26 Απρ 2024
READING

Οι παραδόσεις παραγγελιών την ίδια ημέρα δυσκολεύουν και αλλάζουν τις πόλεις μας

5 MIN READ

Οι παραδόσεις παραγγελιών την ίδια ημέρα δυσκολεύουν και αλλάζουν τις πόλεις μας

Οι παραδόσεις παραγγελιών την ίδια ημέρα δυσκολεύουν και αλλάζουν τις πόλεις μας

Στην πόλη της Νέας Υόρκης, 1,5 εκατομμύρια πακέτα παραδίδονται καθημερινά στις πόρτες των ανθρώπων – τρεις φορές περισσότερα από ό, τι στην αρχή της δεκαετίας, σύμφωνα με το Κέντρο Αριστείας για Αειφόρα Αστικά Συστήματα Εμπορευμάτων.

Αυτό έχει επιδεινώσει την κυκλοφορία σε μια πόλη που ήδη μαστίζεται από αυτό. Όπως επισημαίνουν οι New York Times, η γέφυρα George Washington, η κύρια οδός για τα φορτηγά μεταφοράς, έχει γίνει η πιο πολυσύχναστη διαδρομή στη χώρα.

Η Νέα Υόρκη δεν είναι η μόνη. Τα φορτηγά μεταφοράς διαταράσσουν πόλεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι εταιρείες χρησιμοποιούν δημόσιους δρόμους για να φέρνουν πακέτα στις πόρτες των πελατών τους, να “μποτιλιάρουν” τους δρόμους και να ρυπαίνουν τον αέρα.

Η Amazon Prime πρωτοστάτησε στην πρακτική της γρήγορης, ελεύθερης μεταφοράς και παράδοσης παραγγελιών, αναγκάζοντας τους ανταγωνιστές να κάνουν το ίδιο.

Ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές αναμένουν τώρα ότι τα πακέτα τους θα εμφανιστούν σε λίγες μέρες – και μερικές φορές ώρες – με τεράστια πίεση στα τοπικά συστήματα εφοδιαστικής και στην υποδομή.

Οι εταιρείες παράδοσης συχνά μετατρέπουν τα δημόσια πεζοδρόμια και τους δρόμους σε προσωρινές αποθήκες για να οργανώνουν, να διανέμουν και να παραδίδουν πακέτα.

Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα στις πόλεις; Ακολουθούν τέσσερις ιδέες:

Σε μικρότερες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Άμστερνταμ, μεγάλες εταιρείες εφοδιαστικής δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν απευθείας στις πόρτες των ανθρώπων.

Η αυστηρότερη ρύθμιση εμποδίζει την είσοδο μεγάλων φορτηγών στο κέντρο της πόλης. Αντ ‘αυτού, τα πακέτα αναδιανέμονται εκτός του αστικού κέντρου σε εξειδικευμένες ομάδες που επιτρέπεται να εισέλθουν στο κέντρο της πόλης.

Αυτό σημαίνει ότι το πιο δύσκολο κομμάτι του ταξιδιού παράδοσης – η παραλαβή αγαθών στον τελικό προορισμό τους, το οποίο ονομάζεται συνήθως το “τελευταίο μίλι” – αφήνεται στα πιο ικανά χέρια.

Σημαίνει επίσης ότι διάφορες εταιρείες logistics συγκεντρώνουν τα πακέτα τους, μειώνοντας την ανάγκη για πολλαπλά φορτηγά να οδηγούν στους ίδιους δρόμους.

Εάν η Νέα Υόρκη υιοθετήσει ένα παρόμοιο σύστημα, για παράδειγμα, μόνο ένα φορτηγό θα παραδώσει πακέτα σε όλες τις πολυκατοικίες σε ένα δρόμο, σε σύγκριση με τρία ή περισσότερα φορτηγά (ένα για UPS, ένα για FedEx, ένα για DHL κλπ.). Αυτό θα περιορίσει την κυκλοφορία και τη ρύπανση.

Ρεαλιστικά, θα λειτουργούσε μόνο εάν εμπλέκονταν τοπικές κυβερνήσεις και άρχισε να παίζει ενεργό ρόλο στον προσδιορισμό του τι έρχεται σε μια πόλη.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να επιβάλουν ότι τα φορτηγά παράδοσης μπορούν να εισέλθουν στην πόλη μόνο αφού βελτιστοποιήσουν το φορτίο τους για αυτό που είναι καλό για την περιοχή και τους πολίτες της – όχι μόνο τα δικά τους εμπορικά συμφέροντα.

Θα μπορούσε ένα τέτοιο σύστημα να επιβραδύνει τις παραδόσεις; Είναι δύσκολο να πούμε και πιθανόν να ποικίλλουν από τη μία πόλη στην άλλη. Ωστόσο, είναι λογικό ότι λιγότερα οχήματα παράδοσης θα σήμαιναν λιγότερη κυκλοφορία και ομαλότερες παραδόσεις.

Η παράδοση πακέτων στο κέντρο του Λονδίνου είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σε μια πόλη όπως το Λονδίνο, μπορεί να είναι πιο αποδοτικό για φορτηγά παράδοσης να οδηγούν σε στρατηγικά τοποθετημένα σημεία συνάντησης και να διανέμουν τα πακέτα τους με μια ομάδα ποδηλατών η πεζών.

Αυτή η ομάδα παραδίδει τα πακέτα στον τελικό προορισμό τους, ενώ τα φορτηγά επιστρέφουν στην αποθήκη τους για να φορτώσουν και να οδηγήσουν σε ένα άλλο σημείο συνάντησης.

Αυτή η μέθοδος παράδοσης – η οποία δοκιμάστηκε στο Λονδίνο πέρυσι – επιτρέπει την παράδοση τεσσάρων φορές περισσότερων πακέτων κατά τη διάρκεια μιας βάρδιας, μειώνοντας ταυτόχρονα τη ρύπανση και τη συμφόρηση. Μετά από έναν επιτυχημένο πιλότο, η πόλη περιμένει τα επόμενα βήματα.

Οι οδηγοί παράδοσης έχουν το δικό τους διανοητικό χάρτη των προτιμώμενων σημείων στάθμευσης, στην τυπική τους διαδρομή.

Αυτός ο χάρτης μπορεί να λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως το πόσο εύκολο είναι ένα σημείο για τη φόρτωση και την εκφόρτωση των πακέτων, πόσο χρόνο μπορούν να σταθμεύσουν εκεί και πόσο πιθανό είναι να πάρουν μια κλήση.

Αυτά τα αποκαλούμενα δεδομένα περιορισμού είναι κλειδωμένα μέσα στο μυαλό τους. Αλλά εάν ήταν διαθέσιμα στο κοινό, θα βελτιστοποιούσε την παραλαβή και την αποβίβαση για τα φορτηγά μεταφοράς.

Εναλλακτικά, τα δεδομένα θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν μέσω crowdsourcing. Μια εταιρεία που ονομάζεται Coord κάνει ακριβώς αυτό με εργαλεία που επιτρέπουν στους ανθρώπους να χαρτογραφούν χαρακτηριστικά περιορισμού, όπως σημεία στάθμευσης και ζώνες φόρτωσης.

Η διαθεσιμότητα των δεδομένων σε όλους επιτρέπει στους οδηγούς να είναι ακριβέστεροι και αποτελεσματικότεροι να προγραμματίζουν τις στάσεις τους.

Αντί να παραδοθεί ένα πακέτο στην πόρτα, γιατί να μην χρησιμοποιηθούν καλύτερα κεντρικές θυρίδες; Είναι ασφαλείς, δεν απαιτούν από τους πελάτες να είναι στο σπίτι και μπορούν να δέχονται παραδόσεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Κάνουν επίσης τις παραδόσεις φθηνότερες και αποδοτικότερες, καθώς οι οδηγοί περνούν λιγότερο χώρο στάθμευσης και δεν περιμένουν στα σπίτια των πελατών.

Δυστυχώς, οι υπάρχοντες θυρίδες είναι ιδιοκτησία της Amazon ή της UPS και λαμβάνουν μόνο τις παραδόσεις της Amazon και της UPS αντίστοιχα. Αυτό είναι προβληματικό, επειδή οι μικρότεροι παίκτες στην αγορά παραλαβής δεν μπορούν να “αντέξουν” οικονομικά να επενδύσουν για δικές θυρίδες. Και ακόμα κι αν μπορούσαν, ένα πλήθος συστημάτων θυρίδων θα οδηγούσε σε κακή εμπειρία χρήστη. Ποιος θέλει να τρέχει σε 10 διαφορετικές θυρίδες μόνο για να πάρει όλες τις παραδόσεις του;

Αντ ‘αυτού, οι κεντρικές θυρίδες πρέπει να είναι προσβάσιμες σε οποιαδήποτε υπηρεσία παράδοσης.

Η συμβατική σοφία μιας ελεύθερης οικονομίας της αγοράς υποδηλώνει ότι ο υγιής ανταγωνισμός θα μειώσει την τιμή των παραδόσεων, η οποία με τη σειρά της ωφελεί τους καταναλωτές.

Από όλα τα πράγματα που μπορούν να γίνουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τις παραδόσεις στο σπίτι, ένα κοινό νήμα είναι ότι όταν τα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη συνεργάζονται, οι συνθήκες βελτιώνονται για όλους.

Οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να σκεφτούν τρόπους ανταμοιβής της συμπεριφοράς που ωφελεί την πόλη και τους πολίτες της έναντι των κερδών για εταιρείες logistics.

Οι εταιρείες εφοδιαστικής μπορούν να επωφεληθούν θετικά της συνεργασίας με τις πόλεις, αντί να διαταράξουν και να επωφεληθούν από αυτές.

Οι αγοραστές, επίσης, μπορεί να θέλουν να είναι λίγο πιο προσεκτικοί σχετικά με την παραγγελία online. Ίσως να μην παραγγείλουν πέντε μεγέθη για να τα δοκιμάσουν στο σπίτι και να στείλουν ένα ζευγάρι-ή όλα-πίσω.

Δεν είμαστε μόνο καταναλωτές, αλλά και πολίτες. Και τώρα ο λεγόμενος υγιής ανταγωνισμός “κοστίζει” πολύ για την υγεία της πόλης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.