20 Απρ 2024
READING

Η Ikea αποχωρεί από το Amazon

2 MIN READ

Η Ikea αποχωρεί από το Amazon

Η Ikea αποχωρεί από το Amazon

Ακολουθώντας το πιο πρόσφατο παράδειγμα της Nike, η Ikea αποχώρησε επίσης από την πλατφόρμα του Amazon.

Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για μια πολύ έξυπνη απόφαση και άλλοι εστιάζουν στους κινδύνους της.

Η Nike ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα σταματήσει να πωλεί τα προϊόντα της μέσω του Amazon θέτοντας τέλος σε μια διετή συνεργασία.

Η αθλητική μάρκα δήλωσε ότι θέλησε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε μια “άμεση και προσωπική σχέση με τον πελάτη” αλλά αυτό που πραγματικά σήμαινε ήταν ότι η Nike δεν χρειάζεται πλέον το Amazon.

Ένας άλλος λιανικός γίγαντας, η Ikea, έχει επίσης αποχωρήσει από μια παρόμοια συμφωνία με το Amazon, σύμφωνα με το BBC.

Η σουηδική αλυσίδα επίπλων πωλούσε μικρότερα αντικείμενα, όπως σκεύη κουζίνας και λαμπτήρες, μέσω του Amazon στις Ηνωμένες Πολιτείες σε δοκιμαστική βάση, αλλά το πείραμα έχει πλέον διακοπεί. Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί η συνεργασία σταμάτησε.

Αναλυτές πιστεύουν οτι αυτή είναι μια απόφαση γιατί η IKEA όπως και η Nike θέλει τον πλήρη έλεγχο της μάρκας της.

Άλλοι αναλυτές πιστεύουν ότι η απόφαση της Nike μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και δίνουν το παράδειγμα της Birkenstock, η οποία αποφάσισε να σταματήσει να πωλεί τα παπούτσια της απευθείας στο Amazon πριν από τρία χρόνια.

Η Birkenstock είναι το καλύτερο παράδειγμα για το τι θα μπορούσε να συμβεί με τη Nike.Η αναζήτηση στο Amazon για το Birkenstock Arizona – ένα είδος παπουτσιού – δείχνει μόνο 601 αποτελέσματα και αυτό συμβάινει όταν το Amazon δεν υποστηρίζει μια μάρκα.

Πολλοί πιστεύουν ότι το παράδειγμα που έθεσε η Ikea και η Nike θα ακολουθηθεί από άλλες μεγάλες μάρκες.

Η κίνηση δείχνει ότι τα ισχυρά εμπορικά σήματα συνειδητοποιούν ότι η επισκεψιμότητα που κατευθύνεται προς τον δικό τους ιστότοπο (π.χ. Nike.com) είναι αυτοσυντηρούμενη, πιο κερδοφόρα και στην πραγματικότητα ενισχύει τη μάρκα.

Ενώ η επισκεψιμότητα και τα πρόσθετα έσοδα από το Amazon.com είναι λιγότερο αποδοτικά.Αναμένεται ότι πολλά fashion brand θα συνεχίσουν να αποφεύγουν ή να περιορίζουν τις σχέσεις τους με το Amazon στο μέλλον.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.