα flagship καταστήματα είναι “εργαστήρια” βιωματικής εμπειρίας

Adidas | Τα flagship καταστήματα είναι “εργαστήρια” βιωματικής εμπειρίας

Η Adidas έχει ανοίξει ένα flagship κατάστημα των 9000 τετραγωνικών μέτρων στην Oxford Street του Λονδίνου με ψηφιακά δοκιμαστήρια και άλλες digital πτυχές.

Η γερμανική μάρκα αθλητικών ενδυμάτων επενδύει σε flagship stores σε έξι βασικές πόλεις, τις οποίες χρησιμοποιοεί ως καταλύτες για το εμπορικό σήμα στις αντίστοιχες περιοχές τους.

Το νέο κατάστημα είναι ένα πεδίο δοκιμών για διαρρυθμίσεις και ενοποιήσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στα μικρότερα καταστήματα της Adidas.

Η Adidas επέστρεψε σε αύξηση εσόδων στην Ευρώπη στο τελευταίο οικονομικό τρίμηνο, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 3%, λόγω σημαντικών επενδύσεων στην περιοχή.

Μετά την ανακατασκευή του flagship store στο Παρίσι τον Ιανουάριο, τον περασμένο μήνα η γερμανική μάρκα αθλητικών ενδυμάτων άνοιξε το νέο κάταστημα των 9000 τετραγωνικών μέτρων στην Oxford Street του Λονδίνου.

Διαθέτοντας smart technology και ένα εργαστήριο για τη δοκιμή προϊόντων, η Adidas περιγράφει την τετραώροφη τοποθεσία ως το “πιο ψηφιακό” καταστημά της. Είναι επίσης μια σημαντική αναβάθμιση στο παλιό, το οποίο καταλάμβανε περίπου το μισό χώρο δίπλα.

Αυτό το κατάστημα ήταν πάρα πολύ μικρό και ξεπερασμένο, ήταν καιρός να κινηθεί διαφορετικά η εταιρεία.

Το άνοιγμα έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τους εμπορικούς δρόμους της Βρετανίας: η έρευνα από την PWC δείχνει ότι 2.868 καταστήματα έκλεισαν και μόνο 1.634 άνοιξε το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Το footfall μειώθηκε κατά 10% τα τελευταία επτά χρόνια. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών σημείωσε αρνητικό αποτέλεσμα, αφού η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τις εκτιμήσεις της οικονομικής ανάπτυξης για το 2021 από 2,3% σε 1,8% το Νοέμβριο, αντανακλώντας τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης και της αβεβαιότητας που σχετίζεται με την Brexit.

Όμως, η τουριστική κίνηση αναπτύσσεται και η Oxford Street παραμένει o πιο πολυσύχναστος εμπορικός δρόμος στην Ευρώπη.

Οι πωλήσεις σε τουρίστες στο West End του Λονδίνου, που περιλαμβάνει την Oxford Street, αυξήθηκαν κατά 12% τον περασμένο χρόνο. Μεταξύ 70 και 75% των πελατών που επισκέπτονται το κατάστημα της Adidas είναι τουρίστες που η εταιρεία πιστεύει ότι θα συνεχίσουν να προτιμούν το εμπορικό σήμα στην πατρίδα τους.

Η εταιρεία πιστεύει ακράδαντα ότι αν δουλεύει καλά στο Λονδίνο, μπορεί να κερδίσει την Ευρώπη.Όταν δημιουργείτε κάτι στο Λονδίνο, έχει αντίκτυπο πολύ πιο πέρα.

Ένα πεδίο δοκιμών

Οι ψηφιακές ενεργοποιήσεις ενσωματώνονται σε ολόκληρο το κατάστημα. Αντί να περιμένει ο πελάτης να έχει την προσοχή του πωλητή, οι αγοραστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη νέα εφαρμογή Bring It To Me της εφαρμογής Adidas για να ζητήσουν να δοκιμάσουν προϊόντα και στη συνέχεια να μεταβούν σε ένα “ψηφιακό καθρέφτη”για να δουν πως μοιάζουν σε ένα πραγματικό σενάριο, καθώς ο καθρέφτης γίνεται ψηφιακή οθόνη.

Οι πωλητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ίδια λειτουργία για να παρακολουθήσουν τις τοποθεσίες των μεμονωμένων αγοραστών σε όλο το κατάστημα.

Άλλες τεχνολογίες παρακολουθούν πόσο παραμένουν οι πελάτες σε συγκεκριμένες περιοχές, επιτρέποντας στην Adidas να βελτιστοποιήσει την τοποθέτηση προϊόντων.

Κάθε ένα από αυτά τα flagship καταστήματα είναι ένα εργαστήριο βιωματικής εμπειρίας πώλησης. Η μάρκα θα δοκιμάσει διαφορετικές ψηφιακές ενσωματώσεις, διατάξεις καταστημάτων και θεματικούς χώρους και θα εφαρμόσει τα πιο επιτυχημένα σε τα μικρότερα καταστήματα.

Τα εμβληματικά καταστήματα της εταιρείας στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη θα αναβαθμιστούν μετά το Λονδίνο, και ακολουθούν νέα καταστήματα προγραμματισμένα για το Λος Άντζελες, το Τόκιο και τη Σαγκάη.

Αυτή η εστίαση σε φυσικά καταστήματα μπορεί να φαίνεται σε αντίθεση με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά κάθε κανάλι ενισχύει το άλλο.

Μόνο ο σωστός συνδυασμός μεταξύ φυσικών καταστημάτων και ηλεκτρονικού εμπορίου είναι η απάντηση στις αλλαγές που συμβαίνουν στην αγορά.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται αλλά και τα φυσικά καταστήματα δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν.

Η ισορροπία και η συμπληρωματικότητα μεταξύ των δύο καναλιών αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τα brands που χρειάζονται υψηλές πωλήσεις αλλά και μεγάλη αξία για την μάρκα τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.