Τα “παράδοξα επιτυχίας” του Σκλαβενίτη

Ο Σκλαβενίτης είναι μια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση με ιστορία 65 χρόνια και μια βαθειά σύνδεση με τους πελάτες της.

Ο Σκλαβενίτης είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο της λιανικής πώλησης τροφίμων και ειδών ευρείας κατανάλωσης.

Η ιστορία της αρχίζει το 1954, όταν ο Σπύρος Σκλαβενίτης, ο Γιάννης Σκλαβενίτης και ο Μιλτιάδης Παπαδόπουλος ιδρύουν τη “Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.”, με κύρια δραστηριότητα τη χονδρική πώληση τροφίμων σε παντοπωλεία, τη συσκευασία και την πώληση μπαχαρικών.

Το 1967, οι τρεις συνέταιροι δημιουργούν την πρώτη εταιρεία τηλεφωνικών παραγγελιών στην Ελλάδα, την «ΤΗΛΕΞΥΠ», η επιτυχία της οποίας τούς ωθεί, αρχικά, το 1969, στη δημιουργία του πρώτου Kαταστήματος λιανικής κι εν συνεχεία, το 1971, στην ίδρυση του πρώτου σούπερ μάρκετ, στο Περιστέρι.

Το 2015, η Επιχείρηση – η οποία διαθέτει 110 Καταστήματα – προχωρά στην εξαγορά του 60% των μετοχών της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ . Την ίδια χρονιά, εξαγοράζει το 100% των μετοχών της MAKRO Ελλάδος η οποία, το 2016, αλλάζει επωνυμία και γίνεται “The Mart”.

Τον Μάρτιο του 2017, αρχίζει η λειτουργία της εταιρείας “ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.”, στην οποία μεταβιβάζονται 400 Καταστήματα (382 στην Ελλάδα & 18 στην Κύπρο) του Ομίλου Μαρινόπουλος.

Tον Ιανουάριο του 2018, πραγματοποιείται η συγχώνευση της “Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.” και της “ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.” και δημιουργείται μία ενιαία εταιρεία με την επωνυμία “ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.”

Σήμερα, ο Όμιλος ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ λειτουργεί πάνω από 500 καταστήματα κάτω από όλες τις “μάρκες” του και απασχολεί περίπου 26.000 εργαζομένους.

Εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 500.000 Πελάτες, κατά μέσο όρο σε Ελλάδα και Κύπρο.

Τα “παράδοξα επιτυχίας” του Σκλαβενίτη είναι η μεγάλη του ανάπτυξη μέσα σε λίγα χρόνια, η απουσία διαφήμισης, η πιστότητα των πελατών του , η “εμμονή” του σε χαμηλούς τόνους και κυρίως η επένδυση στα φυσικά καταστήματα.

Η Σκλαβενίτης κατάφερε να λειτουργήσει επιτυχώς πολύ μεγαλύτερο αριθμό καταστημάτων από αυτά που είχε μόλις λίγα χρόνια πριν.

Και αν αυτό φαντάζει εύκολο δεν είναι.Γιατί χρειάζονται υποδομές, επενδύσεις αλλά κυρίως άνθρωποι που θα μπορέσουν να “σηκώσουν” στις πλάτες τους ένα τεράστιο όγκο.

Εάν απαριθμήσουμε τις αγορές προϊόντων,την διανομή και τα logistics ,την διοίκηση ενός μεγάλου δικτύου και κυρίως την εξυπηρέτηση πελατών κατανοούμε πόσο δύσκολο είναι αυτό.

Συνήθως όταν ένα δίκτυο λιανικής μεγαλώνει πολύ και γρήγορα δημιουργούνται πολλά προβλήματα στην καλή λειτουργία και αποτελεσματικότητα.

Δεν κάνει καθόλου διαφήμιση και επικοινωνία

Είναι “παράδοξο” και δύσκολο να ερμηνευτεί πως μια επιχείρηση μετά από μια τέτοια αύξηση του δικτύου της και τις υποχρεώσεις που δημιουργούνται καταφέρνει να παραμείνει εστιασμένη στην στρατηγική της.

Ο Σκλαβενίτης δεν “παίζει” στην τηλεόραση, δεν έχει influencers, το site του είναι υπό κατασκευή τα τελευταία 10 χρόνια και δεν έχει “υψηλού επιπέδου” στρατηγική επικοινωνίας και marketing.

Και καταφέρνει το 2018 να κάνει πωλήσεις πάνω από 3 δις. ευρώ και να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο.

Η πιστότητα πελατών

Χωρίς να έχει κανένα ελκυστικό πρόγραμμα πιστότητας πελατών, χωρίς να επενδύει σε κάρτες συλλογής πόντων, χωρίς να έχει application καταφέρνει να έχει μάλλον το πιο πιστό πελατολόγιο στην Ελλάδα.

Δεν μιλάει η εταιρεία για πιστούς πελάτες αλλά οι πιστοί πελάτες μιλάνε για την εταιρεία.

Μάλλον αυτό που συμβαίνει και “εξηγεί” αυτό το “παράδοξο” είναι η ίδια η λέξη “πίστη”.

Εάν οι πελάτες “πιστεύουν και βιώνουν” αυτό που κάνει μια εταιρεία μάλλον δεν χρειάζεται κάποιος να “φωνάζει” για αυτό.

Η “εμμονή” σε χαμηλούς τόνους

Η εταιρεία ,οι μέτοχοι της και τα στελέχη της όλο αυτό το διάστημα δεν μίλησαν για “περισπούδαστες” στρατηγικές ούτε για μεγάλες αλλαγές.

Η Σκλαβενίτης συνέχισε σε “χαμηλούς” τόνους να εστιάζει σε αποτελέσματα και απτά έργα.

Κατάφερε σχετικά γρήγορα να “αλλάξει” τα καταστήματα της Μαρινόπουλος, να λειτουργήσει στην επαρχία και κυρίως να “γεμίσει” αυτά τα καταστήματα με πελάτες.

Προφανώς δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα και υπάρχουν δυσκολίες αλλά πρέπει να της πιστωθεί ότι όλο αυτό έγινε χωρίς καθόλου “φασαρία”.

Η επένδυση στα φυσικά της καταστήματα

Σε μια εποχή που το ηλεκτρονικό εμπόριο μεγαλώνει κάθε χρόνο, οι εταιρείες κάνουν digital transformation και οι retailers επενδύουν σε e-commerce platforms ο Σκλαβενίτης δεν έχει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δικό του e-shop.

Είναι αλήθεια ότι το e-commerce αναπτύσεται πολύ κάθε χρόνο αλλά παραμένει ένας μικρό όγκος πωλήσεων σε σχέση με τα δίκτυα φυσικών καταστημάτων.

Επίσης κάθε αγορά έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και μάλλον στα φρέσκα τρόφιμα δεν είναι εύκολο να αντικατασταθεί προς το παρόν το φυσικό κατάστημα.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι ο Σκλαβενίτης δεν “παρασύρθηκε” από την ” φαντασίωση Amazon-ποίησης” της αγοράς και παρέμεινε εστιασμένος στην στρατηγική του να φροντίζει το καλό δίκτυο φυσικών καταστημάτων που έχει.

Προφανώς η εταιρεία έχει σημαντικό δανεισμό, βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, ακόμη περισσότερα να κάνει για να συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός , μεγαλύτερη συγκέντρωση πιθανά θα γίνει και οι φήμες για εξαγορές θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν.

Αλλά πρέπει να πιστωθεί στον Σκλαβενίτη ότι η πορεία που έκανε αυτά τα δύσκολα χρόνια είναι επιτυχημένη.

Μάλιστα θα μπορούσε να τεθεί ως ερώτημα για απάντηση πως ένας “old fashioned” retailer καταφέρνει να πετύχει σε ένα νέο “digital and sophisticated” κόσμο.

Η απάντηση είναι απλή:

Έκανε καλά την δουλειά του.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] Ο Σκλαβενίτης είναι μια Ελληνική εταιρεία, από αυτές που είναι χαμηλών τόνων χωρίς διαφήμιση και μεγάλες στρατηγικές καμπάνιες και έχει πάρα πολλά “παράδοξα”. […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here