Αυτά τα 4 γραφήματα εξηγούν την υπεροχή του Amazon

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Amazon βασίζεται στην ταχύτητα και την αποδοτικότητα. Για να μελετηθεί η ταχύτητα της εταιρείας, η Rakuten Intelligence χρησιμοποίησε δεδομένα από μια ομάδα αγοραστών ηλεκτρονικού εμπορίου και την παρακολούθηση αποστολών από την Amazon, Walmart, Target και άλλους.

Η Rakuten Intelligence διαχωρίζει τις αποστολές μέσω δύο σταδίων: από το click στην αποστολή και από την αποστολή στην παράδοση.

Το “κλικ” αναφέρεται σε έναν πελάτη που κάνει μια ηλεκτρονική παραγγελία, η αποστολή είναι όταν το πακέτο αρχίζει να κινείται προς τον προορισμό και η παράδοση είναι όταν φτάνει τελικά στον πελάτη. Το click-to-door συνοψίζει δίνει τον χρόνο για όλη τη διαδικασία.

Η Amazon ανταγωνίζεται τους retailers με καταστήματα. Οι αριθμοί δείχνουν ότι ο συνολικός χρόνος αποστολής του Amazon ήταν κατά μέσο όρο κάτω από τρεις ημέρες για το μεγαλύτερο μέρος του 2019, ενώ οι retailers εκτός του Amazon που παρακολουθούσε η Rakuten Intelligence ήταν κοντά στις πέντε ημέρες για ολόκληρο το έτος.

Η ταχύτητα αυτή αρχίζει στα κέντρα εκπλήρωσης παραγγελιών και διανομής. Η Amazon μπόρεσε να μειώσει τον χρόνο από το κλίκ στην αποστολή κάτω από μία ημέρα για όλο το 2019, ενώ οι retailers εκτός του Amazon έχουν κινηθεί κοντά στις δύο ημέρες.

Η Amazon επενδύει σε μεγάλο βαθμό στις δραστηριότητές της εκπλήρωσης παραγγελιών, χρησιμοποιώντας τη ρομποτική για αυτοματοποίηση διαδικασιών και επέκταση δικτύου για να έχει τα προιόντα πιο κοντά στους καταναλωτές.

Η Amazon αντιμετώπισε κριτική για το πώς λειτουργεί τα κέντρα εκπλήρωσης παραγγελιών της – λειτουργώντας με ταχύτατο ρυθμό και τοποθετώντας την αποτελεσματικότητα πάνω απ ‘όλα.

Αυτές είναι αιτιάσεις που αμφισβητεί το Amazon, αλλά έχουν αναφερθεί επανειλημμένα.

Η επικέντρωση του Amazon στην ταχύτητα εκτός του κέντρου εκπλήρωσης παραγγελιών αποτυπώνεται και στις επενδύσεις, από αεροπλάνα και φορτηγά.

Αυτές οι επενδύσεις, μαζί με την τοποθέτηση των αποθεμάτων προιόντων πιο κοντά στους τελικούς πελάτες, βοήθησαν την Amazon να πετύχει χρόνο αποστολής-παράδοσης κάτω από δύο ημέρες για το τελευταίο μέρος του 2019.

Οι retailers εκτός από το Amazon είναι πιο κοντά σε τρεις ημέρες.

Αυτό είναι παρόμοιο με τη στρατηγική που χρησιμοποιούν άλλοι retailers.Το Target χρησιμοποιεί τα φυσικά καταστήματα και τα αποθεματά τους σε προιόντα που βέβαια είναι πιο κοντά στους καταναλωτές.

Το Amazon δεν είναι μόνο λοιπόν ο μεγαλύτερος e-tailer αλλά και το μεγαλύτερο σύστημα αποστολών και διανομών παγκοσμίως.