20 Απρ 2024
READING

Zara | μεγαλύτερος κύκλος εργασιών με ακόμα λιγότερα αποθέματα

2 MIN READ

Zara | μεγαλύτερος κύκλος εργασιών με ακόμα λιγότερα αποθέματα

Zara |  μεγαλύτερος κύκλος εργασιών με ακόμα λιγότερα αποθέματα

Η Inditex, ο ισπανικός όμιλος πίσω από τη Zara και πολλά άλλα εμπορικά σήματα, εξακολουθεί να ανταποκρίνεται εξαιρετικά στις απαιτήσεις της «γρήγορης μόδας».

Χάρη στις ταχύτητες παραγωγής και το σύγχρονο σύστημα διαχείρισης αποθεμάτων κατάφερε να μειώσει τα αποθέματα κατά 5%, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 7,5%.

12% αύξηση στην κερδοφορία

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, η Inditex σημείωσε καθαρή αύξηση κέρδους 12% στα 2,72 δισ. ευρώ.

Ο καθαρός κύκλος εργασιών ανήλθε σε 19,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7,5% σε σχέση με πέρυσι.

Η ανάπτυξη προήλθε από μια πολύ επιτυχημένη συνεργασία με τον pop star Billie Eilish και την ισχυρή απόδοση του ηλεκτρονικού εμπορίου, με τον όμιλο λιανικής πώλησης να λειτουργεί online σε περισσότερες από 200 διαφορετικές χώρες.

Εντούτοις, η στενή διαχείριση των αποθεμάτων είναι ιδιαιτέρως αξιοσημείωτη: τα αποθέματα στο εμπόριο μειώθηκαν κατά 5%, ενώ ο αντίπαλος H&M- εν μέρει ως αποτέλεσμα των απογοητευτικών πωλήσεων – είχε ακόμα αποθέματα αξίας περίπου 5,2 δισ. ευρώ και αγωνίζεται να διορθώσει τα αποτελεσματά του.

Τώρα ακόμα λιγότερα αποθέματα

Το επιχειρηματικό μοντέλο βασίστηκε πάντα σε πολύ χαμηλά αποθέματα, τώρα όμως χάρη στην τεχνολογία RFID και το πολύ επιτυχημένο σύστημα διαχείρισης είναι πλέον σε θέση να “τρέξει” η εταιρεία με ακόμη λιγότερα.

Η εταιρεία βάζει ετικέτες RFID στα ρούχα ένδυση, έτσι ώστε τα προιόντα να παρακολουθούνται συνεχώς σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού ενώ η διαχείριση των αποθεμάτων και η αποστολή στα καταστήματα είναι επίσης αυτόματες.

Χάρη στους μικρούς χρόνους παραγωγής και παράδοσης, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων, η εταιρεία είναι σε θέση να προσαρμόζει και να λαμβάνει αποφάσεις συνεχώς κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Η απόδειξη ότι το μοντέλο λειτουργεί αποδεικνύεται στο νέο flagship κατάστημα Zara στο Μπιλμπάο, το οποίο αντικαθιστά τέσσερα παλιά καταστήματα.

Παρά το μικρότερο εμβαδόν και τα 20% λιγότερα αποθέματα, το νέο κατάστημα ξεπερνά σε πωλήσεις τα τέσσερα παλιά καταστήματα συνολικά.

Για ολόκληρο το έτος 2019, η Inditex προβλέπει συγκρίσιμη αύξηση εσόδων μεταξύ 4% και 6%.

Αυτό συμβαδίζει με τις προσδοκίες και το επιχειρηματικό πλάνο του 2019. Προκειμένου να επικεντρωθεί περισσότερο στην τεχνολογία, η εταιρεία ενέταξε τη Γαλλίδα τεχνολογική επιχειρηματία Anne Lange στο διοικητικό της συμβούλιο φέτος η οποία ειδικεύεται στο “Internet of Things”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.