20 Απρ 2024
READING

Ο Steve Jobs είχε 3 σημαντικές συμβουλές για μια καλύτερη ζωή

4 MIN READ

Ο Steve Jobs είχε 3 σημαντικές συμβουλές για μια καλύτερη ζωή

Ο Steve Jobs είχε 3 σημαντικές συμβουλές για μια καλύτερη ζωή

Έξι χρόνια πριν τον πρόωρο θάνατό του, ο Steve Jobs είπε μια εξαιρετική αλήθεια.

“Ο χρόνος είναι περιορισμένος, οπότε μην τον χάνετε ζώντας τη ζωή κάποιου άλλου”.

“Μην παγιδεύεστε από το δόγμα – το οποίο ζει με τα αποτελέσματα της σκέψης των άλλων ανθρώπων. Μην αφήστε το θόρυβο των απόψεων των άλλων να πνίξει τη δική σας εσωτερική φωνή”.

Και το πιο σημαντικό, να έχετε το θάρρος να ακολουθήσετε την καρδιά και τη διαίσθησή σας. Με κάποιο τρόπο γνωρίζουν ήδη τι πραγματικά θέλετε να γίνετε. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα”.

Ο Steve Jobs λέει αυτά τα λόγια σε μια τάξη αποφοίτων του Στάνφορντ το 2005, αλλά ισχύει για όλους.

Στην πραγματικότητα, το μήνυμά του σχετικά με τον επείγοντα χαρακτήρα της ζωής γίνεται ακόμη πιο σημαντικό για εκείνους από εμάς των οποίων οι βαθμολογήσεις είναι μια μακρινή μνήμη.

Όχι πολύ καιρό πριν ο Jobs ήταν σίγουρα σε ένα συναισθηματικό rollercoaster. Αφού διαγνώστηκε με μια μορφή καρκίνου του παγκρέατος, δόθηκε από τρεις έως έξι μήνες για να ζήσει.

Η ζωή είναι σύντομη

Παρόλο που είπε στο ακροατήριο “Είχα την χειρουργική επέμβαση και είμαι καλά τώρα”, η αντιμετώπιση της δικής του θνησιμότητας τον εντυπωσίασε με τη σημασία της ζωής, της καλύτερης δυνατής ζωής και ήταν ένα μήνυμα που πέρασε στους νέους αποφοίτους.

  • Εξετάστε το δικό σας πέρασμα.
    Δεν έχει σημασία ποιος είστε, έχετε ένα πεπερασμένο χρονικό διάστημα σε αυτή τη γη. Σκέφτεστε το τέλος σας, όπως έκανε ο Jobs και ο περιορισμένος χρόνος που έχετε δεν προορίζεται να περιοριστεί. Αντίθετα, σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε τον χρόνο με τον πιο ουσιαστικό δυνατό τρόπο.

Όπως επισημαίνει ο Steve Jobs, “Η σκέψη ότι θα πεθάνω σύντομα είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που έχω συναντήσει ποτέ για να με βοηθήσει να φτιάξω τις μεγάλες επιλογές στη ζωή μου”.

Ο φόβος της αποτυχίας, τα μικρά πράγματα – όλα αυτά τα δεν μετρούν μπροστά στο θάνατο, αφήνοντας μόνο ό, τι είναι πραγματικά σημαντικό “.

  • Διεξάγετε μια έντιμη αξιολόγηση.
    Όταν ήταν μόλις 17 ετών, ο Jobs διάβασε ένα απόσπασμα που θα είχε αντίκτυπο σ ‘αυτόν για το υπόλοιπο της ζωής του: “Αν ζείτε κάθε μέρα σαν να ήταν η τελευταία σας, κάποια στιγμή θα έχετε δίκιο.”

Για το υπόλοιπο της ζωής του, ξεκινούσε κάθε μέρα και στεκόταν μπροστά στον καθρέφτη και αναρωτιόταν: «Αν ήταν σήμερα η τελευταία μέρα της ζωής μου, θα ήθελα να κάνω αυτό που έχω να κάνω σήμερα;»

Εάν η απάντηση είναι περιστασιακά όχι, αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα. Όποτε η απάντηση ήταν όχι για πάρα πολλές συνεχείς ημέρες, ήξερε ότι έπρεπε να αλλάξει κάτι”.

Ρωτήστε τον εαυτό σας την ίδια ερώτηση όταν ξεκινάτε την ημέρα σας και απαντήστε ειλικρινά. Μπορεί να είναι τρομακτικό να παραδεχτείτε ότι δεν ζείτε τη ζωή που θέλετε, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να εστιάσετε στα σημαντικά και σε αυτά που θέλετε να πετύχετε.

  • Ακολουθείστε το ρυθμό του δικού σας “τυμπάνου”.
    Όπως έλεγε ο Steve Jobs, η ζωή ενός άλλου ανθρώπου σπαταλάει τη δική σας.”Πρέπει να βρείτε αυτό που αγαπάτε.
  • Η δουλειά σας θα γεμίσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής σας και ο μόνος τρόπος να είστε πραγματικά ικανοποιημένος είναι να κάνετε αυτό που πιστεύετε ότι είναι σπουδαία δουλειά και ο μόνος τρόπος να το κάνετε μεγάλη δουλειά είναι να αγαπάτε ότι κάνετε.”

Η εύρεση του τι πραγματικά αγαπάς να κάνεις δεν είναι εύκολη και ο Jobs το αναγνωρίζει. Θα πάρει υπομονή και προσπάθεια, αλλά θα αποδώσει. “Αν δεν το βρήκατε ακόμα, συνεχίστε να κοιτάζετε, μην εγκαταλείπετε, όπως και με όλα τα θέματα της καρδιάς, θα ξέρετε πότε θα το βρείτε”, δήλωσε ο Jobs.

Μπορεί να μην γνωρίζουμε πόσος χρόνος μας έχει απομείνει, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να αποφασίσουμε πώς θα τον χρησιμοποιήσουμε.

Οι πιο καταξιωμένοι ηγέτες μεγιστοποιούν τα αποτελέσματά τους βρίσκοντας το έργο που έχει μεγαλύτερη σημασία και επιδιώκοντας το αποτέλεσμα με πάθος.

Για να υιοθετήσετε αυτήν την προσέγγιση και να πετύχετε περισσότερο στη δική σας ζωή, ακολουθήστε τις συμβουλές που περιέγραψε ένας από τους πιο θρυλικούς οραματιστές της τεχνολογίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.