Η Net-a-Porter και η Selfridges είναι μεταξύ των retailers που επιδιώκουν να προωθήσουν τις βιώσιμες ιδιότητες των προιόντων που πουλάνε με ετικέτες.
Οι περισσότερες ετικέτες βασίζονται σε ήδη καθιερωμένες πρωτοβουλίες, όπως το Fairtrade και το οικολογικό σήμα της ΕΕ, αλλά οι επικριτές ισχυρίζονται ότι η χρηματοοικονομική ατζέντα περιπλέκει τη διαφάνεια.
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι καταναλωτές θέλουν να μάθουν περισσότερα για την ιστορία και τα υλικά κατασκευής των ρούχων, αλλά η εμπιστοσύνη στην σήμανση είναι αόριστη.
Οι ετικέτες ρούχων φέρουν νέα και σημαντική ευθύνη, καθώς η ανησυχία για τη βιωσιμότητα καταλαμβάνει περισσότερο χώρο στη συνείδηση των καταναλωτών.
Τα “Ecolabels” – μια εθελοντική ετικέτα που χαρακτηρίζει ένα προϊόν ως “ηθικό” – απαριθμούν τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας ενός εμπορικού σήματος απευθείας στα ρούχα.
Οργανισμοί όπως το Ίδρυμα Fairtrade, το Παγκόσμιο Πρότυπο για τα Βιολογικά Κλωστοϋφαντουργικά Προϊόντα και η OEKO-Tex συνεργάζονται με μάρκες και κατασκευαστές για να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με τις ετικέτες που αφορούν περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ηθικά θέματα όπως τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Καθώς οι καταναλωτές θέλουν όλο και περισσότερο να μάθουν από πού προέρχονται τα ρούχα τους και πώς γίνονται, όπως για τις πρώτες ύλες που τα φτιάχνουν, ψάχνουν για “ηθικές σφραγίδες έγκρισης”.
Η συμπερίληψη αυτών των πληροφοριών σε ετικέτες ενδυμάτων έχει ως στόχο να ξεκαθαρίσει αυτές τις ερωτήσεις.
Αλλά η σύγχυση είναι μεγάλη. Ο ορισμός του τι αποτελεί “ηθική” κατασκευή ρούχων έχει υποβληθεί σε ερμηνεία από πολλές διαφορετικές απόψεις και δεν είναι σαφής ο προσδιορισμός.
Σε μια έκθεση που αξιολογεί τα διαφορετικά συστήματα δεοντολογικής σήμανσης, το Ίδρυμα Changing Markets έγραψε ότι “παρά την πολλαπλότητα των διαφόρων πρωτοβουλιών, δεν υπάρχει γενικό σχέδιο που να καλύπτει ικανοποιητικά τις επιδόσεις της βιωσιμότητας σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.”
Αλλά οι πελάτες θέλουν σαφώς καθορισμένες πληροφορίες και οι έμποροι λιανικής πώλησης έχουν κίνητρο να απαντήσουν. Σύμφωνα με έρευνα της Selfridges, 72% των πελατών επιθυμούν να είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες βιωσιμότητας και το 69% αυτών των αγοραστών επιθυμούν να εμφανίζονται οι πληροφορίες σε όλα τα προϊόντα.
Τα “Ecolabels” παρέχουν μια γρήγορη και εύκολη οπτική αναφορά σε πελάτες που ελπίζουν να ψωνίσουν με βιώσιμο τρόπο.
Αλλά καθώς η πρακτική κερδίζει έλξη, η έλλειψη σαφώς καθορισμένων προτύπων θα μπορούσε να μειώσει την εμπιστοσύνη και να διαβρώσει την πρόοδο.
Το 2017, η Selfridges εισήγαγε ένα σύστημα επισήμανσης “Αγοράστε καλύτερα”, το οποίο είχε χρωματιστές ετικέτες για να δείξει βιώσιμες πρακτικές παραγωγής. Η Net-a-Porter ξεκίνησε την εφαρμογή του Net Sustain νωρίτερα φέτος για να προβάλλει τα ρούχα που είχαν πέντε χαρακτηριστικά βιωσιμότητας.
Κάθε κατασκευαστής, από τεχνική άποψη, μπορεί να σχεδιάσει το δικό του οικολογικό σήμα, το τι σημαίνουν αυτές οι ετικέτες ποικίλλει. Ορισμένες εταιρείες, όπως η H&M και η Asos, εντοπίζουν τις συλλογές ένδυσης που ακολουθούν τις καλύτερες πρακτικές παραγωγής, οι οποίες ονομάζονται “Conscious Collection” και “Eco Edit” αντίστοιχα.
Εκτός των καθορισμένων συλλογών, οι εταιρείες μπορούν να καλέσουν συγκεκριμένες πρακτικές, όπως ένα κομμάτι ρουχισμού που κατασκευάζεται από ένα ορισμένο ποσοστό ανακυκλωμένου υφάσματος ή οργανικού βαμβακιού.
Οι κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη να λειτουργήσουν ως όργανο επιτήρησης των κατακερματισμένων προτύπων αειφορίας, αλλά με ελάχιστο αποτέλεσμα μέχρι τώρα.
Η Γαλλία ενέκρινε ένα νόμο περί επιμέλειας το 2018, με τις εταιρείες μόδας να υποχρεώνονται τώρα να ελέγχουν και να αποκαλύπτουν τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των αλυσίδων εφοδιασμού τους.
Η Επιτροπή Ελέγχου του Περιβάλλοντος στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέστησε υποχρεωτικούς περιβαλλοντικούς στόχους για μεγαλύτερες εταιρείες μόδας σε μια έκθεση νωρίτερα φέτος, αν και αυτές οι προτάσεις απορρίφθηκαν.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.