26 Απρ 2024
READING

Η Disney κυριαρχεί σε μια αγορά 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά κάποια start ups μπορεί να είναι το μέλλον

2 MIN READ

Η Disney κυριαρχεί σε μια αγορά 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά κάποια start ups μπορεί να είναι το μέλλον

Η Disney κυριαρχεί σε μια αγορά 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά κάποια start ups μπορεί να είναι το μέλλον

Για δεκαετίες η Disney έχει κυριαρχήσει στην αγορά των $ 270 δισεκατομμυρίων για animated content ειδικά για μεγάλες ταινίες.

Υπάρχουν και άλλα μεγάλα στούντιο κινούμενων σχεδίων – DreamWorks και Sony μας έρχονται στο μυαλό – αλλά τείνουν να είναι μιμητές της Disney παρά καινοτόμοι.

Αποδεικνύεται ότι πολλά start ups animation εμφανίζονται σε απροσδόκητα μέρη, όπως η Μαλαισία και η Λετονία.

Με βάση αυτό που παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κινηματογράφου Animaze του Μόντρεαλ, είναι ξεκάθαρο ότι η βιομηχανία κινουμένων σχεδίων βρίσκεται σε εξέλιξη και όλα όσα συμβαίνουν αμφισβητούν την κυριαρχία της Disney.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψή στην Animaze ήταν η Les ‘Copaque, μια επιχείρηση κινουμένων σχεδίων στη Μαλαισία. Για να κατανοήσουμε γιατί είναι μοναδική, πρέπει να εξηγήθεί κάτι για την επιχείρηση animation.

Τα μεγάλα στούντιο κινούμενων σχεδίων – όλα βρίσκονται στην Αμερική- τείνουν να αναθέτουν την δουλειά σε μικρότερες εταιρείες σε όλο τον κόσμο, όπου η εργασία μπορεί να γίνει πιο φτηνά.

Έτσι, η Les ‘Copaque θα μπορούσε εύκολα να επιδιώξει αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο.

Αντ ‘αυτού, η Les’ Copaque επέλεξε να δημιουργήσει τη δική της μοναδική πνευματική ιδιοκτησία με βάση την παραδοσιακή Μαλαισιανή μυθολογία, αλλά με ενεργητικό και φιλικό προς το παιδί τρόπο.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Les Copaque δεν κάνει απλώς πρωτότυπες ταινίες μεγάλου μήκους.

Εχει επεκτείνει την δραστηριοτητά της σε τηλεοπτικές εκπομπές, μάρκετινγκ spin-off εμπορεύματα, και δημιουργεί ακόμη και το πρώτο θεματικό πάρκο της Μαλαισίας. Γίνεται η “Disney” της Νοτιοανατολικής Ασίας χωρίς να μιμείται την Disney.

Ένας λόγος πίσω από την επιτυχία της Les ‘Copaque είναι ότι ταιριάζει το περιεχόμενό της στην συγκριτικά συντηρητική κουλτούρα της περιοχής.

Η Ανατολική Ευρώπη είναι μια άλλη περιοχή που δεν έρχεται αμέσως στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε κινούμενα σχέδια.

Παρ ‘όλα αυτά, μια από τις πιο πρωτότυπες ταινίες κινουμένων σχεδίων που έχω παρουσιαστεί εδώ και πάνω από μια δεκαετία βγήκε από τη Λετονία, η ταινία μεγάλου μήκους Away.

Δεν το γνωρίζουν πολλοί αλλά η Away δημιουργήθηκε όχι από ένα τεράστιο στούντιο ή ακόμα και από ένα μικρό στούντιο, αλλά από ένα άτομο με κόστος περίπου ένα δέκα-χιλιοστό του κόστους που μπορεί να κοστίσει ακόμη και το πιο βασικό κινούμενο χαρακτηριστικό.

Με τη σημερινή τεράστια ανάγκη για νέο και πρωτότυπο περιεχόμενο, συνδυάζοντας αυτό με τις μεθοδολογίες παραγωγής και εναλλακτικά επιχειρηματικά μοντέλα, υπάρχει γόνιμο έδαφος τόσο για τους δημιουργούς όσο και για τους επιχειρηματίες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.