Ο Mark Parker CEO στην Nike φεύγει και η δημιουργικότητα είναι ένα ερώτημα

Πριν λίγο καιρό η Nike ανακοίνωσε ότι μετά από 13 χρόνια ο CEO της Mark Parker θα παραιτηθεί και θα παραδώσει στον John Donahoe, πρώην διευθύνων σύμβουλο του eBay το 2020.

Κατά μία έννοια, η Nike αποφάσισε να μετατοπίσει τον έλεγχο του μέλλοντός της από τον διαισθητικό και δημιουργικό δεξιό εγκέφαλο στον αναλυτικό και αριστερό εγκέφαλο έντασης δεδομένων.

Το “Just Do It” είναι, τελικά, το ακριβώς αντίθετο μιας ιδέας που βασίζεται σε δεδομένα.

Το 2004, ο ιδρυτής Phil Knight, κλασικός νευρικός και τολμηρός επιχειρηματίας, παραχώρησε τον ρόλο του CEO στον William Perez, προηγουμένως επικεφαλής της S.C. Johnson & Son.

Η αλλαγή ηγεσίας δεν λειτούργησε ποτέ. Ο Perez παραιτήθηκε μετά από περίπου ένα χρόνο και ο Parker – ο οποίος ξεκίνησε ως σχεδιαστής στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας το 1979 και ξεκίνησε τις τάξεις του – πήρε τη θέση του το 2006.

Η πορεία του Parker από τότε ήταν εντυπωσιακή. Πράγματι, ο Knight του έδωσε μια μαζικά επιτυχημένη παγκόσμια μάρκα, αλλά κάτω από τη βασιλεία του Parker, οι πωλήσεις διπλασιάστηκαν και η τιμή της μετοχής της Nike σημείωσε μεγάλη άνοδο.

Τα έσοδα αυξήθηκαν και η αγορά τοποθετεί πρόσφατα την αξία της εταιρείας σε περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η επιτυχία αυτή δεν μπορεί να αποδοθεί σε μικρό βαθμό στην σχεδόν μυστικιστική δύναμη της μάρκας Nike.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο για ένα brand να δουλεύει τόσο ως ultra-hipster του οποίου οι περιορισμένες κυκλοφορίες καλύπτονται από streetwear blogs και ως ένα απολύτως αποδεκτό πράγμα για τον μπαμπά σας να φορέσει.

Θα μπορούσαν να υπάρχουν περιπτωσιολογικές μελέτες αφιερωμένες στον τρόπο με τον οποίο έχει δημιουργηθεί αυτό το είδος “αλχημείας μάρκας”, αλλά το τελικό συμπέρασμα είναι ότι δεν αρκεί λογική εξήγηση.

Και η αποστολή, ή ακόμα και η προστασία, μιας τέτοιας μάρκας δεν είναι δουλειά που πρέπει να γίνει με υπολογιστικά φύλλα excel.

Για παράδειγμα η απόφαση της Nike να επεκτείνει τη σχέση της με τον Colin Kaepernick δείχνει την ηγεσία του Mark Parker.

Ένας αμφιλεγόμενος αθλητής που δεν παίζει πλέον ενεργά στο άθλημά του φαίνεται, λογικό να “έχανε” την χορηγία. Αντ ‘αυτού, η Nike τον έκανε το αστέρι της εκστρατείας που σηματοδότησε την 30η επέτειο του “Just Do It”.

Το μέλλον θα δείξει εάν η ηγεσία του Mark Parker μπορεί να αντικατασταθεί γρήγορά, επιτυχημένα και κυρίως με δημιουργικό τρόπο.