22 Δεκ 2024
READING

Τα Mango “ανεβάζουν ταχύτητα”

6 MIN READ

Τα Mango “ανεβάζουν ταχύτητα”

Τα Mango “ανεβάζουν ταχύτητα”

Το αυτοματοποιημένο κέντρο της Mango ενοποιεί την εφοδιαστική αλυσίδα της εταιρείας, δίνοντάς της περισσότερη δυνατότητα ελέγχου της εμπειρίας των πελατών και της κατανομής των προϊόντων.

Η στρατηγική είναι να επιταχυνθεί ο χρόνος αποστολής και παράδοσης για να ανταποκριθεί καλύτερα στις τάσεις καθώς η “γρήγορη μόδα” γίνεται πιο ανταγωνιστική.

Από το άνοιγμα του κέντρου διαχείρισης, το Mango έχει τριπλασιάσει τον αριθμό των ενδυμάτων που επεξεργάζονται ανά ώρα και μπορεί να αποστείλει αντικείμενα μέσα σε λίγες μέρες.

Κάθε ρούχο που αποστέλλεται στα 2.100 καταστήματα της Mango σε 110 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο περνάει πρώτα από το νέο κέντρο εφοδιαστικής της ισπανικής εταιρείας μόδας στο Llicà d’Amunt, μια γραφική πόλη έξω από τη Βαρκελώνη.

Περίπου 600 άτομα εργάζονται έξι ημέρες την εβδομάδα στην εξαιρετικά αυτοματοποιημένη εγκατάσταση, όπου περίπου 400 λειτουργίες είναι μηχανοκίνητες, για την επεξεργασία των ρούχων και τις παραδόσεις στα καταστήματα.

Μέχρι στιγμής, η εταιρεία έχει επενδύσει 232 εκατομμύρια ευρώ στη μονάδα 186.000 τετραγωνικών μέτρων, η οποία μπορεί να διαχειριστεί μέχρι και 7 εκατομμύρια κρεμασμένα ρούχα και 20 εκατομμύρια διπλωμένα ενδύματα και αξεσουάρ ταυτόχρονα.

Το 2016 ολοκληρώθηκε, αλλά άρχισε να λειτουργεί πλήρως το περασμένο καλοκαίρι. Με την ενσωμάτωση των τελευταίων τεχνολογιών αυτοματισμού, το κέντρο μπορεί να επεξεργαστεί 75.000 ενδύματα την ώρα, τριπλασιάζοντας την προηγούμενη δυνατότητα του retailer.

Μόλις φτάσουν τα ρούχα στο Llicà d’Amunt, εκφορτώνονται σε έναν από τους εννέα αυτόματους χώρους φόρτωσης, οι οποίοι μπορούν να επεξεργαστούν 27.000 ρούχα την ώρα.

Κάθε χώρος είναι εξοπλισμένος με έναν ταξινομητή που χωρίζει τα ενδύματα ανάλογα με το μέγεθος και το ύφος.

Στη συνέχεια ταξιδεύουν κατά μήκος μιας σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 24 χιλιομέτρων για να αποσταλούν σε καταστήματα ή να κρατηθούν στην αποθήκη. Σύμφωνα με τα Mango, η εγκατάσταση κρεμασμένων ενδυμάτων είναι μία από τις πιο αυτοματοποιημένες στην Ευρώπη.

Στην αντίθετη πλευρά του κέντρου εφοδιαστικής υπάρχουν αυτόματες αποβάθρες φόρτωσης που μπορούν να επεξεργαστούν 1.000 κιβώτια πτυχωτών ενδυμάτων και αξεσουάρ ανά ώρα.

Τα κουτιά περνούν μέσα από μια ζώνη ζύγισης και σήμανσης και ταυτοποιούνται με αναγνωριστικό παρακολούθησης έτσι ώστε να μπορούν να εντοπιστούν ανά πάσα στιγμή.

Όπως και η περιοχή του κρεμασμένου ρούχου, η αποθήκη διπλωμένου ενδύματος προετοιμάζει κουτιά που αποστέλλονται ή αποθηκεύονται με βάση τις πληροφορίες πωλήσεων στο κατάστημα.

«Είμαστε μια εταιρεία μόδας με ψηφιακό μετασχηματισμό και δεδομένα στα χέρια μας και θέλουμε να επιτύχουμε ουσιαστικές αλλαγές. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό αν ελέγξουμε τις δραστηριότητές μας “, λέει ο γενικός διευθυντής των Mango Toni Ruiz, ο οποίος δεσμεύτηκε να διαθέσει επιπλέον 35 εκατομμύρια ευρώ για να επεκτείνει το χώρο κατά 295.000 τετραγωνικά μέτρα τα επόμενα χρόνια.

Fast fashion

Οι retailers μόδας, όπως η Inditex, έχουν θέσει το ρυθμό για τις ευέλικτες αλυσίδες εφοδιασμού, έχοντας την παραγωγή κοντά στα κεντρικά γραφεία για να επιταχύνουν τους χρόνους παράδοσης.

Σήμερα, τα Zara χρειάζονται περίπου 10 έως 15 ημέρες για να φέρουν ένα νέο προιόν από την ιδέα στο κατάστημα.

Σε σύγκριση, ο βρετανικός ηλεκτρονικός retailer Asos, ο οποίος έχει πολλά εργοστάσια στην ηπειρωτική Ευρώπη, χρειάζεται 4 έως 6 εβδομάδες – περίπου την ίδια χρονική περίοδο με τα Mango.

Αυτή η στροφή προς την ταχύτητα ανάγκασε εταιρείες όπως τα Mango να αλλάξουν γρήγορα τα μοντέλα λιανικής πώλησης για την ψηφιακή εποχή.

Και οι αυτόματες διαδικασίες διπλώμένων και κρεμασμένων ρούχων του Mango στον νέο κόμβο του διαθέτουν χώρους προσωρινής αποθήκευσης όπου τα προϊόντα είναι έτοιμα να εγκαταλείψουν την εγκατάσταση σε λίγες μέρες ή να παραμείνουν μέχρι τέσσερις έως πέντε εβδομάδες.

Τα προϊόντα επιλέγονται για αποστολή σε καταστήματα σύμφωνα με πρότυπα μοντέλα και συστήματα ανάλυσης δεδομένων, που πραγματοποιούνται από το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αποθήκης της εταιρείας.

Ακολουθώντας τα βήματα των Zara, τα Mango δεν τροφοδοτούν αλλά υποκαθιστά τα στυλ πώλησης με νέα εμφάνιση.

Με αυτόν τον τρόπο, οι πελάτες γνωρίζουν ότι πρέπει να αγοράσουν ένα προιόν όταν το βλέπουν, επειδή ενδέχεται να μην έχουν την ευκαιρία να βρουν ξανά, με αποτέλεσμα λιγότερα markdowns και ισχυρότερα περιθώρια.

Περίπου 35.000 κιβώτια ρούχων φεύγουν καθημερινά από το κέντρο εφοδιαστικής με περίπου 70 φορτηγά.

Ο Ruiz ελπίζει ότι η εστίαση των Mango στον εξορθολογισμό της εφοδιαστικής και στην αυτοματοποίηση της τεχνολογίας της αποθήκης θα τα βοηθήσει να ανταγωνιστούν καλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο εν μέσω σημαντικών αλλαγών στη βιομηχανία μόδας.

Η ταχεία άνοδος των ανταγωνιστών στο διαδίκτυο οδηγεί σε μεγαλύτερη αγορά μόδας στο διαδίκτυο. Εταιρείες όπως τα Mango χρειάστηκε να απαντήσουν.

“Το δίκτυο καταστημάτων του Mango έχει περάσει από πολύ γρήγορο και σημαντικό μετασχηματισμό”, λέει ο Antonio Pascual, διευθυντής της αλυσίδας εφοδιασμού της Mango, σημειώνοντας ότι ο έμπορος λιανικής πώλησης αύξησε τη μέση επιφάνεια των καταστημάτων κατά σχεδόν 50%, από 500.000 τετραγωνικά μέτρα 2012 σε πάνω από 800.000 τετραγωνικά μέτρα σήμερα.

Τα μεγαλύτερα, ανανεωμένα καταστήματα προσφέρουν στους αγοραστές μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία online-offline, συμπεριλαμβανομένων των ευκολότερων επιστροφών και της παραλαβής απο παραγγελία online.

Νέα εφοδιαστική


To Llicà d’Amunt αποτελεί το πρώτο παγκόσμιο κέντρο διανομής για τα Mango, του οποίου οι δραστηριότητες είχαν προηγουμένως εκτελεστεί από μικρότερες αποθήκες που βρίσκονταν σε πολλαπλές τοποθεσίες.

Με το συντονισμό της παραγωγής και την αξιοποίηση των τελευταίων τεχνολογιών, όπως η αυτοματοποίηση και η παρακολούθηση ταυτότηταςτων ρούχων, τα Mango μπορούν να συνεχίσει να φέρνουν τα τελευταία στυλ μόδας στις πωλήσεις, ικανοποιώντας την ανάγκη των νέων καταναλωτών.

Στο νέο κέντρο εφοδιαστικής, τα ρούχα της Mango – που παράγονται σε ένα από τα 1.200 εργοστάσια της – είναι έτοιμα να μεταφερθούν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες αν χρειαστεί.

Μετά από τρία χρόνια στασιμότητας των πωλήσεων, τα έσοδα σημείωσαν άνοδο το 2018. Τα Mango ανακοίνωσαν έσοδα ύψους 2,23 δισ. ευρώ, αύξηση 1,8% από το οικονομικό έτος 2017.

Ο Ruiz αναφέρει ότι αυτό οφείλεται στην επιτυχία των νέων συλλογών και online πωλήσεων των Mango, οι οποίες αυξήθηκαν 31% ετησίως σε € 445 εκατ.

Ενώ τα Mango έχουν την κύρια αποθήκη ηλεκτρονικού εμπορίου στο Palau-solità i Plegamans, τα ενδύματα από την κεντρική εγκατάσταση μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση παραγγελιών ηλεκτρονικού εμπορίου, εάν είναι απαραίτητο.

Οι επενδύσεις στο μετασχηματισμό του δικτύου καταστημάτων και του συστήματος εφοδιαστικής έχουν επηρεάσει τις πωλήσεις online.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσώπευε το 10% του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρείας το 2015 και σήμερα αντιπροσωπεύει το 20% του κύκλου εργασιών.

Τα στελέχη προβλέπουν ότι το κανάλι θα αντιπροσωπεύει το 30% των πωλήσεων μέχρι το τέλος του έτους.

Αντιμετώπιση του ανταγωνισμού

Ενώ η αποτελεσματικότητα του νέου κέντρου εφοδιαστικής της Mango έχει συμβάλει σε μια σταδιακή ανάκαμψη η εταιρεία έχει σχεδιάσει επίσης ένα ευέλικτο δίκτυο οκτώ δορυφορικών κέντρων διανομής, με ένα άνοιγμα στο Μεξικό μόλις πριν από λίγους μήνες, “να είμαστε πιο κοντά στους πελάτες μας και να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση”.

Η νέα στρατηγική των Mango είναι ικανή να τα κάνει πιο γρήγορα και δυναμικά. Αλλά ο ανταγωνισμός με τα Zara δεν είναι εύκολς: η εταιρεία ενημερώνει τον κατάλογό της δύο φορές την εβδομάδα, λανσάρει κατά μέσο όρο 500 νέα σχέδια κάθε επτά ημέρες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.